Izdvojeno Vijesti

Pet Volva osvojilo Top Safety Pick nagradu

Vodstvo Volvo Cars korporacije u području automobilske sigurnosti potvrdio je i Insurance Institute for Highway Safety (Osiguravajući institut za cestovnu sigurnost) dodjelom pet Top Safety Pick nagrada Volvu. Godišnja nagrada koju dodjeljuje IIHS prepoznaje najsigurnije automobile, a čak pet Volvo modela (C30, S60, S80, XC60 i XC90), osvojilo je nagradu za 2012. godinu. Volvo je ujedno i jedini europski luksuzni brend s pet nagrađenih modela u novom IIHS izvještaju.

         „U jednom našem modelu rizik od sudara i preživljavanja ozljede smanjen je za više od dvije trećine u usporedbi s Volvo modelima iz 70-tih godina prošlog stoljeća. Nastavljamo s našom vizijom da do 2020. godine stvorimo Volvo automobil u kojemu nitko ne bi trebao poginuti niti biti ozbiljno ozlijeđen,“  istaknuo je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Cars korporaciji.

         IIHS Top Safety Pick nagrada se temelji na rezultatima četiri scenarija sudara: udarac sprijeda pri brzini od 64 km/h, bočni udarac u prepreku koja predstavlja prednji dio pick-up ili SUV vozila pri 50 km/h, test prevrtanja u kojemu krov mora izdržati silu koja odgovara četverostrukoj masi vozila, udarac straga, koji simulira udarac drugog vozila u stražnji dio pri brzini od 32 km/h.

         Posvećenost Volvo Cars korporacije sigurnosti prepoznalo je nekoliko sigurnosnih instituta. Tako je Volvo XC60 jedini SUV crossover s osvojenom IIHS Top Safety Pick nagradom i osvojenih pet zvjezdica na američkom NCAP sigurnosnom testu.

         Ranije tijekom ove godine dokumentirane su u IIHS-ovom izvještaju prednosti inovativne City Safety tehnologije, koja uključuje i automatsko kočenje pri nižim brzinama, uz opasku da automatsko kočenje smanjuje mogućnost nesreće do 22 posto. IIHS studija o osiguravajućim potraživanjima koja su uključivala Volvo XC60 pokazuju da City Safety smanjuje ozljede putnika za 51 posto, dok su troškovi štete manji za više od 20 posto. Slična studija švedske osiguravajuće tvrtke Volvia pokazala je da su Volvo modeli opremljeni automatskim kočenjem smanjili učešće u udarcima u zadnji dio vozila sprijeda za cijelih 22 posto.

         Osiguravajući institut za cestovnu sigurnost je neprofitabilna američka organizacija, utemeljena 1959. godine od osiguravajućih kuća sa sjedištem u Arlingtonu, Virginia. Za cilj ima smanjenje broja prometnih nesreća i postotka ozljeda, te štete na vozilima, a u tu svrhu provodi istraživanja i ocjenjuje sigurnost najpopularnijih putničkih vozila kao i određenih proizvoda koji doprinose sigurnosti poput dječjih sjedalica. Top Safety Pick je godišnja nagrada za najsigurniji automobil. Kako bi je vozilo osvojilo mora dobiti ocjenu dobar u svim kategorijama testa, a sustav elektronske kontrole stabilnosti mora biti ponuđen barem kao opcija.