Izdvojeno Vijesti

Nova Honda Civic – 5 zvjezdica na EURO NCAP testu sigurnosti

Nova Honda Civic je, sudeći po rezultatima Euro NCAP testa, jedan od najsigurnijih europskih automobila. Osim toga, Euro NCAP je ovaj novi model nagradio Advanced NCAP nagradom za inovacije u sigurnosti za tehnologiju Sistema za smanjenje posljedica sudara (Collision Mitigation Braking System – CMBS). Novi Honda Civic je ocijenjen sa maksimalnih 5 Euro NCAP zvjezdica. Ocjena se odnosi na ukupnu sigurnost putnika u automobilu, sigurnost djece i zaštitu pješaka.

         Michiel van Ratingen, Glavni tajnik NCAP-a, izjavio je: “Deveta generacija Honde Civic nas je impresionirala postigavši najbolji rezultat u svim segmentima sigurnosti.Pored toga posebno nagrađujemo opciju Honda Sistema za smanjenje posljedica sudara (CMBS), kao značajnu tehnološku inovaciju u sigurnosti.“

Honda je dobila posebno priznanje za Sistem za smanjenje posljedica sudara (CMBS), koji je razvijan sa ciljem da pomogne u obavještavanju vozača o mogućem sudaru ili, ukoliko je sudar neizbježan, smanji jačinu udara, automatski kočeći ako detektira tu opasnost. Proučavajući statistike u Europi, Honda je došla do zaključka da, ukoliko bi svi automobili imali CMBS opciju, svake godine bi bilo spriječeno između 200.000 i 250.000 sudara.

Maksimalan rezultat na tesu sigurnosti Honde Civic i nagrada za inovaciju u sigurnosti, u skladu su sa sveopćom posvećenošću Honde u sigurnosti njenih automobila, ali i prometa  generalno. Osim modela Civic, od kako je 2009. godine uspostavljen novi sistem ocjenjivanja Euro NCAP, svi Honda automobili su ocjenjeni sa maksimalnih 5 zvjezdica.

 

Sistem za smanjenje posljedica sudara(CMBS)

Sistem za smanjenje posljedica sudara je razvijan sa ciljem da pomogne u obavještavanju vozača o mogućem sudaru ili, ako je sudar neizbježan, da smanji jačinu udara, automatski kočeći ako detektira tu mogućnost. “Oko “ sistema je radar smješten iza prednje maske. Radarski signal se konstantno emitira i povratni signal obrađuje. Ako sistem detektira vozilo ili prepreku na putu, odmah određuje daljinu između i brzinu prilaženja. Ako je brzina prilaženja veća od određenog nivoa, sistem automatski upozorava vozača svjetlećim indikatorom na instrument ploči i zvučnim signalom. Ako vozač ne smanji brzinu, sistem će automatski zategnuti vozačev sigurnosni pojas i lagano prikočiti. U trenutku kada sistem osjeti da je sudar neizbježan, a da vozač i dalje ne reagira, oba prednja sigurnosna pojasa će se zategnuti maksimalno i sistem će snažno zakočiti. Ovo je automatska radnja koja smanjuje brzinu udara, štetu na vozilu i moguće ozljede.