Vijesti

Novi Seat Leon Cupra

Leon Cupra oduvijek se isticao po svojim performansama i svojom dodatnom opremom, no to dakako duguje i svome dizajnu, te izvrsnom omjeru uloženog i dobivenog. Sa svim ovim stavkama sada se otišlo korak dalje kako bi se ovaj uspješni model učinio još boljim.

Novi Seat Leon Cupra za hrvatsko tržište bit će dostupan za narudžbe od početka 2017. godine, a isporučivat će se uz pregršt najsuvremenije tehnologije i funkcija, baš poput drugih modela u novoj modelskoj seriji Seat Leon. Zahvaljujući uključivanju najnaprednije tehnologije u područjima sigurnosti, udobnosti i povezivosti, novi Leon Cupra sada može ponuditi sve, i to bez ikakvih kompromisa: u njemu ćete pronaći snagu, nevjerojatno iskustvo vožnje i najsigurniju, najpouzdaniju, najfunkcionalniju i najnapredniju tehnologiju. Novi Leon Cupra sada sadrži sustave potpore za vozača kao što su potpora kod prometnog zastoja, Lane Assist, automatska regulacija razmaka i sustav zaštite pješaka, a također se isporučuje s električnom parkirnom kočnicom i sustavom ulaska i pokretanja bez ključa KESSY. Media System Plus sa svojim 8“ zaslonom predstavlja vrhunac infotainment sustava najnovije generacije, a Leon Cupra sada je po prvi puta opremljen pretincem Connectivity Box u središnjoj konzoli, koji se sastoji od bežičnog punjača za mobilne telefone i antenskog pojačala za mobilni signal za područja sa slabom pokrivenošću signalom.

Sa svojim 2,0 TSI motorom koji se odlikuje sa svojih 300 KS novi Leon Cupra nije samo vrhunski model u svojoj klasi već k tomu predstavlja i najsnažniji serijski model koji je tvrtka Seat ikad proizvela. A brojke povezane s postizanjem tolike snage motora nisu ništa drugo doli dojmljive. Ne samo da je motor jači za 10 KS u usporedbi sa svojim prethodnikom (porast s 290 na 300 KS) nego je i maksimalni okretni moment povećan s 350 Nm na čak 380 Nm. Ovaj maksimalni okretni moment raspoloživ je s nevjerojatno širokim rasponom brojeva okretaja, od 1.800 do 5.500 o/min. S tako raznovrsnim mogućnostima korištenja postiže se uvjerljiva i snažna reakcija, a motor će se oglasiti uz tek pokoji trzaj dok se broj okretaja nezaustavljivo uspinje prema svojoj gornjoj granici.

Seat Leon Cupra također će biti opremljen pogonom na sve kotače u obiteljskoj verziji ST, i to u kombinaciji s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (DSG). Ljubitelji ove marke zasigurno se sjećaju da je već i prva generacija Leona Cupra iz 2000. godine također bila opremljena pogonom na sve kotače. Sada s punom trakcijom 4Drive i najsuvremenijom tehnologijom sustava potpore za vozača, Leon Cupra ST DSG 4Drive bit će pravi uzor po pitanju sportskih vozila, snage, sigurnosti i svestranosti.

Kako bi se iz tako vrhunskog stroja zaista moglo izvući ono najbolje, Leon Cupra također je standardno opremljen dinamičnom regulacijom šasije (DCC), servoupravljačem i elektroničkim samoblokirajućim diferencijalom. Dinamične kvalitete modela Cupra mogu se u potpunosti prilagoditi ukusu vozača zahvaljujući profilu vožnje Cupra Drive Profile. Moguće je odabrati među ukupno pet modusa – Comfort, Sport, Eco, Individual te, naravno, modusa Cupra. Ovaj modus predstavlja vrhunac po pitanju performansi sportskih automobila i podiže iskustvo vožnje na sasvim novu razinu.

Seat je jedina tvrtka u svom sektoru s potpunim kapacitetom za dizajniranje, razvijanje, proizvodnju i plasiranje automobila na tržište u Španjolskoj. Član međunarodne Volkswagen Grupe ima svoja sjedišta u Martorellu (Barcelona), a izvozi otprilike 80% vozila u 75 zemalja. 2015. godine Seat je diljem svijeta ostvario prodaju od 400.000 jedinica, što je najveća brojka od 2007. godine.

Seat Grupa zapošljava više od 14.000 stručnjaka na svoje tri proizvodne lokacije – Barcelona, El Prat de Llobregat i Martorell, gdje se proizvode vrlo uspješni modeli Ibiza i Leon. K tome, tvrtka proizvodi model Alhambra u Portugalu, Mii u Slovačkoj i Toledo u Češkoj Republici. Međunarodni proizvođač ima i Tehnički centar, koji radi kao centar znanja i okuplja 1.000 inženjera koji su pogonska sila koja se krije iza inovacija za vodeće industrijske investitore s područja istraživanja i razvoja u Španjolskoj. Sukladno danom obećanju da štiti okoliš, Seat svoje aktivnosti provodi i bazira na održivosti, tj. smanjenju CO2 emisija i energetskoj učinkovitosti.