Izdvojeno Tehnika

Nova guma Goodyear Performance

Goodyear je uvođenjem guma EfficientGrip Performance uz EfficientGrip Compact u više manjih dimenzija uspješno postigao svoj cilj i sada može ponuditi asortiman EfficientGrip guma koje zadovoljavaju sve potrebe europskoga tržišta osobnih vozila za cestovnu vožnju. Svojim gumama, od EfficientGrip SUV, koju je za veće automobile uveo prošle godine do Performance, Goodyear od sada jednom linijom pokriva visok postotak ukupnih potreba europskog tržišta automobila za gumama HP i UHP. Nove gume EfficientGrip Performance dostupne su u 39 dimenzija, a u odnosu na gume koje se trenutačno nalaze na tržištu, po rezultatima na europskoj oznaci vodeće su u nekoliko kategorija: za prijanjanje na mokroj površini zaslužile su kategoriju A, a za otpor kotrljanja kategoriju B. I na području buke, koja je na europskoj oznaci treće mjerilo izdržljivosti, u odnosu na opseg raspoloživih dimenzija, ima nekoliko najnižih vrijednosti u decibelima. Ukupno je 21 dimenzija od 23 svrstana u kategoriju BA i ima oznaku EU.

         Nova guma uključuje najsuvremenije tehnologije, što potvrđuje i dostizanje nekoliko najviših mjerila europskih oznaka. Među njima je tehnologija WearControl, koja gumama osigurava ravnomjerno trošenje po čitavoj površini i bolje prijanjanje na mokroj površini te manji otpor kotrljanja tijekom njezina životnog vijeka. Za malen otpor kotrljanja gume i posljedično manju potrošnju goriva zaslužna je i mješavina koja smanjuje zagrijavanje u donjem dijelu boka, a time i otpor između gume i ceste. Sloj CoolCushion Layer sprječava, odnosno smanjuje zagrijavanje po čitavoj površini gume, što općenito pridonosi uspješnom uvrštavanju gume u visoke kategorije na oznaci. Usavršen sustav blokova i izuzetno sitni kanali na ramenome dijelu dodatno smanjuju razinu buke pri kotrljanju gume.

Sukladno Goodyearovim naporima za veću sigurnost, u dizajn gume uključena je napredna tehnologija trodimenzionalnih blokova, koja se zove ActiveBraking. Ta tehnologija tijekom kočenja osigurava bolji kontakt blokova gaznoga sloja s cestom, što omogućuje kraći put kočenja. Neprekidna rebra po obodu gume povećavaju krutost gume kod skretanja, što omogućuje izvrsno upravljanje i bolji nadzor nad vozilom. Ove godine lansirana je i guma za manje automobile, EfficientGrip Compact, koja će biti dostupna u dimenzijama od 14 do 16 inča. Guma je namijenjena tržištu manjih automobila na području EMEA. Vrlo visok postotak dimenzija gume EfficientGrip Compact na europskoj oznaci za gume svrstan je u kategoriju B za prijanjanje na mokroj površini i u kategoriju C za otpor kotrljanja. Novu ponudu dopunjuje nedavno predstavljena guma EfficientGrip SUV. Nova guma cilja prije svega na tržište vozila SUV i 4×4 i ima za takvu liniju odlično prianjanje. Osim toga, aktivno omogućuje manju potrošnju goriva, manju emisiju CO2 i tišu vožnju. Dostupna je za brojna vozila SUV/4×4, od velikih luksuznih do standardnih, kompaktnih i subkompaktnih. Takvim udruživanjem najnovijih tehnologija u jednu obitelj Goodyear olakšava svim korisnicima veću preglednost i lakšu odluku pri biranju guma po svom izboru.

Goodyear EfficientGrip Performance_1_small