Ekologija Vijesti

Odličan početak prodaje Kije Niro

Od srpnja diljem Europe više od 23.000 narudžbi za Nira

Novi Kia Niro se odmah pokazao kao Kijin prodajni hit, jer su europski trgovci od njegovog predstavljanja početkom ljeta dobili više od 23.000 narudžbi. Od srpnja do kraja listopada strankama su isporučili 5.815 primjeraka Nira, a preostali kupci trebali bi svoja vozila dobiti do kraja godine.

Praktičnost i dizajn spojeni učinkovitim hibridnim pogonom

Kia Niro je prvo vozilo koje spaja praktičnost i dizajn crossovera s učinkovitim hibridnim pogonom. Paralelni hibridni pogon kombinira 1,6-litreni GDI benzinski motor s litij-ionskim polimerskim baterijskim sklopom i elektro motorom snage 44 KS. Snagu na prednje kotače prenosi 6-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom. Emisije CO2 kod Nira iznose samo 88 g/km, a potrošnja goriva vrlo skromnih 3,8 l/100 km (kombinirano, novi europski vozni ciklus).

Omiljen i među poslovnim i fizičkim osobama

Isporučena vozila preuzelo je 46% fizičkih osoba, dok je preostalih 54% prodanih vozila isporučeno flotnim kupcima. Primjera radi – u Kijinoj širokoj ponudi modela u Europi je 57% svih vozila prodanih fizičkim osobama, a 43% flotnim kupcima. Niro je zato važan model za Kiju, jer korejski brend želi masovnije prodrijeti u sektor flotnih kupaca, gdje Niro može ponuditi niske troškove održavanja i niske emisije ugljičnog dioksida. Tim adutima može privući nove poslovne kupce, koji se do sada nisu odlučivali za Kiju. Michael Cole, izvršni direktor Kije u Europi, o rezultatima je rekao: “Niro je dobro prihvaćen kako među fizičkim tako i među flotnim kupcima, koje žele smanjiti troškove održavanja i emisije ugljičnog dioksida, a ne žele pritom žrtvovati stil i praktičnost, u što su prisiljeni kod ostalih hibridnih modela. Već sada vidimo da je Niro dobro prihvaćen na tržištima, gdje emisije ispušnih plinova utječu na visinu poreza, a i kod ostalih stranaka kod kojih su najvažniji praktičnost i dizajn vozila. Kia je na putu da srednjoročno u Europi dostigne tržišni udio od 3 posto i Niro će tu imati jednu od glavnih uloga. Niro pruža uvjerljiv paket i trenutni prodajni uspjeh dokazuje da je na tržištu itekako prostor za nove modele koji popunjavaju prazninu između crossovera i hibrida.”

Ključna pomagala koja donosi Niro su napredni sustav asistencije DRIVE WISE, koji između ostalog uključuje automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pješaka. Kupci mogu birati između brojnih pomagala za povezivost kao što su npr. Android Auto i Apple CarPlay te Kijin vlastiti sustav usluga povezivosti (Kia Connected Services). Vozilo koje je u potpunosti prilagođeno upotrebi pametnih telefona nudi bežično punjenje pametnih telefona i premium audio sustav marke JBL s osam zvučnika. Hibridni crossover može povući prikolicu mase do 1.300 kg, što su odlične mogućnosti za ovakav tip vozila. Nirov 6-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom vozaču omogućava izravniji i trenutni odaziv – i zabavniju vožnju – u odnosu na hibridnu konkurenciju s uobičajenim CVT mjenjačem. Pri razvoju modela inženjeri su potpuno neovisni ovjes testirali u Europi, Sjevernoj Americi i na Dalekom istoku, čime su postigli uglađeniju vožnju, bolje upravljanje i izvanrednu stabilnost.

Najduže europsko jamstvo i dalje ostaje snažan argument

Kao i svi ostali modeli Kia i Niro sa 7-godišnjim jamstvom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja prijeđenih kilometara) strankama pruža bezbrižnost, što ne može ponuditi nijedan drugi proizvođač hibridnih crossovera u Europi.

Niro u našoj zemlji početkom 2017. godine

Početak prodaje Nira je u našoj zemlji najavljen početkom iduće godine kada će biti poznate cijene i raspoložive opreme.

kia-niro00002 kia-niro00005 kia-niro00003 kia-niro00004 kia-niro00006