Vijesti

Početak proizvodnje novog Macana

Na proizvodnoj lokaciji u Leipzigu započela je serijska proizvodnja novog Macana. Prvo vozilo za kupce uspješno je iza sebe ostavilo put kroz proizvodnju karoserije, lakirnicu i montažu. Određeni dijelovi tvornice posebno su prilagođeni za ovaj model. Vozilo u boji eksterijera mamba metalik zelene ići će u ruke jednog kineskog kupca. Kina je za Porsche u međuvremenu postalo tržište s najjačom prodajom; a s više od 100.000 isporuka od njegovog predstavljanja na tržištu 2014. godine, Ma- can ima posebno omiljen status. Neprestano visoka potražnja za kompaktnim SUV- om izazvala je istodobno povijesno brzo pokretanje serijske proizvodnje: Već početkom rujna se u tvornici u Leipzigu povećala proizvodnja novog Macana na više od 420 primjeraka po danu i stoga u samo nekoliko dana doseže visoku razinu prethodnika.

„Macan je sama definicija uspješnog modela – za Porsche i za tvornicu u Leipzigu“, govori Gerd Rupp, predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Porsche Leipzig GmbH. „U 2011. godini taj je model bio inspiracija za radikalan novi početak: Te godine lokacija u Leipzigu pretvorena je u potpuno opremljenu tvornicu za kompaktni SUV, s vlastitom proizvodnjom karoserije i vlastitom lakirnicom. Kada je tvornica u veljači 2014. godine puštena u pogon, u planu je bila godišnja proizvodnja od 40.000 primjeraka. Danas proizvodimo godišnje više od 90.000 jedinica za tržišta diljem svijeta. Tako je od 2014. godine isporučeno oko 350.000 primjeraka kompaktnog SUV-a u ruke kupaca diljem svijeta.“

Zahvaljujući optimizacijom eksterijera novi Macan sada nastupa s pojačanim sportskim i modernim dizajnom. Opsežno je redizajniran stražnji dio koji se nadograđuje na jasan dizajn prethodnog modela. S trodimenzionalno izrađenom LED svjetlosnom trakom dodijeljeno mu je karakteristično obilježje Porsche Designa. Proizvodnja karoserije u tvornici u Leipzigu posebno je rekonstruirana za novi dizajn stražnjeg dijela. Dodatno su u montaži optimirana različita područja koja su preoblikovana prema novim razinama u proizvodnji kompaktnog SUV-a kako bi se višestruko odlikovana kvaliteta osigurala i kod novog Macana. U studiji „Initial Quality Study“ koju je proveo Institut za istraživanje tržišta J.D. Power iz SAD-a Porsche Macan je već nekoliko puta zauzeo mjesta pri samom vrhu, posljednji put prošle godine.

Novi Macan proslavio je svoju svjetsku premijeru krajem srpnja u Šangaju. Ovaj od 2014. godine vrlo uspješni kompaktni SUV značajno je poboljšan po pitanju dizajna, komfora, povezivosti i dinamike vožnje Pri tome Macan ostaje sportski predvodnik u segmentu. Nova LED tehnologija od sada je i kod prednjih svjetala serijski uključena. Najupečatljivije novosti u unutrašnjosti su 10,9 inča veliki zaslon na dodir novog Porsche Communication Managementa (PCM), novo poredani i oblikovani ventilacijski otvori i GT sportski volan koji stiže iz 911-ice. PCM dozvoljava pristup novim digitalnim funkcijama kao što je inteligentno glasovno upravljanje i serijska online navigacija. Ponuda opreme komfora između ostalog je nadograđena asistentom za prometne gužve, ionizatorom i grijanjem vjetrobranskog stakla.