Predstavljamo Vijesti

Novi T-Roc stupio na scenu u Hrvatskoj

T-Roc je nova faca u gradu. Samouvjeren, ekspresivan, uzbudljiv, on je crossover sa stavom. Kompaktan izvana, prostran iznutra, savršeno se uklapa u gradski život ili u veliku avanturu. Ovaj novi crossover objedinjuje dominantnost koja je svojstvena SUV vozilima i dinamičnost kojom se odlikuje kompaktni hatchback: harmoničan savez avangardnog dizajna i iznimne funkcionalnosti. Novi član SUV obitelji marke Volkswagen predstavljen je u Zagrebu pred velikim brojem predstavnika medija, partnera i prijatelja marke Volkswagen. Novi T-Roc i službeno je krenuo u prodaju s cijenom već od 142.000 kn kod svih ovlaštenih Volkswagen partnera.

Njegov samouvjeren nastup u potpunosti je opravdan: u svom segmentu T-Roc je liga za sebe. Dio njegove serijske opreme čine sustavi Front Assist sa City funkcijom kočenja u slučaju nužde i prepoznavanjem pješaka, sustav zadržavanja vozila unutar vozne trake Lane Assist te sustav Automatskog održavanja razmaka ACC.

Pregled činjenica – novi T-Roc

T-Roc marke Volkswagen: novi crossover spaja suverenost SUV-a s dinamikom kompaktnog hatchback modela.

Progresivni dizajn modela T-Roc: avangardne linije, područje krova u stilu coupéa, markantno širok prednji dio vozila, atletske proporcije.

Ofenziva SUV modela: Volkswagen modelom T-Roc dopunjuje spektar novih SUV vozila, koji se sastoji od modela Tiguan, Tiguan Allspace, Atlas i Teramont.

Prognoza za SUV: sa sljedećim modelom Touareg, malim T-Crossom i električnim modelom I.D. CROZZ uslijedit će tri dodatna nova SUV-a.

Automatska sigurnost: širok spektar sustava potpore; sustavi Front Assist sa City funkcijom kočenja u nuždi i Lane Assist u sklopu serijske opreme.

Digitalizacija i umreženje: serijski infotainment sustavi sa staklenim pokrovom i opcijska nova generacija kombiniranog instrumenta Active Info Display.

Šest TSI i TDI motora: učinkoviti turbomotori sa spektrom snage od 85 kW/115KS do140kW/190KS.

4MOTION plus DSG: motori od 190 KS sa serijskim pogonom na sve kotače 4MOTION i 7-stupanjskim DSG mjenjačem.

Optimalna konstrukcija zahvaljujući MQB sustavu: izvana kompaktan, iznutra iznimno prostran – model s pet sjedala s jednim od najvećih prtljažnika u klasi (445 litara).

Po vašem ukusu: T-Roc Design i T-Roc Sport omogućuju maksimalnu individualizaciju.

T-Roc ukida granice svoje klase

S novim modelom T-Roc Volkswagen unosi dinamiku u segment kompaktnih SUV modela. Crossover koji spaja suprotne aspekte – performanse i udobnost, emocionalnost i racionalnost, urbani stil života i raznovrsne karakteristike svestranog talenta. Ovi parametri različitih automobilskih svjetova stapaju se u novu, kompaktnu mobilnost, u Sport Utility Vehicle-SUV. T-Roc je novo lice u mnoštvu modela. Model s 5 vrata, po želji dostupan s prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače (pogon na sve kotače uključuje funkciju 4MOTION Active Control u sklopu serijske opreme), spaja suverenost SUV modela s agilnošću sportskog kompaktnog vozila; automobil koji se jednako dobro snalazi u urbanom svijetu i na dužim dionicama. Atletske vanjske dimenzije i progresivni vanjski dizajn na raspolaganju imaju jedanaest vanjskih boja, četiri boje krova i ukupno 24 kombinacije boja. U unutrašnjosti vozila spojene su avangarda i visoka funkcionalnost. Model s 5 vrata dolazi s prtljažnikom od 445 litara (najvećim u segmentu), sedam različitih dekora u boji te cockpitom koji je u velikoj mjeri digitaliziran i umrežen. T-Roc je naime prvi SUV u klasi s opcijskim digitalnim instrumentima Active Info Display nove generacije. Zajedno s infotainment sustavima u staklenom dizajnu na taj način nastaju digitalno vidno polje i razina rukovanja. Tome odgovara nova, umrežena matrica iz ponude „Volkswagen Car-Net“ sa svojim aplikacijama i mobilnim online uslugama.

Šest učinkovitih turbomotora

U prodaji se nalaze tri benzinska (TSI s 85 kW/115 KS; 110 kW/150 KS i 140 kW/190 KS) i jedan dizelski motor (TDI sa 110 kW/150 KS). Uslijedit će dva dodatna TDI motora. Svih šest motora odlikuje se turbopunjenjem i izravnim ubrizgavanjem. Osnovni model T-Roc 1.0 TSI sa snagom od 85 kW i prednjim pogonom uključujuće sustav nadzora okoline „Front Assist“ sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka, multikolizijsku kočnicu i potporu zadržavanja vozila na voznom traku „Lane Assist“. Namještanja sustava potpore te komfornih i infotainment sustava mogu se pohraniti preko serijske funkcije personalizacije, pozvati putem ključa vozila i na taj način prilagoditi dotičnom vozaču. Službeno lansiranje modela T-Roc na hrvatsko tržište kreće u siječnju 2018. godine.

Volkswagenova ofenziva SUV modela.

„T-Roc postavlja novo mjerilo u brzorastućem segmentu SUV vozila“, kaže dr. Herbert Diess. Predsjednik uprave marke Volkswagen kaže nadalje: „Sa svojom funkcionalnošću, voznom dinamikom i tehnologijom T-Roc utjelovljuje sve dobre kvalitete marke Volkswagen; naša ofenziva SUV modela s ovim modelom dobiva još veću dinamiku.“ Četiri slova, jedan stav. Naziv T-Roc koji je kompatibilan s jezicima diljem svijeta spaja različite svjetove. Dr. Frank Welsch, član uprave zadužen za područje razvoja: „Slovo ‚T’ podsjeća na uspješne preteče Tiguan i Touareg, čije smo gene i prednosti SUV modela prenijeli u novi model – visoki položaj sjedala, izdržljivost karoserije i voznog postroja te pogon na sve kotače koji s vrhunskim motorima dolazi u sklopu serijske opreme. Slog ‚ROC’ izvedenica od engleskog pojma „Rock“, označava pozicioniranje modela T-Roc kao crossover modela koji spaja suverenost SUV modela s agilnošću hatchback modela kompaktne klase. Ovo je vozilo uistinu pravi roker u segmentu koji je ovisno o opremi i kombinaciji boja katkad glasniji ili tiši, ali uvijek samouvjeren. Novi Volkswagen koji će marku i svoje vlasnike pratiti u sljedeće desetljeće mobilnosti.“

Veliki nastup kompaktnog SUV-a

T-Roc treba stići na gotovo sva važna tržišta diljem svijeta. Novi se SUV za Europu proizvodi u portugalskoj tvornici Setúbal (kod Lisabona). Jürgen Stackmann, član uprave zadužen za područja prodaje, marketinga i postprodaje, o prodajnim tržištima za T-Roc: „Gotovo 80 posto kompaktnih SUV modela trenutačno se prodaje u Europi i Kini. Sve veću važnost za ovaj tip SUV modela dobivaju Brazil, Indija, Rusija i SAD. Pretpostavljamo da će se godišnji volumen ovih kompaktnih SUV vozila diljem svijeta tijekom narednih deset godina povećati s današnjih 6,4 milijuna na otprilike 10,6 milijuna vozila.“ Ova su SUV vozila tako uspješna zato što uz kompaktne vanjske dimenzije raspolažu visokom funkcionalnošću i povišenim položajem sjedala te istovremeno izgledaju vrlo dinamično. U modelu T-Roc vozač i suvozač sjede 572 mm iznad ceste, dok visina sjedala u stražnjem dijelu vozila iznosi 618 mm. Konceptualno gledano, novi Volkswagen idealno odgovara na zahtjeve vozača automobila koji se često nalaze u gradskom prometu. T-Roc se fokusira na obitelji koje cijene njegovu fleksibilnost, svestrano angažiranog samca ili na parove čija su se djeca već odselila iz obiteljske kuće. Ono što je zajedničko ovim ciljnim skupinama jest činjenica da su u potrazi za SUV-om koji je kompatibilan s urbanim svijetom, koji je zabavan na svakom kilometru i čiji dizajn odiše odvažnim stilom. T-Roc se s ovim izazovima suočava svojim izvrsnim komforom, visokim položajem sjedala, inovativnom sigurnošću, fleksibilnom unutrašnjošću, visokom pouzdanošću i jedinstvenim DNK-om dizajna. Tako novi T-Roc ukida granice svoje klase te pritom prerasta u suvremenog pratitelja kroz urbani svijet koji vikendom suvereno svladava i obiteljski izlet.

Avangardni vanjski dizajn modela T-Roc

Novi DNK SUV modela marke Volkswagen. Analogno modelima Tiguan, Tiguan Allspace, Atlas i Teramont, model T-Roc sa svojim dizajnom slijedi novi, ekspresivni DNK SUV modela marke Volkswagen. On unosi sklad između autentičnih offroad elemenata te dinamike i urbanosti. Činjenica je da se dizajn svakog novog SUV modela marke Volkswagen individualno interpretira na osnovi ovog DNK-a. Tako se svi SUV modeli odlikuju samostalnim dizajnom koji je jedinstven u pogledu specifičnosti proizvoda i segmenta. T-Roc je vrlo dobar primjer. On iznenađuje progresivnim dizajnom koji će se odmah urezati u pamćenje kao „T-Roc“. Međutim, istovremeno ostaje jasno prepoznatljiv kao Volkswagen. Glavni dizajner marke Volkswagen Klaus Bischoff: „S novim modelom T-Roc marka Volkswagen stvorila je još jedan autentični SUV. Vozilo pokazuje suverenost koja se u njemu krije. No s ovim crossoverom istovremeno donosimo i vrlo ekspresivan, gotovo drzak dizajn na cestu. Ova emocionalna komponenta čini ga simpatičnim. Stoga se T-Roc u istoj mjeri preporučuje kako za urbani svijet tako i za veliku avanturu.“

Sportski stil

S vizualnog i tehničkog aspekta crossover unosi veliku dozu dinamike u segment kompaktnih vozila. Klaus Bischoff: „Za mene je T-Roc prekretnica među SUV modelima jer obogaćuje segment potpuno vlastitim, sportskim stilom.“

Dinamične proporcije

T-Roc je pozicioniran u segmentu ispod modela Tiguan. Poput njega i modela Atlas odnosno Teramont, T-Roc se također temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB). Iako koriste konstrukcijski zajedničku osnovu, ovi modeli posjeduju potpuno samostalni izgled karoserije i unutrašnjosti vozila. Zahvaljujući MQB platformi razvojni tim može realizirati vrlo dinamične proporcije, a to se posebno odnosi na novi T- Roc: crossover model dugačak je 4.234 mm (-252 mm u odnosu na Tiguan) te raspolaže međuosovinskim razmakom dužine 2.590 mm. Širina ovog SUV modela iznosi 1.819 mm (bez vanjskih zrcala), a visina 1.573 mm (4MOTION: 1.572). Usporedivo velika širina u odnosu na nižu konstrukciju krova naglašava dinamiku proporcija. Težište karoserije, koje je u usporedbi s drugim SUV modelima malo niže pozicionirano, istovremeno optimizira vozna svojstva. Njegov stil definiraju k tomu kratki prevjesi (sprijeda 831 mm, straga 800 mm) i velike širine traga od 1.546 mm (sprijeda) i 1.541 mm (straga).