Izdvojeno Vijesti

Nova Škoda Fabia štedljivija za 17 posto

Škoda Fabia, koja će debitirati početkom listopada 2014. godine u Parizu, postavlja nova mjerila po pitanju potrošnje i emisija te će u odnosu na prethodni model biti štedljivija za čak 17 posto. Na taj način će nova Fabia biti ekološki najprihvatljivija i najekonomičnija Fabia svih vremena. Potpuno novi motori (četiri benzinska i tri dizelska) ispunjavaju normu ispušnih plinova EU 6.

Nova Škoda Fabia dobiva potpuno nove motore najnovije generacije, posebno učinkovitie po pitanju potrošnje. U ponudi za zemlje EU nalaze se – uključujući varijantu GreenLine – četiri benzinska i tri dizelska agregata. Svi motori ispunjavaju novu normu ispušnih plinova EU 6 te su serijski opremljeni start-stop sustavom i rekuperacijom (obnova energije kočenja). Stupnjevi prijenosa se mijenjaju ručno ili preko DSG mjenjača.

Ponuđeni benzinski motori su novi 3- i 4-cilindarski motori bazirani na tehnologiji MQB. 1,0 MPI 3-cilindarski agregati opremljeni su neizravnim ubrizgavanjem, dok se kod 4-cilindarskih motora radi o turbopunjenim TSI motorima s obujmom od 1,2 litre. Spektar snage počinje kod 60 KS i seže sve do 110 KS.

Što se tiče dizelskih motora, za novu Škoda Fabiju na raspolaganju su tri verzije snage novog common-rail agregata s obujmom od 1,4 litre i isključivo s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjenjem. Blok motora 3-cilindarske konstrukcije izrađen je od aluminijske slitine. Spektar snage motora sa samozapaljenjem goriva seže kod Fabije druge generacije od 55 kW do 77 kW. On se međutim sada dostiže s obujmom od 1,4 litre umjesto dosadašnjeg obujma od 1,6 litara.

Najštedljivija Škoda Fabia bit će Škoda Fabia GreenLine s motorom 1,4 TDI/75 KS, koja će biti dostupna krajem 2015. godine. Zahvaljujući start-stop sustavu, rekuperaciji i gumama s optimiziranim otporom kotrljanja te ciljanim prilagodbama aerodinamičnih svojstava nova Škoda Fabia GreenLine ostvaruje potrošnju od samo 3,1 l/100 km. To odgovara CO2 emisijama od samo 82 g/km.

Time će nova Škoda Fabia GreenLine od 2015. godine postati ekološki najprihvatljivija Škoda s konvencionalnim pogonom.

Nova Škoda Fabia bit će za 65 kg lakša nego do sada. Težina praznog vozila (bez vozača) kod osnovne verzije Škoda Fabije s 1,0 MPI 3-cilindarski motorom iznosi samo 980 kg.

S trećom generacijom Škoda Fabije češki proizvođač još jednom ističe svoj zahtjev u pogledu ekološki prihvatljivih vozila. Put marke Škoda jasno je definiran: ekološki prihvatljiva mobilnost mora i dalje ostati dostupna – u korist kupcima i okolišu.

Nova SKODA Fabia_small