Izdvojeno Predstavljamo

Novi Audi R8 – veća oštrina za super sportski automobil

Audi je svoj sportski automobil visokih performansi R8 učinio još atraktivnijim i dinamičnijim. R8 V10 plus novi je top model u seriji, s potpuno novim S tronic mjenjačem sa 7 brzina. LED prednja svjetla i novi stražnji pokazivači smjera novog dinamičnijeg izgleda u osnovnoj su opremi na svim izvedbama.

         4,44 metra dugačak, 1,90 metara širok i samo 1,25 visok (Spyder:1,24 metra) – Audi R8, razvijen i proizveden od strane tvrtke quattro GmbH, čvrsto stoji na cesti, spreman da zadivi. Novi detalji čine njegov dizajn još privlačnijim. Jednodijelna prednja rešetka s nakošenim gornjim kutovima obojana je u crnu boju visokog sjaja i ima vodoravne kromirane umetke na izvedbama V10. Odbojnik je također novi, a uvodnici zraka imaju tri poprečne prečke. Audi u dodatnoj opremi nudi i prednji razdjelnik od plastike pojačane karbonskim vlaknima (CFRP). Razdjelnik je u osnovnoj opremi na novom modelu R8 V10 plus.

LED prednja svjetla s novom tehnologijom sada su u osnovnoj opremi na svim izvedbama modela Audi R8. Svjetlosno emitirajuće diode za duga i kratka svjetla sada su postavljene iznad i ispod dnevnog svjetla u obliku trake, koja sada imaju posebnu ulogu i služe i kao pokazivači smjera. Osim toga, statički svjetla za zavoje ugrađena su u prednja svjetla.

Na top modelu R8 V10 plus kućišta vanjskih retrovizora, sideblades i bočni uvodnici zraka izrađeni su od CFRP-a. Na 10 cilindarskim izvedbama sideblades su više ispružena prema van nego na modelu V8 i imaju poseban rub; sitne razlike zamjetne su i na pragovima. Ventilacijski otvori pored stražnjeg stakla su aluminijski na modelu R8 V10 kupe (mat crni na modelu R8 V8 kupe i R8 V10 plus). U dodatnoj se opremi mogu naručiti LED svjetla za motorni prostor; na modelu R8 V10 plus ta je rasvjeta, kao i djelomično obložen motorni prostor u CFRP-u u serijskoj opremi.

LED svjetla dominiraju stražnjim krajem modela Audi R8. Jedna od inovacija iz tvrtke Audi je pokazivač smjera dinamičkog izgleda na donjem rubu svjetala – osvjetljava se uvijek prema van, u smjeru u kojem vozač želi skrenuti. Iznad područja u crnoj boji visokog sjaja, između ventilacijskih otvora, nalazi se nova oznaka – slovo “R” djelomično počiva na crvenom dijamantu, karakterističnoj oznaci za Audi Sport. Veliki difuzor, koji se u dodatnoj opremi može naručiti u CFRP-u (u serijskoj opremi na modelu R8 V10 plus), je povučen prema gore. Na svim izvedbama motora ispušni sustav završava s dvije okrugle, sjajne ispušne cijevi, obojane u crno na modelu R8 V10 plus.

Audi model R8 nudi u dvije boje karoserije, bijeloj Ibis i Brilliant crvenoj, u četiri metalik nijanse i pet nijansi s efektom perla / kristal. Za model R8 V10 plus je kao ekskluzivna značajka dostupna mat boja. Sideblades na modelu kupe dolaze u osam različitih boja, dok sklopivi krov na modelu R8 Spyder dolazi u crnoj, crvenoj ili smeđoj boji.

R8 utjelovljuje Audijevo iskustvo u iznimno laganim konstrukcijama. Aluminijska karoserija s okvirom Audi Space Frame (ASF) teži samo 210 kilograma na modelu kupe i 216 kilograma na modelu Spyder. Osnovni model R8 V8 Coupe s ručnim mjenjačem teži samo 1.560 kilograma, dok Spyder model teži 1.660 kilograma. Model R8 V10 plus, dostupan samo u Coupe izvedbi, teži 1.570 kilo­grama. Prilagodljiva školjkasta sjedala s okvirom od plastike pojačane fiberglasom (GFRP), manje izolacijskih materijala, posebni kotači od lake legure i lakši sastavni dijelovi šasije, uključujući keramičke kočnice koje su u serijskoj opremi, kao i dodatni dijelovi u CFRP-u doprinose smanjenju težine automobila.

Na modelu Audi R8 Spyder, poklopac odjeljka za spremanje krova i bočni dijelovi također su izrađeni od CFRP-a. Elegantan, lagani krov od tkanine, sa spojevima od aluminija i magnezija, ključan je detalj iznimno laganog dizajna. Krov se spušta i podiže putem elektrohidrauličkog mehanizma za 19 sekundi, a u vožnji i do brzine od 50 km/h. Grijani stakleni umetak u pregradnoj stijeni između putničkog i motornog prostora odvojen je od mekog krova; staklo se može uvlačiti i izvlačiti putem prekidača i također služi kao zaštita od vjetra. U slučaju prevrtanja, dva snažna dijela s oprugama izlaze prema gore iz sjedala.

Kao i kod trkaćih automobila, aerodinamika modela  Audi R8 optimizirana je za što bolje performanse. Podnica ima pet NACA mlaznica zajedno s dva difuzora na prednjem dijelu, što smanjuje uzgon na prednjoj osovini. Koeficijent vuče iznosi 0,35 ili 0,36, ovisno o izvedbi motora i modelu karoserije; prednji dio ima površinu od 1,99 m2. Motori se sklapaju ručno. Motori V8 zapremnine 4.163 cmc i V10 zapremnine 5.204 ccm snažni su atmosferski agregati, spremni za otežane uvjete rada. U kombinaciji s novim S tronic mjenjačem sa 7 brzina, emisije CO2 smanjene su za do 22 grama/km, a ubrzanje od nule do 100 km/h poboljšano je za tri desetinke sekunde. Oba su motora kompaktna i podjednako lagana. Radilica je od lake legure aluminija i silikona; struktura s potpornom pločom osigurava visoku razinu krutosti. Sustav podmazivanja sa suhim karterom omogućuje nisko postavljanje motora; pumpa za recirkulaciju tlaka djeluje ovisno o opterećenju za veću učinkovitost.

FSI sustav direktnog ubrizgavanja goriva omogućuje visok omjer kompresije od 12,5 : 1. Ventilima upravljaju četiri prilagodljive bregaste osovine. Pod niskim opterećenjem i na malim brojevima okretaja, zaklopke u usisnim cijevima osiguravaju preciznu, cilindričnu rotaciju ulaznog zraka. Ispušni sustav dizajniran je za nizak potisni tlak. Dvije ispušne cijevi imaju zaklopke; zaklopke se otvaraju prilikom snažnog ubrzanja za stvaranje jačeg zvuka.

4,2-litreni FSI motor ima snagu od 316 kW (430 ks) na 7.900 o/min i okretni moment od 430 Nm između 4.500 i 6.000 o/min. Taj motor modelu R8 Coupe sa S tronic mjenjačem omogućuje ubrzanje do 100 km/h za 4,3 sekunde i razvijanje maksimalne brzine od 300 km/h (model s ručnim mjenjačem: 4,6 sekundi i 302 km/h). Za model R8 V8 Spyder te vrijednosti iznose 4,5 i 4,8 sekundi s maksimalnom brzinom od jednakih 300 km/h. Model R8 V8 quattro  Coupe sa S tronic mjenjačem u prosjeku troši 12,4 litre goriva na 100 km.

Motor V10 ima okretni moment od 530 Nm na 6.500 o/min i snagu od 386 kW (525 ks) na 8.000 o/min. Koljenasta osovina dizajnirana da omogućuje intervale paljenja između 54 i 90 stupnjeva. Takav dizajn predstavlja kombinaciju maksimalne krutosti i male težine, dok istovremeno proizvodi jedinstven zvuk trkaćih motora.

Audi R8 V10 Coupe sa S tronic mjenjačem ubrzava od nula do 100 km/h za 3,6 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 314 km/h.  Na izvedbi s ručnim mjenjačem te vrijednosti iznose 3,9 sekundi i 316 km/h. R8 V10 Spyder sa S tronic mjenjačem ubrzava za 3,8 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 311 km/h (izvedba s ručnim mjenjačem: 4,1 sekunda i 313 km/h). Prosječna potrošnja modela R8 V10 Coupe sa S tronic mjenjačem iznosi 13,1 litru na 100 km.

Novi top model iz serije je Audi R8 V10 plus, dostupan samo u coupe izvedbi. Sa snagom od 404 kW (550 ks) njegov maksimalni okretni moment iznosi 540 Nm na 6.500 o/min i u kombinaciji sa S tronic mjenjačem ubrzava od nula do 100 km/h za 3,5 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 317 km/h; prosječna potrošnja goriva iznosi 12,9 litara na 100 km. Podaci za izvedbu s ručnim mjenjačem su 3,8 sekundi, 319 km/h i 14,9 litara.

Dva su modela mjenjača dostupna za sveukupni proizvodni program Audi R8. Ručni mjenjač sa 6 brzina, s ručicom mjenjača u otvorenim vodilicama od nehrđajućeg čelika, u serijskoj je opremi na modelu V8 i opcija za model V10. Novi S tronic mjenjač sa 7 brzina – u dodatnoj opremi za model V8 i serijskoj opremi na modelu V10 – ima usko raspoređene prijenosne omjere; najviši stupanj prijenosa zato ima velik prijenosni omjer u svrhu smanjenja potrošnje. Kod mjenjača s dvije spojke stupnjevi prijenosa se mogu mijenjati putem ručice mjenjača ili ručicama na kolu upravljača; dostupan je i sportski način rada. Na pritisak gumba pokreće se launch control sustav s povećanim početnim brojem okretaja motora i s optimalnim proklizavanjem guma za što brži start s mjesta.

Novi S tronic mjenjač sa 7 brzina i tri osovine dugačak je manje od 60 centimetara. Dvije višelamelne spojke položene jedna iza druge (nova značajka) služe kao dva međusobno odvojena mjenjača; brzine se mijenjaju direktno dok se spojke naizmjenično otvaraju i zatvaraju. Brzine se mijenjaju bez narušavanja vučne snage u roku stotinke sekunde i tako dinamičko, glatko i udobno da je to gotovo nezamjetno.

Iz S tronic mjenjača sa 7 brzina prijenosna osovina prolazi kroz karter motora do prednje osovine gdje viskozna spojka raspodjeljuje okretni moment. U normalnim uvjetima rada, spojka usmjerava otprilike 15 posto okretnog momenta na prednju osovinu; kada stražnji kotači počnu proklizavati, na prednji se kraj usmjerava do dodatnih 15 posto. Mehanička blokada diferencijala radi na stražnjoj osovini. Raspodjela sile straga savršeno je usklađena sa središnje postavljenim motorom na modelu Audi R8. Raspodjela opterećenja po osovinama iznosi 43 : 57 (prednja : stražnja), s malenim razlikama na pojedinim izvedbama.

Šasija sportskog automobila visokih performansi upotrebljava tehnologije iz automobilskih utrka. Dvostruka poprečna ramena iskovana od aluminija navode sva četiri kotača. Na modelu R8 V10 plus opruge i amortizeri posebno su ugođeni i vrijednosti zatura na prednjoj osovini prilagođeni su sukladno tome. Audi magnetski prilagodljivi amortizeri u osnovnoj su opremi na modelu R8 V10 i u dodatnoj opremi za izvedbe V8; omogućuju normalan i sportski način rada. Servo upravljač iznimno je osjetljiv, s vrlo dobrim odazivom i vrlo sportskim, izravnim prijenosnim omjerima.

Novi se R8 kotrlja na velikim kotačima. Izvedbe s motorom V8 u osnovnoj opremi imaju kotače dimenzija 8,5 J x 18 sprijeda i 10,5 J x 18 straga, dok su gume dimenzija 235/40 i 285/35. Izvedbe s motorom V10 Audi oprema 19-inčnim kotačima širine 8,5 i 11 inča; gume su dostupne u dimenzijama 235/35 i 295/30. Kotači koji se mogu naručiti u dodatnoj opremi posebno su atraktivnog dizajna – ispolirani u visokom sjaju, titanium izgleda (na modelu R8 V10 plus) ili u crnoj boji visokog sjaja.

Čelični kočioni diskovi su samoventilirajući, perforirani i spojeni s aluminijskim kućištem putem klinova. Novi valoviti dizajn diskova – valovita vanjska kontura – smanjuje ukupnu težinu za otprilike dva kilograma u odnosu na okrugle diskove istih dimenzija. Aluminijske kočione čeljusti na prednjim kotačima imaju svaka po osam klipova, dok one na stražnjim kotačima imaju svaka po četiri klipa. U kombinaciji s 19-inčnim kotačima, Audi u dodatnoj opremi može isporučiti karbonsko keramičke kočione diskove (u osnovnoj opremi na modelu R8 V10 plus). Elektronički sustav za nadzor stabilnosti vozila, ESC, osigurava sportski način rada, ali se također može u potpunosti isključiti.

Audi R8 sportski je automobil s izvanrednim i vrlo praktičnim sposobnostima. Prednji prtljažni prostor zapremnine je 100 litara; coupe model ima i dodatnih 90 litara prostora iza sjedala. Dugački međuosovinski razmak od 2,65 metra osigurava mu prostranost. Unutrašnjost skriva ugođaj sportskog automobila na vrlo luksuznoj razini; dominantna je značajka monoposto – dugački zaobljeni luk oko kokpita u predjelu vozača. Višenamjenski sportski kožni upravljač sa zaravnjenim dnom ima utisnutu novu R8 oznaku koja se također pojavljuje na ručici mjenjača, pragovima vrata, instrumentnoj ploči i početnom zaslonu putnog računala.

Prilagodljiva električno podesiva sportska sjedala u dodatnoj su opremi na izvedbama s V8 motorom, a u serijskoj opremi na izvedbama s V10 motorom. Ovisno o izvedbi i modelu, presvlake sjedala su u kombinaciji Alcantare/kože ili potpuno presvučena mekanom kožom; na modelu R8 Spyder posebna pigmentacija smanjuje zagrijavanje uslijed izloženosti izravnoj sunčevoj svjetlosti. Audi u dodatnoj opremi također nudi školjkasta sjedala s izbočenim bočnim dijelovima za bolje držanje (u osnovnoj opremi na modelu R8 V10 plus).

Brojne komande i ukrasni elementi ukrašeni su kromiranim letvicama ili obojani u crno; kazaljke na sklopu instrumenata i ručice za izmjenu stupnjeva prijenosa malo su izmijenjene. Središnja konzola i ručica ručne kočnice presvučeni su kožom s profinjenim šavovima; na modelima s motorom V10 ukrasni je okvir oko navigacijskog sustava plus serijski presvučen kožom.

Sa četverokutnim proštepima, u vozilima s punim kožnim Feinnappa paketom, sjedala i obloge vrata imaju također proštepane obloge; za model R8 Coupe dostupna je i krovna obloga i Alcantari s četverokutnim proštepima. Kupci s individualnijim pristupom mogu birati između kožnih presvlaka i detalja u raznim bojama, dekorativnih umetaka Carbon Sigma (u osnovnoj opremi na modelu R8 V10 plus) i od drva u klavir lak crnoj boji. Također je dostupan velik izbor paketa kože, te stilskih i dizajnerskih elemenata iz Audi exclusive ponude.

Modeli R8 V10 i R8 V10 u serijskoj se opremi isporučuju s navigacijskim sustavom plus i sustavom ozvučenja Bang & Olufsen Sound System. Druge opcije za sve izvedbe modela R8 automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, paket pretinaca za odlaganje, različite komplete prtljage za putovanja, pripremu za mobilne telefone, s mikrofonom ugrađenim u sigurnosni pojas i glasovnim upravljanjem te Audi parking sustav plus s kamerom za vožnju unatrag.

Redizajnirani Audi R8 bit će dostupan europskim kupcima krajem godine.