Izdvojeno Vijesti

Pet Euro NCAP zvjezdica za Mazdu6

Nova Mazda6 i službeno je postala jedan od najsigurnijih automobila na cestama, nakon što je osvojila maksimalnih pet zvjezdica od Euro NCAP-a. Ovaj rezultat samo potvrđuje Mazdinu strategiju unaprijeđenja sigurnosti svojih automobila pomoću inovacija poput SKYACTIV karoserije, koja učinkovito upija energiju sudara. Sa i-ACTIVSENSE paletom dodataka za povećanje aktivne sigurnosti, Mazdina perjanica u potpunosti je spremna za budućnost.

         Ovim je Mazda6 postala već četvrti Mazdin automobil koji je osvojio svih pet Euro NCAP zvjezdica, od kada je 2009. godine stupio na snagu stroži režim ocjenjivanja. Time se pridružila prethodnoj generaciji Mazde6, aktualnoj Mazdi3 – koja uskoro dobiva nasljednicu – i Mazdi CX-5. Rezultati u svakoj kategoriji određuju se na osnovi nekoliko crash-testova, uključujući prednji udar pri brzini 64 km/h, nalet vozila s boka pri 50 km/h, bočni nalet na stup pri 29 km/h i nalet na pješaka pri 40 km/h. Euro NCAP također ocjenjuje i elektronički sustav kontrole stabilnosti (ESC – Electronic Stability Control).

Obje izvedbe Mazde6, Sedan i Wagon, osvojile su najviše ocjene u sve četiri kategorije. Ocjene za zaštitu odraslih putnika, djece i sustava za povećanje sigurnosti bile su 92%, 77% i 81% – dovoljno iznad minimalnih 80%, 60% i 65%, koliko je potrebno za dobivanje pet zvjezdica. Mazda6 dobila je također i 66% za zaštitu pješaka, jedan od najboljih rezultata među automobilima testiranim ove godine.

Nova Mazda6 opremljena je Mazdinim revolucionarnim SKYACTIV tehnologijama i prvi je Mazdin automobil s jedinstvenim i-ELOOP sustavom regenerativnog kočenja. Mazda6 nije samo snažnija i ekonomičnija nego ikada prije, već je također lakša i čvršća, zahvaljujući čeliku ultra-visoke čvrstoće i ostalim inovacijama kojima je ojačana karoserijska struktura, a time poboljšana i pasivna sigurnost vozila. Sve to potpomognuto je i-ACTIVSENSE sustavima koji se baziraju na senzorima i pomažu u prvom redu spriječavanju nezgoda, ali i smanjivanju njihovih posljedica, ako je nezgoda neizbježna.