Galerija Predstavljamo

Novi Porsche 911

Snažniji, brži, digitalan…

Osma generacija jedne ikone: svjetska premijera u Los Angelesu

Senzacija u Los Angelesu: Porsche 911 ulazi u osmu generaciju. Večer uoči L.A. Autoshowa proslavljena je svjetska premijera nove Jedanaestice. Ona i u budućnosti postavlja mjerila po pitanju ekskluzivnog sportskog karaktera. Nedvojbeno predan Porsche Design DNK-u, sa znatno muževnijim nastupom i kompletno novim interijerom s 10,9 inča velikim zaslonom na dodir, novi 911 je bezvremenski – i mode- ran u isto vrijeme. Pametni elementi upravljačkog sustava i voznog postolja te inovativni sustavi asistencije povezuju superiornu beskompromisnu dinamiku klasičnog sportskog vozila sa stražnjim motorom sa zahtjevima digitalnog svijeta.

Sljedeća generacija turbopunjenih šestocilindričnih bokser motora dalje je razvijana te je snažnija no ikad s 331 kW (450 KS) u S modelima. Poboljšani proces ubrizgavanja i nanovo poredani turbo punjači s hladnjakom stlačenog zraka povećavaju učinkovitost pri pogonu. Zadaću prijenosa snage na sebe preuzima novorazvijeni automatski mjenjač s dvije spojke s osam stupnjeva prijenosa. Daljnji noviteti su Porsche Wet Mode za još sigurnije ponašanje u vožnji na mokrim cestama, sustav Night Vision Assist s termovizijskom kamerom kao i opsežna povezivost koja se koristi inteligencijom roja. Ponuda je zaokružena trima ekskluzivnim digitalnim ponudama: aplikacijom „Porsche Road Trip“ za izvanredne ture, osobnim asistentom „Porsche 360+“ te internetskim kalkulatorom emisija „Porsche Impact“ za neutralizaciju individualnog ugljičnog otiska.

Carrera S modeli kreću s 450 KS

Turbopunjeni šestocilindrični bokser motor modela 911 Carrera S i 911 Carrera 4S sada postiže 331 kW (450 KS). To odgovara plusu od 22 KW (30 KS) u odnosu na prethodni model. Pri ubrzanju s nule na 100 km/h oba 911 modela su ispod granice od četiri sekunde: 3,7 sekundi vremena potrebno je Coupéu sa stražnjim pogonom, dok 911 Carrera 4S s pogonom na sve kotače zahtijeva 3,6 sekundi. Time su oba automobila brža za 0,4 sekunde u odnosu na njihove prethodne modele. Uz opcionalni Sport Chrono paket prednost se povećava za dodatne 0,2 sekunde. Maksimalne brzine sada iznose 308 km/h (911 Carrera S) i 306 km/h za varijantu s pogonom na sve kotače. Po pitanju potrošnje 911 Carrera S bilježi 8,9 l/100 km prema koreliranom NEDC-u, a 911 Carrera 4S 9,0 l/100 km.

Jasan govor dizajna, nezamjenjiv identitet

Dizajn eksterijera novo je oblikovan i naglašava skok u performansama 911-ice tipa 992. Iznad velikih kotača s promjerom od 20 inča sprijeda i 21 inča otraga nadvijaju se znatno šira kućišta kotača. Sada ujednačeno široki stražnji dio kod svih modela naglašava vitku središnju sekciju. Sprijeda je širina karoserije povećana za 45 milimetara. U ravnini s vratima integrirane, električno upravljane ručke naglašavaju strukiranu i glatku bočnu liniju. Između novih LED svjetala prednji poklopac s naglašenim udubljenjem reflektira dizajn prvih generacija modela 911. U stražnjem dijelu kod svih modela dominiraju znatno širi promjenjivi stražnji spojler i besprekidna, elegantna svjetlosna traka. Izuzev prednjeg i stražnjeg dijela cijela se vanjska koža sada sastoji od aluminija.

Potpuno novi interijer obilježen je jasnim i ravnim crtama upravljačke ploče s uvučenim instrumentima. Ovdje su kao inspiracija poslužile Jedanaestice 1970-ih godina. Pored tipično za Porsche centralno smještenog tahometra, dva tanka, bezokvirna zaslona slobodnog oblika (tzv. freeform displays) pružaju vozaču informacije. Sada 10,9 inča veliki središnji zaslon sustava Porsche Communication Management (PCM) se zahvaljujući novoj arhitekturi može brzo i sigurno upravljati. Ispod njega je smještena kompaktna jedinica prekidača s pet tipki za direktni pristup važnim funkcijama vozila. U pogledu na digitalizaciju, 911-ica poduzima sljedeći korak u budućnost stalnom povezivošću kao i novim funkcijama i uslugama. PCM između ostalog serijski obuhvaća online navigaciju temeljenu na informacijama roja i Porsche Connect Plus.

Novi sustavi asistencije povećavaju sigurnost i udobnost

Kao jednu od svjetskih novosti, Porsche je razvio serijski Wet Mode. Tom se funkcijom prepoznaje voda na cesti koja zatim na odgovarajući način pretkondicionira kontrolne sustave i upozorava vozača. On tada može vozilo putem pritiska tipke ili putem dug- meta za način rada na volanu (Sport Chrono paket) podesiti s posebnim naglaskom na sigurnost. Isto tako serijski asistent za upozorenja i kočenje na temelju kamere pre- poznaje opasnost od kolizije s objektima u kretanju te po potrebi pokreće naglo koče- nje. Po prvi puta je za 911 opcionalno dostupan sustav Night Vision Assist s termovizijskom kamerom. Na zahtjev dostupni tempomat za održavanje razmaka obuhvaća automatsku regulaciju udaljenosti, stop-and-go funkciju, reverzibilnu zaštitu putnika u vozilu i novu autonomnu funkciju asistenta u nuždi.

Početna cijena za model 911 Carrera S u Njemačkoj iznosi 120.125 eura, za 911 Carrera 4S 127.979 eura uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju. Novi modeli od sada su dostupni za narudžbu.

Digitalna ponuda: „Road Trip“, „360+“ i „Impact“

„Porsche Road Trip“ pruža podršku automobilskim entuzijastima pri planiranju, organizaciji i navigaciji posebnih tura. Uređene rute sadrže ekskluzivne preporuke hotela i restorana te znamenitosti i vidikovce na tom putu.

„Porsche 360+“ ima za cilj da se Porsche iskustvo doživi i izvan vozila u svakodnevnom životu kupca. Srž samog „Porsche 360+“ tvori osobni lifestyle asistent koji je kupcu 24 sata dnevno na raspolaganju. Zadaća mu je da olakša svakodnevicu i omogućava ekskluzivne doživljaje.

Kod „Porsche Impact“ riječ je o kalkulatoru emisija. Njime se izračunavaju novčani iznosi koje kupci Porschea mogu platiti kako bi kompenzirali svoj ugljični otisak. Samo- stalno biraju u koje međunarodno certificirane klimatske projekte žele investirati. Oni su raspodijeljeni diljem svijeta te su usredotočeni na energiju dobivenu od vjetra, vode i sunca kao i na zaštitu šuma.