Ekologija Vijesti

Odbrojavanje do početka proizvodnje I. D. modela

Najveća ofenziva proizvoda i tehnološka ofenziva u povijesti marke Volkswagen i dalje poprima jasan oblik. Sto tjedana prije planiranog početka proizvodnje prvog modela linije I. D. članovi uprave marke na „MEB Supplier Summitu“ sa svim su se dobavljačima usuglasili oko najvažnijih točaka u pripremi za proizvodnju. Kao prvo vozilo na bazi nove, modularne električne platforme (MEB) kompaktni, potpuno električni Volkswagen I.D.1) počet će se proizvoditi u tvornici Zwickau u saveznoj zemlji Saskoj od kraja 2019. godine.

Predsjednik uprave marke Dr. Herbert Diess potpisao je zajedno s kolegama iz uprave i direktorima najvećih dobavljača partnerski ugovor za osiguravanje besprijekornog početka proizvodnje vozila. Diess: „Pripreme za ulazak u novu eru povoljne elektromobilnosti sada ulaze u kritičnu fazu. U okviru ovog jedinstvenog industrijskog projekta želimo postići da Europa ima prednost u svjetskoj utrci za vodeći položaj u području elektromobilnosti. Zwickau će se tako razviti u najveći europski kompetencijski centar za elektromobilnost. Tako možemo napisati još jedno poglavlje u povijesti automobila.“ Diess je dimenzije projekta objasnio podatkom da će unutar pet godina na novoj platformi u cijelom svijetu proizvođači koncerna Volkswagen na tržište izbaciti 32 modela: „Odlučni smo u namjeri da zasjednemo na vrh, sama će marka Volkswagen do 2022. godine u ponudi imati 20 potpuno električnih automobila i u sljedećih pet godina uložiti otprilike šest milijardi eura u elektromobilnost”.

Direktor nabave Ralf Brandstätter objasnio je: „Dosad je u okviru naše ofenzive na tržištu električnih vozila određeno više od 100 dobavljača. Za mene je važno da danas između nas i naših partnera počinje novi oblik suradnje – najveće dobavljače značajno ćemo ranije i intenzivnije uključiti u rad na projektu I. D.“

Volkswagen pri uvođenju MEB-a posebnu pažnju posvećuje konceptu takozvanog „value sourcinga“, kod kojeg dobavljači ideje za bolja tehnička rješenja unose već u ranim fazama razvoja natječajima za koncepte, kaže Brandstätter: „Dodana vrijednost proizlazi iz značajno uže povezanosti između ravnopravnih partnera od čega obje strane imaju korist“.

Već 2020. godine na MEB platformi trebalo bi biti proizvedeno više od 100.000 Volkswagenovih automobila, rekao je Christian Senger, direktor programa elektromobilnosti: „Značajno smo smanjili kompleksnost programa I.D. i skratili proces proizvodnje za jedanaest mjeseci. Nova arhitektura vozila, autonomna vožnja te umrežavanje i usluge zahtijevaju dobro umrežen model rada sa svim partnerima i dobavljačima. Plan za proizvod je tu. Sada punom snagom idemo u zajedničku realizaciju.

Električna arhitektura MEB-a dosljedno je usmjerena na digitalnu mobilnost budućnosti bez ispušnih plinova i potpuno je nova. Ona integrira elektromotore različite snage, plosnate baterije u podvozju s inovativnim tehnologijama i značajkama softvera poput Smartlighta ili Head-up zaslona s proširenom stvarnošću (eng. augmented reality), koji su dosad bili rezervirani samo za aute s premium segmentima.

Modeli Volkswagen I.D., I.D. BUZZ i I.D. CROZZ dio su početne formacije i njima Volkswagen od 2020. godine u kratkim razmacima počinje s ofenzivom na tržištu električnih vozila. Nova generacija vozila izaći će na tržištima u Europi, Kini i SAD-u.