Izdvojeno Predstavljamo

Novi Volvo V40 – priča o dizajnu

Novi Volvo V40 u premium kompaktnu klasu ulazi luksuznim premium izgledom koji naglašava auru kompaktnog automobila sa sadržajima i karakteristikama velikog.

Nizak i širok prednji dio

Klasični poklopac motora u obliku slova V dodatno je naglašen izražajnim linijama. Visokosjajna maska hladnjaka je niska i široka kako bi se stvorio sportski, prizeman nastup. Donji otvor je oivičen izmodeliranim dizajnerskim bokovima koji ne samo da odaju snažan karakter već imaju i aerodinamičku ulogu, dok glavna svjetla, dizajnirana u obliku oštrice, stvaraju atraktivan i prepoznatljiv noćni nastup.

Široka ramena i dinamičan profil

Široka linija ramena proteže se od prednjih svjetala kako bi se naglasila rastuća linija. Dolaskom do kraja stražnjih vrata, odnosno do njihove kvake, ta linija se naglo izdiže prema gore, što je detalj kojim se evocira uspomena na legendardni P1800. Odatle se linija produžava sve do masivnih stražnjih svjetala u obliku bumeranga. Krovna silueta također doprinosi impresiji da je automobil nagnut prema naprijed i spreman za polijetanje. Stražnji dio krase isklesane mišićave linije kako bi se dobio atletski dojam. Specifičan dizajn stražnjih svjetala također je dio dizajnerske Volvo tradicije. Postavljena su visoko i prate bočnu liniju. Šesterokutni poklopac prtljažnika, prvi put predstavljen na modelu C30, također je tipičan Volvo element, inspiriran modelom P1800 ES.

Vanjski paket stilskih dodataka

Kupci mogu dodatno personalizirati automobil dodatnim paketom stilskih dodataka koji stvara ekskluzivnu sportsku auru, te poboljšava aerodinamičnu učinkovitost. Taj paket uključuje deflektore zraka, dvobojni stražnji difuzor, ukrasne trake kao i veće pravokutne kromirane završetke ispušnog sustava. Moguće je izabrati još i krovni spojler i atraktivne 18-inčne naplatke.

Tehnologija svjetala

Popularne LE diode (Light Emitting Diodes) daju automobilu individualan stil i visokotehnološki izgled. LED lampe se koriste na prednjim pozicijskim svjetlima, pokazivačima smjera u retrovizorima, stražnjim pozicijskim svjetlima, osvjetljenju stražnje registarske tablice te na trećem kočionom svjetlu i dnevnim svjetlima.

Retrovizori

Integrirani LED indikatori u retrovizorima nude bolju vidljivost, a istodobno automobilu daju moderan izgled. Retrovizori se mogu automatski sklopiti prilikom zaključavanja vozila, a tu je i opcija automatskog spuštanja stakla prema dolje, kako bi se olakšalo parkiranje.

Panoramski stakleni krov

Novi Volvo V40 opcijski nudi fiksni panoramski stakleni krov koji se proteže od  vjetrobrana do naslona stražnjih svjetala. Panoramski krov poboljšava osjećaj prostranosti. Zatamnjen je i dizajniran tako da smanji infracrveno zračenje, a tu je i električno pokretana platnena zavjesa.

Interijer – dizajniran oko potreba ljudi

Interijer novog Volva V40 dizajniran je sa snažnim naglaskom na ergonomiju, udobnost i poboljšanje iskustva vožnje. Široka komandna ploča, sparena s fluidinim dizajnom obloga vrata, daje dojam boravka u mnogo većem automobilu. Čitav je interijer osmišljen da vozaču i putnicima ponudi prostranu i relaksirajuću atmosferu u istinskom skandinavskom maniru. Izbor materijala i boja unaprijeđuje osjećaj luksuza i vrhunske kvalitete izrade.

Sjedala s udobnom bočnom potporom

Ergonomija i udobnost su ključni elementi Volvo sjedala. Pored prednjih i stražnja bočna sjedala su ergonomski oblikovana. Preklopivi nosači za čaše, integrirani u naslon srednjeg sjedala, inteligentan su dodatak koji ne utječe na udobnost putnika. Električno grijanje je dostupno kako na prednjim, tako i na stražnjim sjedalima. Interijer je dostupan u tri boje; ugljen, ugljen/plavoj ili espresso/plavoj. Kožna sjedala su dostupna u novoj Azure plavoj boji. Svi upotrebljeni materijali zadovoljavaju Oeko-Tex Standard 100, a kožne površine ne sadrže krom. Sve to preporučuje i švedska organizacija za astmu i alergije.

Tanka, plutajuća centralna konzola

Novi Volvo V40 krasi prepoznatljiva ultratanka centralna konzola, sada dodatno preoblikovana, te oivičena kromom, koji se proteže preko komandne ploče i otvora za zrak na vratima. Standardno je obojena u boju ugljena, a opcijski može biti obojena u boju drveta, grafita ili uzorak teniskog terena. Zanimljiv detalj je i unutrašnji retrovizor bez okvira, čiji je dizajn inspiriran pametnim telefonima.

Pametno skladištenje

Ispod naslona za ruke nalazi se pretinac za CD nosače zvuka i ostale sitnice u kojem se nalaze i USB, iPod i AUX konektori. Naslon se može uzdužno podešavati, a ispred njega se na centralnoj konzoli nalaze držači za čaše te 12V utičnica. Hlađeni pretinac ispred suvozača uključuje i prostor za čaše ili boce. Tu su i pretinci ispod komandne ploče, držač za naočale iznad vozačevih vrata te specifični pretinci na vanjskoj strani prednjih sjedala. Još jedan pametan detalj je i specijalni odjeljak za strugalicu za led s odvodom.

Sedam različitih opcija ambijentalnog osvjetljenja

Ambijentalno osvjetljenje dizajnirano je kako bi ponudilo osjećaj boravka u kazalištu. LED lampe osvjetljavaju strateške dijelove unutrašnjosti. Vozač može odabrati crveno ili plavo osvjetljenje koje se adaptira u skladu s temperaturom kabine, ili odabrati između sedam različitih opcija osvjetljenja. Svjetla za čitanje se mogu zatamniti. Ručica automatskog ili manuelnog mjenjača također je osvjetljena, a tu su i LED lampe u pretincima u vratima.

Prtljažnik na dvije razine

Dvodijelni 40/60 naslon stražnjih svjetala može se jednostavno preklopiti prilikom prijevoza dugačkih predmeta, a tu je i praktična mrežica, te kukice za vrećice. Mekana sigurnosna mreža ili njena čelična varijanta su opcija. Volvo V40 može biti opremljen dodatnim podom u prtljažniku, čime se dobija ravna podloga kada su sjedala preklopljena. Suvozačevo sjedalo može se također preklopiti i stvoriti prostor za izuzetno dugačke predmete. U dodatnoj opremi nalazi se i organizator tereta koji osigurava manje predmete. Još jedan praktičan detalj je samozatvarajući otvor spremnika koji ne zahtijeva poklopac.