Ekologija Izdvojeno Vijesti

Novi Volkswagen Golf dobio je „Ekološki predikat“ njemačkog TÜV-a

Zbog brojnih tehničkih inovacija novi Golf pokazuje znatno bolju ekološku bilancu u odnosu na svog prethodnika. Dokaz tomu je certifikat „Ekološki predikat“, kojeg je kompletno novorazvijeno vozilo dobilo od njemačkog udruženja TÜV NORD. Svjetskoj javnosti vozilo je po prvi puta predstavljeno ovog utorka u Berlinu. Kod certificiranja se na temelju ISO-normi 14040 i 14044 ispituju utjecaji Golfa na okoliš tijekom njegovog cijelog životnog ciklusa – od prve dizajnerske skice preko proizvodnje i faze korištenja pa sve do reciklaže.

         Ispitivani su modeli Golf 1,6 TDI BlueMotion Technology i Golf 1,2 TSI BlueMotion Technology, koji su zbog manje težine praznog vozila, učinkovitijih motora i serijske tehnike za uštedu goriva pokazali znatno nižu potrošnju, a time i niže CO2-emisije. Tako se kod početnog dizelskog motora emisije u vožnji smanjuju za 20 grama CO2 po kilometru na 99 grama. Kod početnog benzinskog motora zabilježeno je smanjenje za 36 grama CO2 na 113 grama CO2, što u usporedbi s 1.2 TSI motorom rezultira smanjenjem za 16 grama.

TÜV NORD ispituje i certificira ekološku bilancu vozila. U tu svrhu se analiziraju količina i vrsta sirovina i energije, koje su potrebne za proizvodnju, korištenje i reciklažu. Na temelju tih podataka TÜV ocjenjuje moguće utjecaje vozila na okoliš. Pri tome je između ostalog ustanovljeno da je ekološka prihvatljivost ispitanih modela Golfa sedme generacije u fazi korištenja porasla za 17 posto (dizel) odnosno za 12% (benzin) i da se stupanj iskoristivosti materijala mogao povećati za 12%.

Dodatna pozitivna ekološka karakteristika novog Golfa je da će se od 2013. godine u ponudi naći alternativni pogoni, poput motora na zemni plin i elektromotora kao i Plug-in Hybrid. Okoliš štite osim toga komponente dugog vijeka trajanja, poput Longlife LED-svjetala i filtara za čestice koji ne zahtijevaju održavanje, kao i korištenje obnovljivih sirovina, poput vlakana konoplje u unutrašnjoj oblozi vrata i reciklažnog materijala u okvirima kućišta kotača i oblogama podvozja.