Objava tjedna Predstavljamo Vijesti

Novi BMW 3 na Nürburgringu

Na putu do zrelosti serijske proizvodnje, sedma generacija uspješne BMW-ove sportske limuzine prošla je testiranje vozne dinamike i postavki na legendarnoj stazi Nürburgring Nordschleife.

Nova generacija BMW-a serije 3 upravo završava ključne faze na putu do zrelosti serijske proizvodnje. Postojala je samo jedna moguća lokacija kada je riječ o testiranju vozne dinamike i postavki: legendarna staza Nordschleife u Nürburgringu. Testovi na “Zelenom paklu” tradicionalno služe kao test izdržljivosti za tehnologiju pogonskog sklopa i ovjesa novorazvijenih BMW modela. Posebno opsežan program ispitivanja razvijen je za kamuflirane prototipove novog BMW-a serije 3. Uostalom, sveobuhvatna obnova upravljača, amortizera/ovjesa i kočnica omogućila je programerima široki raspon mogućnosti za optimizaciju udobnosti vožnje i dinamičkih performansi, čime se omogućuje sazrijevanje ultimativne sportske limuzine za premium segment srednjeg dometa krug po krug.

Osnovni koncept modela s četiri vrata pokazuje koliko je razvojni proces novog BMW-a serije 3 usredotočen na pojačani sportski polet. Težište je oko 10 milimetara niže od prethodnog modela, a raspodjela mase po osovini uravnotežena je na skladnih 50:50, a ukupna masa prilagođena dodatnoj opremi je čak 55 kilograma manja. U međuvremenu je značajno povećana razina krutosti strukture karoserije i prihvatišta ovjesa – toliko presudnih za postavke upravljanja i akustičnost vožnje. Agilnost i preciznost upravljanja vozilom povećani su zbog puno šireg razmaka između kotača, dok povećana razina nagiba kotača nudi dodatni potencijal za maksimalnu poprečnu dinamiku.

Što se tiče portfelja motora, jedna osobito upečatljiva značajka je temeljito revidirani četverocilindarski benzinski motor. To je najmoćniji četverocilindarski motor koji se ikada ugradio u BMW-ov model serijske proizvodnje. Ipak, podaci potrošnje goriva još su uvijek oko 5 posto manji od motora prethodnog modela: jedan od faktora koji tome doprinosi je dodatno razvijen Steptronic prijenos od 8 brzina. Štoviše, filtar čestica optimizira reakciju emisija novog motora, što mu omogućuje da zadovolji Euro 6d-TEMP standard emisija.

Ne samo da je karoserija lakša i čvršća u dizajnu od prethodnog modela, isto vrijedi i za prednju i stražnju osovinu novog BMW-a serije 3. Ključna značajka u pogledu razvoja ovjesa nove limuzine serije 3 je njegov inovativni sustav amortizera. Progresivni amortizeri ovisni o podizanju, koji se po prvi puta ugrađuju u BMW-ov model, kontinuirano i progresivno funkcioniraju u odnosu na odgovarajući hod opruge. Tako se vibracije koje se javljaju prilikom kompenziranja izbočina na cesti i tijekom dinamičkog skretanja mogu osobito nježno i precizno neutralizirati – savršena osnova za postizanje jedinstvene ravnoteže između sportskog poleta i udobnosti vožnje, što je vrlo značajna karakteristika novog BMW-a serije 3.

Odavno znan po svojoj raznolikosti, raspored staze Nürburgring Nordschleife brzo se iskristalizirao kao savršena podloga za selektivno usavršavanje interakcije između nove tehnologije amortizera i ostalih komponenti ovjesa. “Koristimo amortizere ovisne o podizanju kao aktivni element postavki kako bismo stvorili vrhunska svojstva vožnje u svim uvjetima”,objašnjava Peter Langen, voditelj odjela za voznu dinamiku. “S kratkim hodom opruge, osjetljiva reakcija amortizera osigurava udobnu kompenzaciju vibracija. Kada automobil prođe preko velike izbočine, pokrete karoserije kontroliraju povećane sile amortizera.”

Novi progresivni amortizeri standardna su značajka tehnologije ovjesa novog BMW-a serije 3. U specifičnim postavkama također čine dio M sportskog ovjesa, koji dodatno uključuje spuštanje od 10 milimetara, lakometalne kotače od 18 inča i gume različitih dimenzija straga i sprijeda. Time se potiče vozna dinamika – nešto što se može doživjeti intenzivnije nego ikad prije. Povećane snage amortizera se posebno mogu osjetiti na stazi Nordschleife: u M sportskom ovjesu one su oko 20 posto snažnije nego na standardnom ovjesu. “To znači da je razlika od standardnog ovjesa znatno veća nego prije”,navodi Peter Langen. “Također smo M sportski ovjes napravili još sportskijim, s više krutih ležajeva i stabilizatora, čvršćim oprugama i dodatnim podupiračima karoserije.”

Kako bi dodatno ojačali dinamičke karakteristike automobila, novi M sportski ovjes nudi se isključivo u kombinaciji s promjenjivim sportskim upravljanjem (Variable Sports Steering). Uz Servotronic, pomoć pri upravljanju koja ovisi o brzini, ono također pruža promjenjivi omjer upravljanja. Promjenjivo sportsko upravljanje posebno je prilagođeno i za novi BMW serije 3 Limuzina. Ono već reagira s mnogo većom preciznošću na lagane pokrete upravljačem, bez nervoze u središnjem položaju. Skladne postavke upravljačkog sustava mogu se osjetiti na dugim zavojima, kao i prilikom mijenjanja smjera nekoliko puta u brzom slijedu. Linearno stvaranje sila upravljanja i optimizirana reakcija povećavaju preciznost prilikom vožnje u dinamičnom stilu.

M sportski diferencijal savršeno pokazuje svoje osobine na stazi Nordschleife i Grand Prix krugu. Elektronski upravljana funkcija blokiranja diferencijala stražnje osovine novog BMW-a serije 3 Limuzina povezana je s dinamičnom kontrolom stabilnosti (Dynamic Stability Control – DSC), čime se osigurava ograničenje kompenzacije brzine rotacije između stražnjih kotača s unutarnje strane i s vanjske strane zavoja. Ovisno o situaciji na cesti, dakle, moguće je unaprijed utjecati na podupravljanje i preupravljanje bez intervencije kočnica. Aktivno zaključavanje diferencijala selektivno distribuira pogonski moment između stražnjih kotača. Na taj način sprječava klizanje na kotaču sa smanjenim površinskim hvatom, osiguravajući da se time snaga motora može neograničeno koristiti za generiranje sportskog zadovoljstva u vožnji.

“Za razliku od konvencionalnog mehaničkog zaključavanja, regulirani M sportski diferencijal može optimizirati znatno više od samo vučne snage”,kaže Peter Langen. “Pored dinamike u zavoju, na primjer, dolazi do osobito opipljivog povećanja stabilnosti vožnje u slučaju promjena opterećenja. Time se omogućava da se novi BMW serije 3 Limuzina vozi na siguran način i bez napora čak i kada putujete u dinamičnom stilu”. Za sportsku vožnju, aktivno zaključavanje diferencijala osigurava puno veću razinu poprečnog ubrzanja, kao i vidljivo povećanje dinamičkih performansi prilikom ubrzavanja iz zavoja. Također podržava optimiziranu stabilnost, preciznost i predvidljivost u zavoju u novom BMW-u serije 3 Limuzina – bez intervencije kočnica.