Sport Vijesti

Peugeot 3008 DKR trostruki pobjednik Dakara 2017.

Nakon gotovo 9.000 km avanture kroz Paragvaj, Boliviju i Argentinu, 3008 DKR s ekipama Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena i Despres/Castera tim su redoslijedom stigli u Buenos Aires, osvojivši prva tri mjesta na reliju Dakar.

Francuska trobojnica

Trideset godina nakon prve pobjede na reliju Dakar, Peugeot je još jednom pokazao francusko umijeće zabilježivši sjajnu trostruku pobjedu. Za upravljačem automobila PEUGEOT 3008DKR bila je najtrofejnija ekipa u povijesti relija Dakar, Peterhansel/Cottret, koja je francuski trobojni barjak visoko ponijela na južnoameričkom tlu, preko rute prepune zamki na kojoj su se ispreplitale brojne visinske dionice, otežano snalaženje po zahtjevnim područjima i hirovite vremenske prilike. Utrku 2017. obilježila su mnoga iznenađenja. Vodeće ekipe izmjenjivale su se, a da nijedna nije ušla u odlučujuće vodstvo.

Novi rekord za „Gospodina Dakara”

Za broj 13 obično se misli da donosi nesreću. Rijetki se usuđuju uzeti ga za svoj sretan broj. Stéphane Peterhansel svakako bi se mogao pridružiti tom klubu sada kad je odnio svoju trinaestu pobjedu na reliju Dakar (šesta na motociklu, sedma u automobilu), čime je dodatno povećao svoj rekord. Odvozivši gotovo savršenu utrku, Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret zabilježili su svoj sedmi po redu zajednički uspjeh, čime je Jean-Paul postavio novi rekord pobjeda za suvozače.

Prvaci koji brzo uče

Svojim drugim sudjelovanjem na reliju Dakar, dvojac Sébastien Loeb/Daniel Elena zadivio je svojim napretkom, pokazavši se najbržom ekipom izazova, vladajući istodobno i ritmom utrke i navigacijom. Kvar motora na četvrtoj etapi nažalost ih je stajao 26 minuta, koje su se pokazale odlučujućima na ciljnoj liniji. Osvojivši drugo mjesto, ekipa br. 309 drugu je godinu zaredom osvojila počasni naslov najboljih natjecatelja s pet od deset etapnih pobjeda.

Prvi put među najboljima na reliju Dakar u kategoriji na četiri kotača

Nakon što su prošle godine osvojili sedmo mjesto, Cyril Despres i David Castera okusili su radost pobjedničkog postolja, na koje su se već popeli u kategoriji motocikala (pet pobjeda za Cyrila i jedno treće mjesto za Davida). Ekipa automobila PEUGEOT 3008DKR br. 307 također je zabilježila svoju prvu pobjedu na posebnoj etapi relija Dakar u kategoriji automobila te je čak došla na čelo ukupnog poretka na kraju izrazito zahtjevne etape. Time je potvrdila svoj neosporni uspon.

Nesreća na ruti

Nakon što je još jednom pokazala vrhunac svoje brzine, ekipa Sainz/Cruz nažalost nije mogla završiti ovaj reli Dakar u trenutku, a imala je izglede izbiti na čelo utrke. Španjolski se dvojac prevrnuo tijekom četvrte etape pa je bio prisiljen povući se iz utrke i vratiti se u kamp u Tupizi. Nažalost, vozilo br. 304 nije bilo moguće popraviti u preostalom vremenu.

Dostojni nasljednik

Zamijenivši model PEUGEOT 2008DKR, koji je prošle godine odnio pobjedu, model PEUGEOT 3008DKR nije podbacio u ulasku na najzahtjevniji rally-raid na svijetu. Nasuprot konkurentskim vozilima s četiri pogonska kotača, model 3008DKR s dva pogonska kotača pokazao je primjerenost tehnoloških odabira tima Peugeot Total. Unatoč nepovoljnim normativnim promjenama (smanjenje usisnika zraka turbomotora), trud koji je posljednjih mjeseci uložen u rad na motoru i ovjesima urodio je plodom. Osim toga, karoserijom po uzoru na model SUV Peugeot 3008 omogućen je napredak aerodinamike, što je pridonijelo većim maksimalnim brzinama.

Zlatni uspjesi

Trostruka pobjeda koju je ostvario tim Peugeot Total obogaćuje već impresivnu zbirku nagrada marke PEUGEOT s relija Dakar. Riječ je o šestoj pobjedi Marke od sedam sudjelovanja na ovom sportskom izazovu te o drugoj trostrukoj pobjedi.

Uspjesi marke PEUGEOT na reliju Dakar: 

1987. pobjeda, Vatanen/Giroux (205 T 16 Grand Raid)

1988. pobjeda, Kankkunen/Piironen (205 T 16 Grand Raid)

1989. dvostruka pobjeda, Vatanen/Berglund (405 T 16 Grand Raid), Ickx/Tarin (405 T 16 Grand Raid)

1990. trostruka pobjeda, Vatanen/Berglund (405 T 16 Grand Raid), Waldegard/Fenouil (405 T 16 Grand Raid), Ambrosino/Baumgartner (205 T 16 Grand Raid)

2016. pobjeda, Peterhansel/Cottret ( PEUGEOT 2008DKR)

2017. trostruka pobjeda, Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena i Despres/Castera (svi s modelom PEUGEOT 3008DKR)

Ključne brojke relija Dakar 2017.

PRIJEĐENI KILOMETRI: 8.823 km, od kojih se za 4.093 km vrijeme mjeri u dvanaest etapa

ETAPNE POBJEDE: 9 od ukupno 12, od kojih 5 za ekipu Loeb/Elena (2., 5., 8. i 11. etapa), 3 za ekipu Peterhansel/Cottret (3., 7. i 11. etapa), 1 za ekipu Despres/Castera (4. etapa)

DVOSTRUKE I TROSTRUKE POBJEDE: 5 dvostrukih (3., 7., 8., 10. i 11. etapa) od kojih su 3 trostruke (3., 8. i 10. etapa)

REDOSLIJED VODSTVA: Loeb/Elena (2., 3. i 8. etapa), Despres/Castera (4. etapa), Peterhansel/Cottret (5., 7., 10. i 11. etapa)

NAJVEĆA BRZINA: 203 km/h (2. etapa)

NAJVIŠA TEMPERATURA: 45°C (2. etapa)

 Ukupni poredak relija Dakar 2017. nakon 12. etape:

  1. PETERHANSEL Stéphane (FRA) / COTTRET J-P. (FRA), PEUGEOT 3008DKR , 28 h 49 min 30 sek
  2. LOEB Sébastien (FRA) / ELENA Daniel (MON), PEUGEOT 3008DKR, +05 min 13 sek
  3. DESPRES Cyril (FRA) / David CASTERA (FRA), PEUGEOT 3008DKR, +33 min 28 sek
  4. ROMA Nani (ESP) / HARO Bravo (ESP), Toyota Hilux, +1 h 16 min 43 sek
  5. DE VILLIERS Giniel (ZAF) / VON ZITZEWITZ Dirk (ZAF), Toyota Hilux, +1 h 49 min 48 sek

Izravno iz kampa:

Bruno Famin, direktor odjela Peugeot Sport, menadžer tima Peugeot Total: „Nakon ovakvog uspjeha, rezultat je neizbježno vrlo dobar. Na pobjedničko postolje dospjela su tri naša automobila, to je velik ponos za marku PEUGEOT i za čitav tim odjela Peugeot Sport. Model 3008DKR odnosi pobjede na reliju Dakar od prvog sudjelovanja. Možemo biti ponosni na rad čitavog tima, od mehaničara do vozača. Vjerujem da smo bez greške pokazali solidarnost i timski duh na svim razinama, uključujući koncepciju, pripremu i održavanje vozila. Vozači i suvozači međusobno su si pomagali, što prošle godine nismo mogli vidjeti na takvoj razini. Svi su se s pravom bojali ovogodišnjeg relija Dakar. Ta je napetost potakla članove tima da još više surađuju. To je fantastičan rezultat čitavog tima. Najveći napredak u pogledu automobila odnosi se na pouzdanost. Nismo imali nijedan mehanički problem, osim ako neki mali problem negdje nije stao na put pobjedi dvojca Loeb i Elena. Rezultat je još jednom poboljšan, isplatio se sav taj rad. Čak i ako je tako bilo malo stresnije, činilo mi se nezamislivim davati momčadske naredbe. Mislim da su svi mogli osjetiti intenzitet te borbe, počevši od samih vozača.”

Stéphane Peterhansel (PEUGEOT 3008DKR #300) 2. mjesto u etapi/ pobjednik relija

„Ovo je veličanstvena pobjeda za PEUGEOT i vrlo sam sretan jer sam imao na raspolaganju tako iznimno vozilo i što je Bruno Famin odlučio da neće davati momčadske naredbe. Bila je to utrka neizvjesna do kraja. Unutarnja konkurencija među četiri brza vozača bila je golema, kao i vanjska konkurencija. Utrka se brzo razbistrila i uskoro smo ostali nas četvorica, a potom dvojica u borbi za pobjedu. Bio je to intenzivan duel. Vožnja je bilo vrlo stresna, ali i veliko zadovoljstvo. Bila je to teška pobjeda jer smo pred sobom imali iznimno brzog prvaka koji zna kako upravljati čelom utrke. Pobjeda zaista nije bila očigledna. O tome svjedoči mali razmak na cilju.”

Sébastien Loeb (PEUGEOT 3008DKR #309) 2. ukupno / pobjednik 12. etape

„Odvozili smo lijepu utrku. Iako smo završili na drugom mjestu, cijelo vrijeme bili smo u borbi za prvo mjesto. Od malog problema s motorom s kojim smo se susreli na početku relija, jurili smo bez prestanka. Bilo je vrlo uzbudljivo za nas jer smo cijelo vrijeme bili u gužvi, pogotovo jučer i prekjučer. Bila je to uistinu lijepa utrka. Šteta što je puknuće gume jučer za nas zaustavilo borbu. Sve u svemu, uživali smo. Završili smo drugi na jednom ipak složenom reliju Dakar, PEUGEOT je ostvario trostruku pobjedu, to je izvanredan rezultat za tim!” 

Cyril Despres (PEUGEOT 3008DKR #307) 3. u ukupnom poretku / 4. u 12. etapi

„Popeti se na pobjedničko postolje u kategoriji automobila za nas je veliko početno postignuće. Uistinu sam sretan. Čitav tim vrlo je naporno radio čitave godine i to što sam danas na ovom postolju na reliju Dakar, na kojem sudjelujem po treći put u kategoriji automobila, među ostalim proizlazi iz toga što mi je ovaj automobil fantastičan radni alat, koji je čudesno radio. Nije bilo koga ispred mene, to su gospoda Peterhansel i Loeb! Nemam se zašto stidjeti. Moram raditi i prije svega, voziti još brže na svim vrstama terena kako bih se na pobjedničkom postolju popeo za stepenicu ili dvije. David i ja radimo na tome.”

Carlos Sainz (PEUGEOT 3008DKR #304)
Odustao nakon 4. etape

„Veselim se pobjedi marke PEUGEOT i čestitam Stéphaneu i Jean-Paulu na ovom novom uspjehu. Osobno, jasno je da sam vrlo razočaran našim odustajanjem. Od početka relija imali smo vrlo dobar ritam za upravljačem automobila PEUGEOT 3008DKR, koji bilježi unapređenje u odnosu na prošlogodišnje vozilo. Žao mi je što nisam mogao još više ostvariti taj potencijal.”