Izdvojeno Vijesti

Nove učinkovite varijante motora za VW gospodarska vozila

Uspješna T-serija – koja uključuje modele Transporter, Caravelle, Multivan i California – u novu godinu modela ulazi s dvije nove varijante motora. BlueMotion Technologies koje štede energiju sada su sa 140 KS TDI motorom dostupne za dvije dodatne varijante mjenjača. Ponuda benzinskih motora dopunjena je s 2.0 TSI motorom sa 150 KS.

Raspon BlueMotion Technologies se kod Volkswagen gospodarskih vozila sukcesivno povećava. Nakon varijanti motora sa 62 i 84 kW sada je za uspješnu T-seriju modela (Transporter, Caravelle, Multivan i California) dostupna dodatna varijanta snage s ovom inovativnom tehnologijom – snažan 103 kW TDI (140 KS) motor koji raspolaže maksimalnim okretnim momentom od 340 Nm pri 1.750 do 2.500 o/min.

BlueMotion Technologies, koje su već poznate iz drugih varijanti modela, a uključuju start-stop sustav motora, obnovu energije kočenja (rekuperacija), gume s optimiranim otporom kotrljanja i uređaj za regulaciju brzine, po prvi puta se u T-seriji modela mogu kombinirati s tri varijante pogona – kao vozilo s pogonom na prednjim kotačima s ručnim ili DSG mjenjačem i kao vozilo s 4MOTION pogonom i ručnim mjenjačem. U sve tri ponuđene verzije ušteda goriva iznosi 0,5 litara na 100 kilometara.

Na taj način Transporter furgon TDI sa 103 kW (ručni mjenjač, pogon na prednjim kotačima) i BlueMotion Technology troši samo 6,9 litara dizelskog goriva na 100 kilometara, što odgovara emisiji CO2 od 182 g/km, dok kod verzije s pogonom na svim kotačima 4MOTION potrošnja iznosi 7,5 litara tj. 198 g/ km (Multivan 7,0 odnosno 7,8 litara s emisijom CO2 od 184 odnosno 206 g/km).

T-serija modela u 103 kW-TDI verziji s BlueMotion Technology u kombinaciji s DSG mjenjačem i putnim računalom „Plus“ raspolaže osim toga funkcijom praznog hoda. Ako vozač makne nogu s papučice gasa, motor se samostalno odvaja i održava u praznom hodu. Time se vozilo i dalje nastavlja kretati i praktično štedi gorivo. Funkcija slobodnog hoda se između ostalog deaktivira kod aktivacije kočnice i time podržava utjecaj kočenja motora prilikom usporavanja vozila.

Dodatna novost je drugi 2.0-TSI motor za T-seriju. Njegova snaga od 150 KS i okretni moment od 280 Nm, koji je na raspolaganju u rasponu od 1.500 do 3.750 o/min, jamče veliku udobnost vožnje s malom razinom buke. Transporter furgon s 2.0 TSI motorom sa 110 kW iz mirovanja do 100 km/h ubrzava u 11,0 sekundi (Multivan 12,5 s) i postiže  maksimalnu brzinu od 180 km/h. Potrošnja goriva varijante koja se nudi isključivo u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i pogonom na prednjim kotačima iznosi 9,5 l na 100 km s emisijom CO2 od 222 g/km (Multivan Startline 9,8 l odnosno 228 g/km). Ovaj novi motor moguće je odabrati za sve modele Transportera, Caravelle i Californije kao i za Multivan Startline i Comfortline.

T-serija modela je najprodavanija serija modela Volkswagena gospodarska vozila i u svojoj klasi neosporni lider na tržištu u Europi. Paleta ponude s modelima Transporter, Caravelle, Multivan i California uključuje četiri serije modela za najrazličitije primjene: Transporter za uporabu u obrtničke svrhe – neovisno o tome da li kao kamionet ili dvostruka kabina za uporabu na gradilištu ili furgon/kombi za dostavu, Caravelle kao shuttle vozilo za hotele ili Multivan za obitelj kao i poslovni kombi ili California kao funkcionalno vozilo za putovanja. Tri benzinska motora od 85 do 150 kW i pet TDI-motora od 62 do 132 kW, s pogonom na prednjim kotačima s ručnim ili DSG mjenjačem ili s pogonom na svim kotačima 4MOTION s ručnim ili DSG mjenjačem, kao BlueMotion ili s BlueMotion Technology – dva međuosovinska razmaka, Transporter kao furgon, kombi s tri različita oblika krova, kao kamionet, dvostruka kabina ili šasija, ovaj izbor teško je nadmašiti. Ukupno postoji više od 400 različitih varijanti T-serije modela.