Galerija Izdvojeno Objava tjedna Predstavljamo

Novi Audi A6

S novim modelom A6, Audi predstavlja osmu generaciju svoje uspješne limuzine i u ovaj segment unosi mnogobrojne inovacije. Bilo u smislu digitalizacije, udobnosti ili sportskih značajki – ovaj elegantno oblikovani A6 je multitalent u luksuznoj klasi. Intuitivnu uporabu omogućuje potpuno digitalni MMI sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir. Mnogobrojna rješenja povezivosti i pomoći u vožnji znak su umrežene inteligencije. Unutrašnjost je sustavno digitalizirana i u ovom segmentu predstavlja revoluciju. Ovjes kombinira uglađenu udobnost vožnje i visoku stabilnost s unaprijeđenim sportskim značajkama. Radi praktičnosti i učinkovitosti, svi motori standardno uključuju mild hybrid sustav.

MMI sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir – prilagodljiv i intuitivan

MMI sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir u novom Audiju A6 postavlja nove standarde u smislu intuitivne uporabe i prilagođavanja. Uz mnoštvo inteligentnih opcija prilagođavanja, automobil je krojen prema vozaču: potpuno digitalni operativni sustav omogućuje da se glavne funkcije vozila postave na potrebnu poziciju na MMI zaslonu uporabom povuci i spusti poteza – slično kao na pametnim telefonima. Prečaci i tipke omiljenih funkcija čine idealnu osnovu za individualne preferencije i superiornu lakoću uporabe.

Idealno za česte promjene vozača i vozne parkove: do sedam vozača može memorirati svoje postavke u individualne korisničke profile i tako spremiti svoja podešenja za do 400 parametara. Zahvaljujući logičnoj i pravilnoj strukturi izbornika, sustav omogućuje brzi pristup funkcijama vozila. Podesive tipke omiljenih funkcija pomažu skrojiti sustav prema željama korisnika. Kao opcija, tipke osvjetljenja i multifunkcijske tipke mogu se opremiti na dodir osjetljivom tehnologijom.

Sustav kontrole s prirodnim govorom pretvara Audi A6 u inteligentnog partnera za razgovor i suputnika: pitanja i naredbe obrađuje na dva načina – preko u automobil unesenih podataka i pomoću, u kombinaciji s MMI navigacijskim sustavom plus, detaljnih podataka iz oblaka.

MMI sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir te haptičkim i akustičkim povratnim informacijama osigurava brzu i intuitivnu uporabu: korisnici čuju i osjete klik kao potvrdu čim njegovi/njezini prsti aktiviraju neku funkciju. Vozač rukuje informacijama i zabavom na gornjem zaslonu koji, ako se odabere MMI navigacijski sustav plus, ima dijagonalu od 10,1-inča. Donji 8,6-inčni zaslon, koji se nalazi na konzoli na središnjem tunelu, koristi se za klima uređaj i praktične funkcije te unos teksta; zapešće vozača može biti oslonjeno na ručicu automatskog mjenjača. Osim toga, head-up display projicira važne informacije na vjetrobransko staklo. MMI navigacijski sustav plus također uključuje virtualni kokpit sa zaslonom dijagonale 12,3 inča.

MMI navigacijski sustav plus i Audi connect – više praktičnosti u poslovnoj klasi

Novi Audi A6 nudi bogatu ponudu rješenja povezivosti za vrhunsku sigurnost, praktičnost i prilagođavanje. Standardna oprema uključuje MMI navigacijski sustav, a MMI navigacijski sustav plus – medijsku središnju točku novog dizajna –dostupan je kao opcija. Tehnološki napredni modul za prijenos podataka koristi novi LTE Advanced standard. MMI navigacijski sustav plus također nudi niz novih navigacijskih značajki. To uključuje funkciju samo-učenja na osnovi odvezenih ruta, što generira inteligentne prijedloge traženja. Navođenje na rutu je osigurano online na poslužiteljima kojima upravlja pružatelj usluge HERE; ovi serveri nadziru i skupljaju informacije o prometu iz cijele regije. Ako se protok podataka prekine, navigacija se prebacuje na online navođenje koje se odvija paralelno. Uz navigacijske karte standardno dolazi šest besplatnih nadogradnji karata. MMI navigacijski sustav plus može se nadograditi opcijskim dodatnim modulima, uključujući dva audio sustava. Tehnološki napredna izvedba, Bang & Olufsen Advanced Sound System, osigurava fascinantni 3D zvuk i na stražnjim sjedalima, a Audi phone box modul omogućava bežično povezivanje mobitela na vanjsku antenu vozila te bežično punjenje uređaja.

Sustavi pomoći vozaču

Još više udobnosti, staloženosti i sigurnosti na dugim i kratkim putovanjima – novi A6 s novim i profinjenim sustavima pomoći vozaču u luksuznoj klasi postavlja nove standarde. To uključuje sustave parking pilot i garage pilot koji će tijekom sljedeće godine nadopuniti ponudu opreme: ovi sustavi autonomno manevriraju ovu limuzinu u i iz parkirnog mjesta ili garaže. Vozač može izaći iz automobila prije aktiviranja i nadzora procesa uporabom myAudi aplikacije na pametnom telefonu. Kako bi to učinio, vozač mora kontinuirano pritiskati odgovarajuću funkcijsku tipku. Parking pilot i garage pilot čine dio Park assist paketa, jednog od tri paketa. City assist paket uključuje značajke kao što je novi cross traffic assist koji pomaže u izbjegavanju bočnih sudara na raskrižju. Adaptive drive assist uključuje prilagodljivu pomoć kod uporabe tempomata, koja nadopunjuje adaptivni tempomat uz pomoć laganih intervencija u sustavu upravljanja kako bi vozilo ostalo u voznoj traci, i efficiency assist koji pomaže u ekonomičnom stilu vožnje. Iza ovih iscrpnih sustava pomoći leži tehnološki napredni modul iz Audija: središnji kontroler pomoći vozaču (zFAS). Kontinuirano izračunava detaljni model okoline uz pomoć podataka sa senzora. Ovisno o opremi, set senzora uključuje do pet radarskih senzora, pet kamera, dvanaest ultrazvučnih senzora kao i laserski skener – još jednu veliku inovaciju.

Mild hybrid tehnologija – svi motori su elektrificirani

Svi motori u novom A6 dolaze s Audijevom novom mild hybrid tehnologijom. U ovom slučaju remenom pokretani alternator i starter (BAS) rade zajedno s litij-ionskom baterijom. Uz pomoć nje Audi A6 može krstariti pri brzinama između 50 i 160 km/h. Start-stop funkcija aktivira se pri brzinama do 22 km/h. Motor se automatski predvidljivo ponovo pali čim se vozilo ispred Audija A6 počne kretati. Tijekom usporavanja BAS obnavlja do 12 kW energije. U uvjetima stvarne vožnje ova MHEV tehnologija može smanjiti potrošnju goriva do 0,7 litara na 100 kilometara.

Karoserija i dimenzije – više prostora za noge u poslovnoj klasi

Karoserija novog Audija A6 također doprinosi opuštenoj atmosferi u kabini. Jedan faktor je napredna aerodinamika: uz minimalni koeficijent otpora zraka od 0,24 (s motorom koji će biti kasnije predstavljen) i zahvaljujući sofisticiranoj aeroakustici, limuzina ostaje ugodno tiha čak i pri visokim brzinama.

Drugi faktor je visoka krutost karoserije – čini osnovu za osjećaj vrhunske kvalitete i sportsko upravljanje. Audi za osnovu karoserije koristi inteligentno pomiješanu konstrukciju od čelika i aluminija. Komponente, poput kupole prednjeg ovjesa, napravljene su od aluminija, kao i vrata, poklopac motora/prtljažnika i branici.

Unutrašnjost novog Audija A6 još je veća nego kod odlazećeg modela. Prostor za noge na stražnjim sjedalima veći je od odlazećeg modela i ključnih konkurenata. Prostor za glavu i ramena na prednjim i stražnjim sjedalima također je veći nego kod odlazećeg modela. Prtljažnik ima veću širinu otvora za utovar – vodoravno se mogu položiti dvije torbe za golf. Kapacitet ostaje nepromijenjen i iznosi 530 litara. Poklopac prtljažnika može se otvoriti električnim putem potezom noge ispod stražnjeg branika.

Potpuno nova sjedala ističu karakter Audija A6 kao staložene limuzine za duge vožnje. Uz njihove razne funkcije namještanja, prilagođena individualna konturna sjedala sprijeda, opcijski dostupna s ventilacijom i masažom, osiguravaju vrhunsku udobnost. Na jednaki način osigurana je dobra klima u unutrašnjosti: opcijski paket kvalitete zraka poboljšava zrak s dva suptilna mirisa, ionizatorom zraka i učinkovitim filtrom. Sa svojim velikim staklenim površinama, opcijski panoramski stakleni krovni otvor unutrašnjost ispunjava svjetlošću. Dodatne funkcije praktičnosti uključuju brisače vjetrobrana s integriranim mlaznicama i opcijski grijani vjetrobran.

Ovjes – agilan kao sportski automobil, upravljiv kao kompaktni model

Novi Audi A6 je uočljivo više sportski od odlazećeg modela – pogotovo zahvaljujući inovativnim rješenjima ovjesa. Već sportski namješteni prijenosni odnos standardnog progresivnog upravljača postaje još više direktan s povećanjem kuta zakreta; novi koncept prigušenja također prenosi intenzivan, na kraju prepoznatljiv odziv s ceste. Novi Audi A6 je upravljiv u gradu, agilan na otvorenim cestama te staložen i udoban na autocestama. Ključna komponenta ove agilnosti i upravljivosti je dinamični sustav upravljanja svim kotačima. Kombinira direktni i sportski odziv upravljača s visokom razinom stabilnosti, čime rješava ovaj klasični konflikt ciljeva. Ovisno o brzini, prijenosni odnos upravljača se mijenja između 9,5:1 i 16,5:1. To je postignuo zahvaljujući harmoničnom prijenosnom sustavu prednje osovine. Na stražnjoj osovini vretenasti pogon zakreće kotače sve do 5 stupnjeva. Pri malim brzinama, stražnji kotači se okreću u smjeru suprotnome od prednjih kotača, čime se povećava agilnost modela A6 i smanjuje krug okretanja za 1,1 metar, na 11,1 metar. Sve to olakšava manevriranje unatoč vanjskoj dužini ove limuzine od skoro pet metara. Pri visokim brzinama, stražnji kotači se zakreću u jednakom smjeru kao i prednji, čime se optimizira stabilnost tijekom vožnje po pravcu ili kod promjene vozne trake. Time A6 vozaču ne nudi samo uglađenu stabilnost po pravcu pri visokim brzinama – putnici također uživaju u većoj udobnosti jer se na stražnjim sjedalima pokreti upravljanja čine mekšima.

Ponovo dizajnirani ovjes također je u mnogim područjima napravljen od laganog aluminija. Unatoč većim kotačima, promjera do 21 inča, i dimenzijama guma do 255/35, u odnosu na odlazeći model, Audi A6 osigurava poboljšanu vožnju i akustičku udobnost. Na prednju osovinu ugrađene su kočnice s fiksnim čeljustima od aluminija. Audi za postavu ovjesa nudi četiri izvedbe: konvencionalni ovjes sa čeličnim oprugama, sportski ovjes, podesivi ovjes te prilagodljivi zračni ovjes.

Pogonski sklop

Za početak prodaje na europskim tržištima, novi Audi A6 ima dva snažna, uglađena motora – jedan dizelski i jedan benzinski. Benzinski motor (kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 7,1 – 6,7; kombinirane c emisije u g/km: 161 – 151) je 3.0 TFSI. Ovaj V6 turbo motor ubrzava poslovnu limuzinu od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu te razvija snagu od 250 kW (340 KS) i okretni moment od 500 Nm; elektronički ograničena maksimalna brzina iznosi 250 km/h. 3.0 TDI motor, koji razvija snagu od 210 kW (286 KS), razvija slične performanse (kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 5,8 – 5,5; kombinirane CO2 emisije u g/km: 150 – 142), a na pogonskoj osovini razvija okretni moment od 620 Nm. Dok je 3.0 TDI motor opremljen s osam-stupanjskim tiptronic mjenjačem, 3.0 TFSI motor se standardno isporučuje sa sedam-stupanjskim S tronic mjenjačem. Ova dva motora standardno se isporučuju s quattro pogonom na sve kotače, čija izvedba se mijenja ovisno o specifičnoj postavi. U kombinaciji s tiptronic mjenjačem dolazi sa samoblokirajućim središnjim diferencijalom; u kombinaciji sa S tronic mjenjačem, postava uključuje još učinkovitiju ultra tehnologiju, koja ovisno o uvjetima može isključiti pogon na stražnje kotače u svrhu manje potrošnje goriva. Svi mjenjači su automatski. U kombinaciji s tiptronic mjenjačem, opcijski sportski diferencijal modelu A6 osigurava još više dinamičko upravljanje, aktivnom raspodjelom snage između stražnjih kotača. Kao i dinamičko upravljanje na sve kotače, kontrola tvrdoće i prilagodljivi zračni ovjes integrirani su u kontrolnu funkciju elektroničke platforme šasije. Radi inovativne preciznosti, ovi sustavi su usko umreženi. Vozač može odabrati razne profile vožnje preko Audi drive select sustava – široki raspon između udobnosti i sportskih značajki još više je istaknut nego kod odlazećeg modela.

Vanjski dizajn – tehnički i elegantan

Kao i A8 i A7 Sportback, A6 je izražajni ambasador novog Audijevog dizajnerskog izričaja. Sa zategnutim površinama, oštrim rubovima i privlačnim linijama, ova poslovna limuzina nepogrešivo izražava svoje karakteristike: sportsku eleganciju, visoku tehnologiju i profinjenost. Vanjština se ističe uravnoteženim proporcijama – dugi poklopac motora, dugi međuosovinski razmak i kratki prevjesi. A6 je dugačak 4.939 milimetara, odnosno 7 milimetara više od prethodnika. Širina je povećana za 12 milimetara na 1.886 milimetara, dok je visina od 1.457 milimetara za 2 milimetra veća nego kod prethodnog modela. Široka nisko postavljena Singleframe rešetka hladnjaka, ravna prednja svjetla i snažno oblikovani otvori za zrak odišu sportskom notom. Gledajući sa strane, tri izražajne linije vizualno smanjuju visinu automobila. Snažno izvučene konture oko kotača svjedoče o Audijevim quattro genima. Izvučena linija krova, koja prelazi u C-nosače, karakterizira siluetu ovog modela. Kratki poklopac prtljažnika završava u zakrivljenom separirajućem rubu koji osigurava optimiziranu aerodinamiku. Istaknuta kromirana traka naglašava trodimenzionalnu skulpturu stražnjeg kraja i spaja stražnja svjetla.

Ponuda boja za novi A6 uključuje 14 boja, od kojih je sedam novih. Uz osnovnu inačicu klijenti mogu odabrati dva sportska i dizajnerska vanjska paketa, kao i S line exterieur paket. Oni se razlikuju u mnogim detaljima, na primjer, glede Singleframe rešetke hladnjaka ili bočnih otvora za zrak. Sve linije i boje izvana koriste igru svjetla i sjene, čime se naglašava dojam skulpture.

Dizajn svjetala – oživljavanje tehnologije

Dizajn svjetala ističe tehnički karakter modela A6. Audi isporučuje prednja svjetla u tri različite izvedbe. Kod top izvedbe, HD Matrix LED prednjih svjetala, pet vodoravnih linija formira potpis dnevnih pozicijskih svjetala, naglašavajući širinu prednjeg kraja. Iznad njih su moduli kratkih svjetala koji izgledaju kao zjenice. Opcijski svjetlosni potpis stražnjih svjetala napravljen je od pojedinačne vodoravne linije i devet okomitih segmenata za svaku jedinicu; svjetlo kočnica ispunjava prostor između njih. Dinamički pokazivači smjera isporučuju se s HD Matrix prednjim svjetlima. Prilikom otključavanja i zaključavanja vrata prednja i stražnja svjetla zanimljivom i inovativnom svjetlosnom igrom naglašavaju inovativni tehnički karakter ovog modela. Audi za unutrašnjost nudi dva različita svjetlosna paketa: paket ambijentalnog osvjetljenja i paket konturnog ambijentalnog osvjetljenja. Oba suptilno animiraju prostor, volumen i materijale. Zahvaljujući ambijentalnom osvjetljenju, prednja ploča i središnja konzola kao da lebde. Konturno osvjetljenje proizvodi jasne linije unutrašnje arhitekture i može se namjestiti u 30 različitih boja.

Unutrašnjost – futuristički dizajn

Unutrašnjost novog A6 uključuje black panel dizajn – prigušeni izgled koji odražava tehničke kompetencije i digitalni karakter ove poslovne limuzine. To kreira opuštenu atmosferu dizajnerskog izričaja koji je time reduciran i jasno definiran. Izvučena prednja ploča i smirena neisprekidana vodoravna linija kreiraju prozračni osjećaj prostranosti. Središnja konzola u novom Audiju A6 usmjerena je prema vozaču; gornji MMI na dodir osjetljivi zaslon također je malo zakrenut ulijevo. Sa svojim black panel izgledom, kada je isključen gotovo da nestaje u aluminijskom okviru. Ovaj zaslon se aktivira kada se otvore vrata; njegovo grafičko korisničko sučelje doima se reducirano, čime odgovara dizajnu unutrašnjosti.

Boje i materijali – ponuda opreme za sve ukuse

Velika ponuda boja i materijala za novi A6 obogaćuje unutarnji dizajn s vrlo različitim karakteristikama, od elegantnog do sportskog, od tehničkog do futurističkog. Dostupno je pet inačica: basic, sport, design, design selection i S line (s 19-inčnim kotačima i sportskim ovjesom). Svaka izvedba ima različite koncepte boja. Odabir i uporaba materijala – od ukrasnih elemenata od drveta otvorenih pora do kožom presvučene instrumentne ploče – govore o beskompromisno visokoj kvaliteti nove limuzine. Audi nudi S line exterieur paket kao opciju za sve linije opreme.

Prodaja novog Audija A6 na njemačkom tržištu započet će u lipnju 2018. godine a uvođenje u Hrvatskoj očekuje se u srpnju 2018.