Ekologija Izdvojeno Vijesti

Novi električni Partner: 100% Partner, 100% električan

Peugeot je napravio iskorak lansiranjem 100% električnog Partnera. Ovisno o potrebama, profesionalci mogu birati između različitih motorizacija. S električnim Partnerom, Peugeot smanjuje emitiranje štetnih plinova u okoliš i ovisnost o fosilnim gorivima, uz jednaki užitak u vožnji. Karakteristike koje donose uspjeh novom Peugeot Partneru su jedinstven užitak u vožnji, reprezentativna modularnost i praktičnost i prtljažnik koji je među najvećima u segmentu. Prologue, koji je imao svjetsku premijeru na salonu automobila u Hanoveru u rujnu 2012., najavljuje komercijalizaciju novog električnog Partnera tokom 2013. godine.

 

Najbolje od tehnologije električnog pogona

Novi Partner redizajniran je u proljeće 2012. godine. Gamu motorizacija koje karakterizira niska potrošnja i emisija CO2, od studenog će nadopuniti i verzija s emisijom od samo 118 g/km CO2. Novi električni Partner predstavlja korak dalje u smanjenju štetnih utjecaja na okoliš, a ponuda profesionalcima prilagođena je svakoj prilici, uz neizmijenjenu praktičnost korištenja i užitak u vožnji. Električni Partner spoj je zadnjih tehnoloških inovacija: opremljen je električnim pogonom smještenim u motornom prostoru, s dva seta litij-ionskih baterija velike snage i kapaciteta 22,5 kW/h. Jedan dio baterija smješten je u dnu vozila, a drugi na stražnjem mostu. One čuvaju vozne kvalitete i dimenzije korisnog tovarnog prostora. Električni Partner ima električni motor visokih karakteristika, sinkroni sa stalnim magnetima. Ova motorizacija nudi dinamičke kvalitete na visokom nivou, sa snagom od 49 kW (67 ks) i okretni moment od 200 Nm, dostupan odmah. Motor je pridružen reduktoru s jednom brzinom i stalnim pogonom, što rezultira osjećajem dodatne snage i glatkim startom tokom svih faza ubrzanja, bez potrebe promjene brzine. Tišina, karakteristična za električna vozila, nadopunjava osjećaj zadovoljstva u vožnji koji dominira putničkom kabinom električnog Partnera. Autonomija od 170 km čini električni Partner novom referencom u segmentu električnih furgona. Električni Partner ima dva načina punjenja baterija, za lakšu svakodnevnu upotrebu : normalno punjenje (do 16A) od 6 do 9 sati i brzo punjenje (do 125A), koje omogućava punjenje 80% kapaciteta baterije u samo 30 minuta. Utičnica za normalno punjenje nalazi se iznad prednjeg desnog blatobrana, a utičnica za brzo punjenje nalazi se na mjestu čepa za punjenje goriva na stražnjem lijevom blatobranu. Novi električni Partner objedinjava skup karakteristika jedinstvenih za segment električnih furgona, uz vrhunsku udobnost i sigurnost. Inovativnu eko vožnju : indikatori potrošnje i obnavljanja energije pomažu vozaču u primjeni ekonomične vožnje. Indikator potrošnje pomoćnih uređaja (grijanje i klimatizacija) daje dodatne informacije vozaču. Putno računalo pokazuje preostalu autonomiju i prosječnu potrošnju u kWh. Dvostruko obnavljanje energije : kod električnog Partnera energija se obnavlja prilikom usporavanja i kočenja, prilikom kojih se kinetička energija pretvara u električnu. Na taj način se produžava autonomija vozila tokom vožnje. Efikasnu termičku udobnost : 100 % električno grijanje omogućava brz porast temperature u putničkoj kabini. Funkcija „eko“ omogućava rad ventilacije u putničkoj kabini bez dodatne potrošnje električne energije, čuvajući autonomiju vozila. Elektronska kontrola stabilnosti (ESP) u seriji, sa pomoći pri kretanju na uzbrdici, postavlja električni Partner za referencu u svom segmentu u pogledu sigurnosti.

 

Sve karakteristike Partnera u električnom Partneru

Sve karakteristike modularnosti i kapaciteta utovara koje su zaslužne za uspjeh Partnera, sadržane su i u električnom Partneru. Električni Partner dostupan je u dvije dužine (L1 : 4,38 m i L2 : 4,63 m) i njegov kapacitet utovara jedan je od najboljih u segmentu. Korisni prostor verzije L1 je 3,3 m3 a korisna dužina je 1,80 m, dok je korisni prostor verzije L2 3,7 m3 a korisna dužina 2,05 m. Nosivost električnog Partnera je 685* kg, i najveća je u njegovoj kategoriji. Multi-flex klupa,  na koju se sprijeda mogu smjestiti 3 putnika, povećava modularnost električnog Partnera. Multi-flex klupa omogućava i povećanje korisnog prostora od 400 l. Korisni prostor verzije L1 tako raste na 3,7 m3 uz korisnu dužinu od 3 m, a kod verzije L2 na 4,1 m3 uz korisnu dužinu od 3,25 m.

Električni Partner preuzeo je stilske karakteristike novog Partnera, uz specifičan vanjski izgled koji sugerira da se radi o električnom vozilu.

 

Peugeot iskustvo u brizi za okoliš

Peugeot je svjestan svoje odgovornosti u pogledu smanjenja emisija CO2, i želi biti lider u pružanju efikasnih rješenja mobilnosti. Krajem 2011. godine prosječna emisija Peugeot modela iznosila je 128,6 g/km, a krajem svibnja 2012. godine 125,2 g/km, za razliku od 2010. godine, kad je bila 131,6 g/km. Dakle, prosječna emisija pala je ispod granice od 130 g/km, koju je postavila Europska komisija za 2015. godinu.

Strategija brige za okoliš Marke sastoji se od: stalnog rada na termičkim motorima, prije svega na razvoju motorizacija nove generacije, kao što su familija novih benzinskih motora s tri cilindra (EB) 1.0 l i 1.2 l, „mikro-hibridizacije“ odnosno Stop & Start sustava nove generacije e-HDi, „potpune hibridizacije“  odnosno 3 hibridna HYbrid4 modela električnih vozila: Peugeot je začetnik i svjetski lider u proizvodnji i komercijalizaciji električnih vozila. Peugeot je prvi europski proizvođač koji je ponudio gamu 100 % električnih vozila s 0 g/km CO2 : Partner furgon u segmentu lakih komercijalnih vozila, Ion u segmentu putničkih vozila i skuter e-Vivacity. Novi električni Partner proizvod je koji proizlazi iz sporazuma o proizvodnji električnog pogona s Mitsubishi Motors Corporation zaključenog 2010. godine. Bit će proizveden u Peugeot tvornici u Vigu u Španjolskoj, gdje se proizvodi i standardni Partner.