Vijesti

Novosti u oporezivanju automobila

Vlada je napokon donijela novu uredbu o načinu izračuna posebnoga poreza na cestovna motorna vozila. Uredba je stupila na snagu 12. siječnja 2018. Namjera Vlade je, prema njihovim navodima, porezno rasterećenje građana, oživljavanje tržišta automobila, povećanje sigurnosti cestovnoga prometa, kao i brige za okoliš.

Definitivno najveća novost je izuzimanje od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju svih automobila čija je prodajna cijena niža od 150.000 kuna s PDV-om! Značajan je i podatak da taj vrijednosni podatak iznosi gotovo 2/3 svih novih prodanih vozila. Novom uredbom se sadašnji omjer vrijednosne i komponente emisije CO2 korigira sa 53-47% u korist vrijednosne komponente na omjer 68-32% u korist CO2 komponente.

Sa 1. siječnjom ove godine, stupila je na snagu i odredba kojom je poduzetnicima u sustavu PDV-a priznato pravo na odbitak 50% pretporeza pri nabavi ili najmu osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, i to do vrijednosti od 400.000 kuna. Od istog je datuma ukinut porez na stjecanje rabljenih vozila kod prijenosa vlasništva rabljenih vozila te je zamijenjen plaćanjem upravne pristojbe. Time se pojednostavio postupak prijenosa vlasništva jer se sve obavlja na jednome mjestu, u stanici za tehnički pregled, bez potrebe za ovjerom potpisa i odlaskom u Poreznu upravu.

Ove mjere posebno pozdravljamo obzirom da je prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj prešla 13 godina.