Objava tjedna Predstavljamo

Novi BMW M5 Competition

Nova BMW M5 Competition limuzina visokih performansi spaja izuzetne performanse i prikladno profinjenu auru s jednostavnom lakoćom u svakodnevnoj uporabi po kojoj su BMW M modeli poznati. Povećanje snage od 19 kW/25 KS u odnosu na standardnu inačicu novog BMW-a M5 (do 460 kW/625 KS), još izravnije reakcije i prilagodba šasije po mjeri šasije osiguravaju iskustvo vožnje inspirirano utrkama u svakom trenutku.

Tržišno lansiranje novog BMW-a M5 Competition najavljuje stvaranje nove kategorije proizvoda. U budućnosti će BMW M GmbH ponuditi najsnažnije inačice svojih automobila visokih performansi kao samostalne modele.

Motor: veća snaga i prepoznatljiva marka performansi

Iskustvo u vožnji temeljeno na performansama, a koje definira karakter novog BMW-a M5 Competition ima duboko emocionalno bogatstvo – i ukorijenjeno je na osobit način na koji njegov motor djeluje. V8 jedinica snage od 4,4 litre s tehnologijom M TwinPower Turbo sada daje maksimalnu snagu od 460 kW/625 KS pri 6.000 o/min. Najveći okretni moment iznosi 750 Nm i može se koristiti na ekstremno širokom rasponu okretaja – od 1.800 do 5.800 o/min (tj. širim frekvencijama od 200 o/min nego u standardnoj verziji novog BMW-a M5). Visoki okretaji osmerocilindarskog motora koriste se kako bi se novom BMW-u M5 Competition pružila impozantna razinu potiska. Jedinstvena isporuka snage automobila pokazuje svoju prisutnost u smanjenju vremena ubrzavanja od 0 do 100 km/h na 3,3 sekunde. Nadalje, za 10,8 sekundi ubrzava od 0 – 200 km/h – 0,3 sekundi brže nego u standardnoj verziji novog M5.

Standardna specifikacija za novi BMW M5 Competition uključuje M Sport ispušni sustav s ispušnim kipovima u crnom kromu specifičan za model. Ova inačica dvostrukog ispušnog ventila, sa zaklopkom, stvara upečatljiv zvuk. U međuvremenu, dodavanje filtra za čestice modelu Competition omogućava daljnje smanjenje emisija.

Posebno dizajnirani nosači motora optimiziraju osjetljivost i karakteristike u zavojima

Novi BMW M5 Competition ima nosače motora specifične za model, što također ima značajan utjecaj na njegove sposobnosti performansa. Nosači motora imaju promijenjene karakteristike i povećanu razinu djelovanja opruga, a čvršća povezanost pogonske jedinice sa strukturom vozila rezultira još izravnijom reakcijom motora i trenutnim prijenosom snage na pogonski sklop. Automobil također skreće u zavoj s znatno većom izravnošću i preciznošću zbog oštrije karakteristike nosača.

M Steptronic prijenos od osam stupnjeva i M xDrive

Zadatak prenošenja snage motora novog BMW-a M5 Competition ponovno odrađuje M Steptronic prijenos od osam brzina. Tri različita načina rada s mogućnošću odabira učinkovite, sportske ili ultra-dinamične vožnje mogu se aktivirati pomoću Drivelogic prekidača na mjenjaču stupnja prijenosa. Nakon što je debitirao u standardnoj verziji novog BMW-a M5, M xDrive sustav pogona na sve kotače sada dodatno povećava prijenos snage BMW-a M5 Competition na cestu s uravnoteženošću, jamstvom i uzbudljivom živahnošću. On stvara dovoljno dodatnog prianjanja kako bi se postigla vremena ubrzanja dostojna super-sportskog automobila. Središnje kontrolirana interakcija između sustava M xDrive i aktivnog M diferencijala je u velikoj mjeri odgovorna za usmjeravanje izvanredne maksimalne snage motora na kotače automobila bez gubitka snage u tom procesu. Postavka sustava M xDrive bazirana na stražnjim kotačima još je jedan faktor doprinosa goleme agilnosti limuzine visokih performansi. Osim toga, postavka samo za pogon na stražnje kotače (2WD) omogućava iskusnim i stručnim vozačima uživanje u iskustvu koje su pružale prošle generacije BMW-a M5 – tj. rukovanje u svom najčišćem obliku, bez upravljačkih sustava koji sputavaju automobil.

Individualno prilagođena šasija za vrhunsku preciznost i performanse.

Kao i svaki BMW M automobil, novi BMW M5 Competition opremljen je tehnologijom šasije koja se savršeno uklapa u karakteristike performansi motora. Povezane izmjene omogućuju precizno i kontrolirano upravljanje, čak i u ekstremno dinamičnim uvjetima vožnje. Kao i spuštanje vozila za sedam milimetara, prilagodba šasije specifične za model uključuje i pametne prilagodbe ovjesa kotača, opruga i amortizera. Povećani bočni nagib na prednjoj osovini povećava sposobnost automobila u apsorbiranju bočnih sila prilikom vožnje velikim brzinama u zavojima. Ugradnja zglobnih poveznica s kuglastim zglobovima umjesto gumenih nosača rezultirala je još preciznijom vodljivošću kotača na stražnjoj osovini. I stražnja šipka protiv okretanja ima čvršću reakciju opruga. Prednja osovina novog BMW-a M5 Competition opremljena je novodizajniranim nosačima za šipku protiv okretanja. Radi toga su opruge na prednjoj i stražnjoj osovini deset posto tvrđe nego na standardnoj verziji novog BMW-a M5, što je rezultiralo čvršćom vožnjom, što također ima pozitivan utjecaj na reakciju upravljanja. Osim toga, kraće pomoćne opruge smanjuju kolebanje opterećenja kotača, kao i jedinstveno prilagođavanje hidraulike amortizera. Slijedom toga, izravna veza sa šasijom također se može jasno osjetiti u Comfort načinu rada. Odabir Sport načina rada aktivira postavke amortizera koje su savršene za testiranje na Nürburgringovom Nordschleife krugu, dok Sport Plus posjeduje ultra-dinamičnu vožnju po Grand Prix stazama. Standardna specifikacija za novi BMW M5 Competition obuhvaća ekskluzivne M lakometalne kotače s Y-spoke u izvedbi Bicolor. 20-inčni kovani kotači su opremljeni gumama različitih veličina s 275/35 R 20 na prednjoj strani i 285/35 R 20 na stražnjoj strani.

Ekskluzivne i vrlo izražajne značajke dizajna

Ekskluzivni osjećaj novog BMW M5 Competition dodatno je poboljšan izborom drugih dizajnerskih značajki specifičnih za model. BMW Individual Shadow Line letvica visokog sjaja nadopunjuje se uporabom diskretno sportske crne boje visokog sjaja za okruženje rešetke maske, dekorativna mreže BMW M škrgi na prednjim bočnim stranama, letvica za stražnji branik i kućišta vanjskih retrovizora. Još jedna posebna značajka su otvarači vrata, koji su potpuno obojeni u boju karoserije. Stražnji spojler i značka “M5” na poklopca prtljažnika – koja nosi “Competition” natpis – također dolaze u crnoj visokog sjaja. U unutrašnjosti automobila, diskretne pruge sigurnosnih pojaseva u BMW M GmbH boji, plus podne prostirke s posebnim obrubima i logotipom “M5” ukazuju na ekskluzivni karakter novog BMW-a M5 Competition. Dodatna značajka identifikacije je “M Competition” grafika koji se pojavljuje u klasteru instrumenata prilikom pokretanja motora radi pozdravljanja vozača.