Vijesti

Pogon u Martorellu proizvodit će Audi A1

Audi je odlučivao o dodjeli različitih modela koji će se proizvoditi sljedećih nekoliko godina te su svoje povjerenje ukazali Seat-ovom pogonu u kojem će se proizvoditi A1 nastavno uspjehu Audija Q3. Proizvodnja modela A1, koji se trenutno proizvodi u Bruxellesu, započet će 2018. Godine, te Audi očekuje veliki proizvodni volumen za nadolazeće godine u pogonu u Martorellu. A1 će donijeti nova ulaganja i nova radna mjesta u Seat pogon uz doprinos postizanja punog proizvodnog kapaciteta tvornice. Nadalje je Audi izvijestio da će se proizvodnja Audija Q3, koji se u Martorellu proizvodio od sredine 2011. godine, preseliti u pogon u Györu u Mađarskoj. Uz godišnju prognozu od 100.000 jedinica, od kad je počela proizvodnja Q3 u Martorellu, tvornica je premašila početne brojke postigavši ukupnu proizvodnju od 478.000 jedinica. A1 će biti drugo premijsko vozilo koje se proizvodi u Španjolskoj nakon Q3.

Pogon u Martorellu ima dugovječno iskustvo i proizvodi Audi Q3 uz visoki standard kvalitete“, kaže prof. dr. ing. Hubert Waltl, član uprave za proizvodnju u Audi AG. “Zbog toga smo donijeli odluku da se Audi A1 proizvodi u Martorellu. Tako smo iskoristili dodatne sinergije unutar Volkswagen koncerna i spojili neke bitne dodatne kompetencije”.

Predsjednik Upravnog odbora tvrtke Seat, Luca de Meo, priznaje “da Audi i Volkswagen koncern daju puno povjerenje Seat-u i pogon u Martorellu. Proizvodnja A1 je sjajna vijest koja će nam povećati promet i donijeti veće prihode u sljedećih nekoliko godina”.

Nadalje, potpredsjednik za proizvodnju tvrtke Seat, dr. Andreas Tostmann objavio je kako je “dodjela proizvodnje Audija A1 priznanje odličnom poslu koji je obavljao Seat-ov tim u Martorellu tijekom proizvodnje Q3 proteklih godina. Vrlo smo zadovoljni dodjelom ovog novog modela, koji će se proizvoditi uz najviše standarde kvalitete koje pogon u Martorellu predstavlja”.

Seat je jedina tvrtka u svom sektoru s potpunim kapacitetom za dizajniranje, razvijanje, proizvodnju i plasiranje automobila na tržište u Španjolskoj. Član međunarodne Volkswagen Grupe ima svoja sjedišta u Martorellu (Barcelona), a izvozi otprilike 80% vozila u 75 zemalja. 2015. godine Seat je diljem svijeta ostvario prodaju od 400.000 jedinica, što je najveća brojka od 2007. godine.

Seat Grupa zapošljava više od 14.000 stručnjaka na svoje tri proizvodne lokacije – Barcelona, El Prat de Llobregat i Martorell, gdje se proizvode vrlo uspješni modeli Ibiza i Leon. K tome, tvrtka proizvodi model Alhambra u Portugalu, Mii u Slovačkoj i Toledo u Češkoj Republici. Međunarodni proizvođač ima i Tehnički centar, koji radi kao centar znanja i okuplja 1.000 inženjera koji su pogonska sila koja se krije iza inovacija za vodeće industrijske investitore s područja istraživanja i razvoja u Španjolskoj. Sukladno danom obećanju da štiti okoliš, Seat svoje aktivnosti provodi i bazira na održivosti, tj. smanjenju CO2 emisija i energetskoj učinkovitosti.