Galerija Objava tjedna Predstavljamo

Mercedes AMG A 35 4MATIC

Novi ulazni model otvara svijet visokih performansi

Emocionalno, agilno i digitalno: s novim A 35 4MATIC modelom Mercedes-AMG predstavlja potpuno novi ulazni model u svijet visokih performansi. Temelji se na novoj Mercedesovoj platformi s prednjim pogonom, a pokreće ju novi 2.0-litreni četverocilindarski turbo motor snage 225 kW (306 KS ). Školjka, ovjes, pogon na sve kotače, prijenos, programi za vožnju, fino podešavanje – svaki detalj dizajniran je za maksimalnu dinamiku vožnje bez ugrožavanja svakodnevne udobnosti. Performanse na razini supersportskih automobila (ubrzanje od 0-100 km/h za 4,7 sekundi) i specifični dizajn također jačaju identitet člana sportske obitelji. Pravi AMG za Hot Hatch tržište!

“Uvođenjem A 45 2012-te godine, predstavili smo mjerilo u kompaktnom segmentu. Potražnja za našim kompaktnim modelima posljednjih godina razvijala se vrlo dinamično. Ovaj uspjeh potiče nas da dodatno proširimo našportfelj s novim A 35, koji ispunjavamo temeljno obećanje našegbranda u svakom detalju i nudimo uzbudljivu lateralnu dinamiku na razini današnjeg A 45”, kaže Tobias Moers, predsjednik Uprave Mercedes-AMG GmbH.

Novi A 35 4MATIC proširuje portfelj modela AMG kao atraktivan ulazni model u svakom pogledu. Budući da je razvoj modela A 35 4MATIC od samog početka bio integriran u razvojni proces nove Mercedes-Benz A-klase, razvijen je u isto vrijeme kao i budućiA 45 4MATIC, što je omogućilo ubrizgavanje AMG DNA u svaki relevantni detalj. A vozačće zasigurno doživjeti rezultat u obliku autentične vožnje.

Ojačana karoserija i povećana torzijska krutost

Specifične mjere za ojačanje prednjeg dijela karoserije čine osnovu za preciznu sposobnost skretanja i stabilnost dijelova podvozja, čak i kada vozite velikom brzinom. Takozvana “posmična ploča”, aluminijska ploča pričvršćena na okviru ispod motora povećava torzijsku krutost prednjeg dijela. Dvije dodatne dijagonalne spojnice na prednjoj strani podvozja također smanjuju torziju i povećavaju krutost.

Novi četverocilindarski turbo motor snage 225 kW (306KS)

2,0-litreni turbo motor novi je razvoj i temelji se na četverocilindričnom M260 motoru u novoj A-klasi. Novi motor spontano odgovara na naredbe papučice gasa, ima visoki zakretni moment (maksimalno 400 Nm od 3000 okretaja u minuti), vrhunski odziv i emocionalni zvuka. Blok je izrađen od laganog aluminijskog lijeva visoke čvrstoće koji smanjuje težinu vozila gdje je to za dinamiku vožnje najvažnije.

Sofisticirano prednabijanje s twin-scroll turbopunjačem

Za prednabijanje se koristi twin scroll turbopunjač. Kombinira optimalni odziv pri malim brzinama motora s jakim povećanjem snage pri većim brzinama. Kućište twin scroll turbopunjača podijeljeno je u dvije paralelne cijevi. Zajedno s dva odvojena ispušna kanala u ispušnoj grani omogućuje odvojenu dopremu ispušnih plinova na lopatice turbine.

Cilindri su podijeljeni u dvije grupe, a svaka je usmjerena na svoj kanal prema twin scroll turbini. Grupe cilindra su definirane na osnovi sekvenci paljenja.

Sve ovo rezultira dodatnom prednošću tehnologije twin-scroll, tj. minimiziranju međusobno negativnih učinaka pojedinih cilindara na plinski ciklus. Smanjen je povratni tlak ispušnih plinova i poboljšana je izmjena plinova i time učinkovitost motora.

Brojne mjere optimizacije motora povećavaju učinkovitost

Visoki tehnološki standard novog četverocilindričnog motora naglašavaju brojne mjere za povećanje učinkovitosti. To uključuje CAMTRONIC kontrolu otvaranja ventila, inteligentno upravljanje toplinom motora i ulja, visoko precizne piezo brizgaljke i višestruku iskru na svjećicama. U proizvodnji, patentirano CONICSHAPE®vlačno glačanje cilindra smanjuje unutarnje trenje i povećava učinkovitost.

Brzi zupčanici: AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjačs dvije spojke

AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjačs dvostrukom spojkom također doprinosi agilnom i dinamičnom karakteru novog A 35 4MATIC. Omjeri prijenosa su konfigurirani tako da vozačdoživljava vrlo spontano ubrzanje u svim rasponima brzina, u kombinaciji s brzim promjenama i optimalnim odnosima.

Standardna RACE-START funkcija omogućuje maksimalno ubrzanje iz mirovanja i vrlo je emocionalno iskustvo. Funkcije mjenjača AMG SPEEDSHIFT DCT 7G zaokružene su s manualnim načinom rada koji se aktivira leptirima za odabir stupnjeva prijenosa na upravljaču u bilo kojem načinu vožnje ili pak pritiskom na tipku „M“.

AMG Performance 4MATIC promjenjivi pogon na svim kotačima

Dinamizam, agilnost i performanse – ova tri obilježja karakteriziraju standardni pogon na sve kotače novog AMG A 35 4MATIC. Varijabilni AMG Performance 4MATIC kombinira najbolju moguću vuču s puno zabave u vožnji. Raspored okretnog momenta je beskonačno varijabilan kako bi odgovorio zahtjevima dinamičke vožnje. Spektar se kreće od pogona na prednjim kotačima do raspodjele od 50:50 između prednje i stražnje osovine.

Kvačilo s više diskova integrirano u diferencijalu stražnje osovine odgovorno je za promjenjivu raspodjelu zakretnog momenta između prednje i stražnje osovine. Kontrolirano je elektro-mehanički. Utjecajni čimbenici za raspodjelu zakretnog momenta nisu samo brzina vožnje, bočno i uzdužno ubrzanje te kut upravljanja, nego i razlika u brzini vrtnje između pojedinih kotača, odabranog stupnja prijenosa i položaja papučice gasa.

Glavna prednost elektro-mehaničke kontrole nad elektro-hidrauličkim sustavom je oštrija dinamika vožnje – prvenstveno zbog znatno bržeg odziva i upravljanje diskovima neovisno o brzini vrtnje u cijelom rasponu podešavanja.

Sve dok je ESP ®aktiviran, 4MATIC sustav ostaje u “Comfort” načinu rada. Čim vozačpritisne tipku “ESP ®SPORT Handling” ili “ESP ®OFF”, 4MATIC sustav se prebacuje na “Sport” način – za jošagilnije rukovanje i jošviše granice stabilnosti.

Petprograma vožnje: široki raspon osobina vozila

Pet programa vožnje AMG DYNAMIC SELECT “Sklisko”, “Komfor”, “Sport”, “Sport +” i “Individualni” omogućuju širok spektar karakteristika vozila od udobnih do dinamičkih. Oni mijenjaju sve relevantne parametre, poput odziva motora i mjenjača.

Novi program “Sklisko” optimiziran je za skliske uvjete na cesti, sa smanjenom snagom i ravnom krivuljom zakretnog momenta. Glatke, ranije izmjene prijenosnih odnosa i sustav ECO start / stop podržavaju doživljaj koji je usmjeren na stabilnost.

Program “Komfor” brine se za udobnu i ekonomičnu vožnju, primjerice zahvaljujući vrlo ranim izmjenama prijenosnog odnosa. Ovjes i upravljanje su postavljeni s naglaskom na udobnost, sustav ECO start/stop je aktivan.

“Sport” i “Sport +” fokusiraju se na agilnost i užitak u vožnji sa sportskim podešenim motorom i mjenjačem. Zvuk turbo motora postaje sve prepoznatljiviji. ECO start/stop sustav nije aktivan. “Sport +” je osobito emocionalan s međugasom i dvostrukim aktiviranjem spojke pri ulasku u zavoj i djelomičnim isključivanjem cilindara putem kratkog i precizno definiranog kašnjenja paljenja i ubrizgavanja pri punom opterećenju.

“Individualni” program vožnje omogućuje odabir i pohranu pojedinačnih parametara prema osobnim preferencijama. Osim toga, funkcija jedrenja dostupna je u postavkama pogona “Smanjeno” i “Umjereno”.

AMG DYNAMICS: Okretnost i velika stabilnost

Nova značajka u AMG DYNAMIC SELECT programima vožnje – novi A 35 4MATIC dolazi s AMG DYNAMICS programom. Ovaj integrirani dinamički sustav kontrole proširuje stabilizirajuće funkcije ESP ®s intervencijama u smjeru agilnosti prema željama vozača. Tijekom dinamičke vožnje kroz zavoj, neočekivana intervencija kočenja na stražnjem unutarnjem kotaču stvara određeni moment zakretanja oko okomite osi. Učinak: A 35 4MATIC upravlja spontano i vrlo precizno.

Različite postavke sustava AMG DYNAMICS nazivaju se “Basic” i “Advanced”. Odabir pogonskog programa koji je označen na multimedijskom zaslonu prikazuje novi AMG DYNAMICS simbol s odgovarajućim dodatnim terminom.

  • “Basic” se dodjeljuje programima “Sklisko” i “Komfor”. Ovdje A 35 4MATIC pokazuje izuzetno stabilne karakteristike rukovanja s visokim prigušivanjem kutnog zakreta karoserije.
  • “Advanced” se aktivira u programima “Sport” i “Sport +”. A 35 4MATIC ostaje neutralno uravnotežen. Smanjeno prigušivanje kutnog zakretanja, niži zahtjevi za kutom upravljača i povećana agilnost podupiru dinamičke manevre poput vožnje na međugradskim cestama.

U “Individual”  programu vozačmože samostalno podesiti razine AMG DYNAMICS sustava.

AMG RIDE CONTROL ovjes s posebnim komponentama

Konfiguracija AMG RIDE CONTROL ovjesa temelji se na dimenzionalnom konceptu nove Mercedes-Benz A-klase s dobrom pravocrtnom stabilnošću i vrlo dinamičnim ponašanjem u zavoju. Uzdužna i poprečna dinamika savršeno su koordinirane.

Na prednjoj osovini postavljen je McPherson ovjes. Opremljen je vilicom ispod središta kotača, jednom opružnom nogom i jednom sponom. Posebna geometrija osovine smanjuje utjecaj pogona na upravljač- za visoku udobnost i lagano rukovanje. Nova aluminijska vilica smanjuje neovješenu masu što omogućuje osjetljiviji odziv opruga. Prednji rukavac, specifičan za AMG, opremljen je čeljustima s radijalnim vijcima – tehnologija koja potječe iz auto sporta.

Multilink stražnja osovina čvrsto je spojena s karoserijom putem pomoćnog okvira. Na svakom stražnjem kotaču koriste se tri poprečna ramena i jedno uzdužno, nosačkotača i ležajevi potječu iz dokazane A 45 4MATIC. Sve ovo osigurava maksimalnu stabilnost vožnje i agilnost.

Adaptivni sustav prigušenja s tri načina rada

Dodatni sustav prilagodljivog prigušivanja omogućava vozaču da odabere između tri različita načina upravljanja ovjesom. Spektar se kreće od udobnog do sportskog. Sustav radi potpuno automatski prilagođavajući razinu prigušenja za svaki kotaču skladu s uvjetima vožnje i uvjetima na cesti. To se događa unutar milisekundi i beskrajno je promjenjivo, s velikim rasponom prigušenja. Rezultat je da se udobnost vožnje i agilnost pojačavaju u jednakoj mjeri.

Robusni sustav kočenja visokih performansi

Sustav kočenja visokih performansi osigurava visoku otpornost na fading i skraćeni put koćenja. Dimenzije odgovaraju A 45 4MATIC modelu. Prednja osovina opremljena je novim 4-klipnim Monoblock fiksnim čeljustima i diskovima promjera 350 milimetara, stražnja osovina s kliznim čeljustima s jednim klipom i diskovima promjera 330 milimetara. Diskovi su hlađeni i perforirani kako bi se bolje odvodila toplina i spriječio fading, čak i pri ekstremnoj uporabi. Srebrno obojene kočione čeljusti imaju crni AMG logotip.

Upravljanje s posebnom letvom i promjenjivim omjerom

Osjetljiv na brzinu, elektro-mehanički sportski servo upravljačpodržava sportski stil vožnje svojim izravnim odzivom. Opremljen je posebnom letvom s promjenjivim prijenosnim omjerom i dvije karakteristične krivulje: ovisno o odabranom pogonskom programu, osigurava napetu i sportsku ili ugodnu povratna informaciju s podloge. Kruta pričvrsna mjesta u integralnom nosaču još čvršće spajaju upravljačs karoserijom i tako povećavaju preciznost upravljanja.

AMG ispušni sustav s ventilom za zvučnu modulaciju

Ispušni sustav serijski je opremljen automatski kontroliranim ventilom. Ovisno o odabranom pogonskom programu, zvuk je moduliran od uravnoteženog do snažnog.

Dizajn: nepogrešivi utjecaj s utrka

Snažan vanjski dizajn dodaje karakteristične AMG elemente u dizajnerski idiom A-klase. Rešetka hladnjaka s dvostrukim lamelama, prednji odbojnik AMG Line s perajama na uvodnicima za zrak, prednji splitter i srebrne kromirane oplate na lamelama u vanjskim uvodnicima zraka su vidljive značajke. U bočnom pogledu, pogled zakupljaju aerodinamički optimizirani 18-inčni naplatci iz lakog metala s dvostrukim krakovima i AMG Line pragovi. Straga dominira odbojnik s novim difuzorom, krovni spojler, i dvostruke okrugle ispušne cijevi.

 Sportski interijer s MBUX multimedijskim sustavom

Unutrašnjost A 35 4MATIC slijedi Mercedes-AMG izvedbu s materijalom sjedala u ARTICO umjetnoj koži s DINAMICA crnom mikrofibrom, crvenim kontrastnim šavovima i crvenim pojasevima ili ARTICO umjetnoj koži u crnoj/digitalno sivoj. Crveni šav na DINAMICA mikrofibri i ventilacijske mlaznice s crvenim prstenom daju dodatni naglasak.

Kombinacija sportskog dizajna i sofisticiranih detalja također je predstavljena u MBUX multimedijskom sustavu sa svojim inovativnim konceptom rada i prikaza. U novom A 35 4MATIC MBUX zamjenjuje prethodne COMAND sustave i stvara još bližu vezu između vozila, vozača i putnika. Emocionalno privlačni prikazi naglašavaju jasnu upravljačku strukturu i imaju sjajnu 3D grafiku s maksimalnom rezolucijom. Vizualno, dva zaslona pod jednim zajedničkim staklenim pokrovom stapaju se u widescreen kokpit i kao središnji element naglašavaju horizontalnu orijentaciju dizajna interijera.

Potpuno digitalni instrumenti s tri AMG prikaza

Vozačmože odabrati između tri AMG prikaza na instrumentima. Supersport prikaz je osobito upečatljiv s centralnim, okrugli brojačemokretaja i dodatnim informacijama prikazanim u obliku trake lijevo i desno od brojačaokretaja: s trodimenzionalnom perspektivom sežu daleko u pozadinu umjetnog horizonta. Putem AMG izbornika, vozačmože pozvati različite posebne zaslone kao što su Warm-up, Set-up, G-Force i podaci o motoru.

Multimedijski zaslon osjetljiv na dodir i nova središnja konzola

Zaslon osjetljiv na dodir također naglašava dinamički karakter s pojedinim AMG prikazima kao što su vizualizacija programa vožnje, AMG TRACK PACE i telemetrijski podaci. AMG-specifična klavir lak središnja konzola sa standardnim touchpadom opremljena je tipkama za upravljanje ESP-om, mjenjačem i adaptivnim ovjesom. U kombinaciji s opcionalnim kožnim paketom i srebrni kromirani obrub.

I nema potrebe ponavljati, A 35 4MATIC također dolazi s glasovnim kontrolama koje se aktiviraju riječima “Hey Mercedes”. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, MBUX prepoznaje i razumije gotovo sve rečenice iz područja infotainmenta i rada vozila, čak i ako su izgovorene na neizravan način.

Nova generacija AMG kola upravljača s dodirnim tipkama

Nova generacija AMG kola upravljača i dalje pruža savršenu vezu između vozača i vozila. Obruč kola upravljača s ravnim donjim dijelom, perforirana koža u području zahvata i crveni kontrastni šav privlačan je i ugodan na dodir. Galvanizirane ručice za promjenu stupnja prijenosa omogućuju naglašeno sportski stil vožnje s ručnim mijenjanjem stupnjeva prijenosa.

Ugrađene tipke za upravljanje dodirom nove su značajke. Mogu se koristiti za intuitivni odabir prikaza instrumenata i multimedijskog sustava putem vodoravnog i okomitog klizanja. Aktivna podrška DISTRONIC i tempomat mogu se podesiti na kontrolnim tipkama s lijeve strane. Upravljačke tipke s desne strane koriste se za aktivaciju glasovne kontrole i telefona te za reguliranje glasnoće zvuka, odabira glazbe i drugih funkcija multimedijskog sustava.

Kao opcija, kolo upravljača može biti opremljeno dodatnim inovativnim značajkama. Primjerice okrugli kontroler s integriranim zaslonom ispod desne prečke upravljača uz dvije okomito postavljene tipke s zaslonom u boji ispod lijeve prečke upravljača. AMG programi mogu se aktivirati izravno putem kontrolera. Odabrani program prikazan je na LCD zaslonu u boji koji je izravno integriran u kontroler.

S dvije zaslonske tipke i dodatnim prekidačima, ostale AMG funkcije mogu se kontrolirati na lako dostupnom mjestu, izravno na upravljaču. To znači da se vozačmože potpuno usredotočiti na dinamičnu vožnju bez da mora skinuti ruke s upravljača. Svaka potrebna funkcija može se prikazati na drugom LCD zaslonu, a vozačtipkom postavlja odgovarajuću funkciju. Na ovaj način se mogu definirati dvije željene AMG funkcije, a postavke se mijenjaju samo jednim dodirom prsta.

Data logger za uporabu na stazi: AMG TRACK PACE

AMG TRACK PACE je također dostupan kao opcija za novi A 35 4MATIC. Virtualni inženjer utrke dio je MBUX multimedijskog sustava i trajno bilježi više od 80 podataka specifičnih za vozilo (npr.  brzinu, ubrzanje) tijekom vožnje na stazi. Nadalje, prikazano je vrijeme kruga i vremena sektora, kao i odgovarajuća razlika u odnosu na referentno vrijeme. Budući da su specifični elementi prikaza prikazani zelenom ili crvenom bojom, vozačje u mogućnosti na prvi pogled, bez čitanja brojeva vidjeti je li trenutno brži ili sporiji od najboljeg vremena.

Nakon odvoženih nekoliko brzih krugova, vozačmože koristiti podatke za analizu te ako je potrebno, poboljšati svoje vještine. Osim toga, mogu se mjeriti i pohraniti vrijednosti ubrzanja i usporavanja (npr. 0-100 km/h, ¼ milje, 100-0 km/h). Zahvaljujući novo razvijenom algoritmu koji određuje položaj vozila što je preciznije moguće, AMG TRACK PACE čak otkriva kada ste napustili stazu ili je skratili. Ovo je omogućeno korištenjem GPS podataka, kao i senzora dostupnih u vozilu (ubrzanje, žiroskop, kut upravljanja, brzina kotača).

Podaci se prikazuju na multimedijskom zaslonu, u sklopu instrumenata i na dodatnom head-up zaslonu. Poznate trkaće staze poput, na primjer, Nürburgringa ili Spa Francorchampsa , većsu pohranjene u vozilu. Nadalje, moguće je snimiti i vlastite krugove. Prikaz karte može se prebacivati ​​s 2D na 3D i ažurirati online.

MBUX proširena stvarnost također omogućava prikaz pohranjene idealne linije na multimedijskom zaslonu ili na dodatnom head-up zaslonu koji omogućava vozaču da poboljša vremena pomoću virtualnog instruktora u vozilu.

Svjetska premijera i dolazak na tržište

Novi Mercedes-AMG A 35 4MATIC će 2. listopada 2018. slaviti svoju svjetsku premijeru na Pariškom sajmu automobila a prodaja će početi u listopadu 2018. Dolazak na tržište RH očekuje se u siječnju 2019.

  Mercedes-AMG A 35 4MATIC
Motor 2.0-litarski R4 s turbo prednabijanjem
Zapremina 1991 cc
Najveća snaga 225 kW (306 hp) pri 5.800-6.100 o/min
Najveći zakretni moment 400 Nm pri 3000-4000 o/min
Pogon AMG Performance 4MATIC varijabilni pogon na sve kotače
Mjenjač AMG SPEEDSHIFT DCT 7G s dvostrukom spojkom
Kombinirana potrošnja goriva  

7.4-7.3 l/100 km

Kombinirana emisija CO2 169-167 g/km
Razred učinkovitosti D
Ubrzanje
0-100 km/h
4.7 s
Najveća brzina 250 km/h