Vijesti

Nova Mazda6 osvojila 5 zvjezdica na Euro NCAP-u

Nedavno temeljito osvježena Mazda6 osvojila je maksimalnih pet zvjezdica u najnovijoj seriji Euro NCAP testova. Ovo je prva Mazda koja je postigla ukupnu ocjenu od pet zvjezdica u skladu s novim, znatno strožim kriterijima ocjenjivanja Euro NCAP-a za 2018. godinu.

Ključ uspjeha nove Mazde6 je povećanje čvrstoće njene lagane SKYACTIV karoserijske strukture koja upija energiju udara, šireg raspona naprednih i-ACTIVSENSE sigurnosnih tehnologija za pomoć vozaču u otkrivanju potencijalnih rizika i smanjenja vjerojatnosti oštećenja ili ozljede te poboljšanih performansi u smislu zaštite pješaka.

Od četiriju ispitnih kategorija uključenih u ocjene Euro NCAP – zaštita odrasle osobe, djeteta, ranjivih sudionika u prometu (sigurnost pješaka) i ugrađenih sigurnosnih sustava, nova Mazda6 poboljšala je ili izjednačila tri od četiri rezultata koje je postigla prethodna verzija iz 2013. godine.

Rezultat zaštite odrasle osobe kod osvježene Mazda6 povećan je za 3% na iznimno visokih 95%, s maksimalnim bodovima za frontalni sudar sa zaustavljenim automobilom te nalet na bočnu barijeru i bočno na stup. Rezultat zaštite djeteta porastao je za značajnih 14% na 91%, s maksimalnim bodovima postignutim u obje kategorije frontalnih i bočnih udara. Visokih 66% u smislu zaštite ranjivih sudionika u prometu (sigurnost pješaka) podudara se s rezultatom prethodnog modela, dok nova Mazda6 postiže dojmljivih 73% u kategoriji ugrađenih sigurnosnih sustava.

Oslanjajući se na već ionako vrlo širok skup i-ACTIVSENSE sigurnosnih značajki, osvježena Mazda6 opremljena je unaprijeđenim radarskim tempomatom (MRCC – Mazda Radar Cruise Control), poboljšanim prilagodljivim LED prednjim svjetlima (ALH – Adaptive LED Headlights), inteligentnim limitatorom brzine (ISA – Intelligent Speed Assist), Mazdinom auto-hold funkcijom i sustavom nadzora bliske okoline 360 stupnjeva. Zaštita pješaka također je poboljšana ugradnjom aktivnog poklopca motora.

Vrhunska vozna dinamika nove Mazde6, u vidu linearnosti i odzivnosti te predvidivog ubrzavanja, kočenja i upravljivosti, također je doprinjela postizanju pet zvjezdica na Euro NCAP-u. Time što omogućavaju da lakše vozite automobil na siguran način, takve značajke dodatno smanjuju potencijal nesreća bez ugrožavanja za Mazdu tipičnog užitka i zabave u vožnji.