Vijesti

Nova Seat Ibiza osvojila nagradu Red Dot Award

Nova Ibiza zasigurno ima najbolji dizajn koji je marka Seat ikada stvorila u tom segmentu. Opravdati povijest koja traje više od tri desetljeća i važnost ovoga modela kao glavnog stupa španjolske marke bio je izazov koji smo vrlo uspješno svladali. Naime, nova Ibiza ne samo da ima sva tri karakteristična potpisa marke Seat, već i obilježja koja je uzdižu na novu razinu te označavaju golemi iskorak u pogledu izražajnosti dizajna. Neporecivi dokaz svega navedenog svakako je nagrada Red Dot Award u kategoriji Dizajn proizvoda 2017. koja je upravo dodijeljena novoj Seat Ibizi.

Nagrada Red Dot Award od 1954. godine predstavlja jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u dizajnu koje odaje međunarodno priznanje kvalitetnim i inovativnim proizvodima. Kategorija Dizajn proizvoda k tomu je najvažnija od svih. Žiri u ovoj kategoriji sastojao se od 40 stručnjaka iz svih dijelova svijeta koji ne smiju biti zaposleni u tvrtkama za industrijsku proizvodnju, te ne smiju sudjelovati u glasanju za one proizvode u čiji su postupak proizvodnje mogli biti uključeni. Na taj se način izbjegavaju sukobi interesa te jamči najviša moguća razina nepristranosti i neutralnosti.

Nova Seat Ibiza posebno se ističe zbog dinamičnog ponašanja i kvalitete u vožnji, impresivne stabilnosti i pouzdanosti na cesti, iznimnog poboljšanja kvalitete unutrašnjosti, nevjerojatno sigurne integrirane tehnologije koja je jednostavna za korištenje, poboljšanog komfora… Sve ove značajke ističu se već na prvi pogled zahvaljujući njezinu uzbudljivom dizajnu.

„Ibiza predstavlja vrhunac i zrelost novog jezika dizajna marke Seat. To je novi jezik dizajna koji smo uveli u 2012. godini“, rekao je direktor odjela za dizajn marke Seat Alejandro Mesonero-Romanos. Nova Ibiza jednostavno je prepoznatljiva kao istinski proizvod marke Seat zbog njezinih LED trokutastih glavnih svjetala i legendarnog izgleda svjetala za dnevnu vožnju kao i ponosnog isticanja logotipa na rešetki hladnjaka koji je dodatno naglašen dvjema karakterističnim linijama na poklopcu motora i malom prazninom u kromiranom okviru. Dizajn u obliku slova X odiše iznimnom dinamikom i nevjerojatnom vizualnom stabilnošću. Kratki prevjesi, četiri kotača, dugački međuosovinski razmak i grafike na prozorima ne ističu samo sportski, stabilni i dinamični karakter vozila već i naglašavaju njegovu širinu – popis je zaista dugačak. „Ovome automobilu podarili smo prekrasne proporcije, a naglasak smo stavili na oblike i površine kako bismo stvorili veliki, trodimenzionalni efekt koji će nadahnuti najkritičnije i najzahtjevnije oči“, dodao je Alejandro Mesonero-Romanos. Karoserija nove Seat Ibize s jedne je strane primjer savršenih proporcija, snažnog karaktera i agilnog izgleda, dok s druge strane donosi svjež i mladolik izgled zajedno sa zrelošću i uravnoteženošću.

„Skulpturalni oblici i nastup snažnog karaktera vidljivi su u svakom detalju vanjskog i unutrašnjeg dizajna ovoga vozila“, objasnio je Alejandro Mesonero-Romanos. Cjelokupna karoserija lijepo je oblikovana zahvaljujući vještoj kombinaciji oštrih linija i glatkih površina. Izbočene dvostruke bočne linije, tipične za dizajn marke Seat, automobilu pružaju dodatni trodimenzionalni izgled, dok se stražnja svjetla protežu oko vozila i stapaju sa stražnjim izbočenim linijama. Pritom stvaraju jedinstven dizajn i nude fantastične performanse u pogledu aerodinamike. Snažne i jasne linije prtljažnika i branika povećavaju dojam širine te stvaraju širok, monolitski izgled, dok stražnji katadiopteri vozilo još više približavaju tlu. Različite varijante opreme dostupne su s različitim značajkama; karakter varijante opreme FR naglašen je primjerice ukrasnim završecima ispušnih cijevi s obiju strana branika, dok kromirani detalji preuzeti iz varijante Xcellence naglašavaju njezinu sofisticiranost i profinjenost.

Unutrašnjost se odlikuje savršenim proporcijama te poboljšanim osjećajem za prostor i boljom razinom udobnosti. Impresivni odabir materijala brine za dojam povećane elegancije i kvalitete, dok se dodatna agilnost nalazi u preciznim i tehničkim linijama koje vozilu također podaruju lakoću te rezultiraju mladenačkim i dinamičnim karakterom. Vodoravne proporcije prevladavaju u unutrašnjosti te omogućuju pametnu organizaciju različitih funkcionalnih područja. Tako je primjerice konzola podignuta radi poboljšane ergonomije i sigurnosti. Svi instrumenti i elementi za rukovanje u vozilu smješteni su oko vozača na najvišem mogućem položaju, zahvaljujući čemu se vozaču omogućuje zadržavanje pogleda na cesti.

Ručica mjenjača smještena je primjerice na najvišem mogućem položaju kako bi promjena stupnjeva prijenosa protekla što jednostavnije i bezbrižnije. Najveća pažnja posvećena je kvaliteti svakog dijela, a vozilo je dizajnirano kako bi ostavljalo dojam modela koji se itekako približio sljedećem višem segmentu. Također su dostupne brojne mogućnosti individualizacije kao što je odabir unutrašnjeg LED ambijentalnog osvjetljenja i najnaprednijih dostupnih tehnologija, s 8“ dodirnim zaslonom i sustavom povezivosti Full Link. Kokpit je zaštićen filtrom Air Care koji sprječava prodor svih vrsta alergena do putnika, stvarajući u unutrašnjosti prostor u kojemu nema štetnih tvari.