Izdvojeno Vijesti

Peugeot 208 je HR Auto 2013

Peugeot 208 postao je HR Auto 2013. godine, odlukom Hrvatskog novinarskog žirija Zbora automobilskih novinara HND-a. Peugeotu 208 je od 11 članova žirija Zbora automobilskih novinara pripalo ukupno 82 boda.

Francuski je mališan tako osvojio »zlatni volan«, a iza njega, plasiravši se na 2. poziciju sa 78 bodova zasjela je VII. generacija Volkswagen Golfa. Trećom pozicijom i »brončanim volanom« okitio se pak Renault Clio. Nagradu za HR Auto 2013. direktoru Peugeota Hrvatska Tomislavu Miletiću zajednički su predali predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, predsjednik žirija Zbora automobilskih novinara Marin Galić i Zvijezdana Samardžić, direktorica ORYX poligona sigurne vožnje u Mičevcu.

Završnom svečanošću održanom 17. prosinca u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom ORYX centra za sigurnu vožnju, PZ Vrbnik i Jamnice, okončan je izbor HR auta za 2013. godinu u kojemu su sudjelovali ovogodišnji noviteti na automobilskom tržištu, odnosno oni koji će tek za koji dan krenuti u prodaju. U finale je ušla vrlo izjednačena šestorka: Fiat Panda, KIA Cee’d, Peugeot 208, Renault Clio, Seat Toledo/Škoda Rapid i Volkswagen Golf. Seat i Škoda imali su zajedničku nominaciju, jer je riječ o gotovo identičnim automobilima koji su tako bili u konkurenciji i za Europski automobil godine. Koji je od njih bolji, nakon sedmodnevnih redovnih testiranja i posebnog test-dana na ORYX-ovom poligonu u Mičevcu odlučio je žiri.

Tradicionalno, uz Zlatni, Srebrni i Brončani volan dodijeljana su i posebna priznanja za coupé, dizajn, ekologiju, gradski automobil, kabriolet, lako gospodarsko vozilo, najpovoljniju kupnju, najprodavaniji automobil, obiteljski automobil, poslovnu limuzinu, sigurnost, terenac-SUV-crossover i tehničke inovacije. Najcoupeom proglašeni su Toyota GT86 i Subaru BRZ, za dizajn Mercedes A klasa, za ekologiju KIA Optima Hybrid, za gradski automobil Fiat Panda, za kabriolet Mercedes SL, za lako komercijalno vozilo Ford Transit Custom, za najpovoljniju kupnju Citroën C-Elysee i Peugeot 301, za obiteljski automobil Dacia Lodgy, za najprodavaniji model Volkswagen Polo, za poslovnu limuzinu BMW serije 3, za sigurnost Volvo V40, za terenca Opel Mokka i za tehnike inovacije Mazda Skyactive.

_GRI6988 _GRI7021 _GRI7008 _GRI7098 _GRI7079 _GRI7041 _GRI7034