Ekologija Objava tjedna Vijesti

Porsche Cayenne E-Hybrid

Porsche nastavlja širiti svoju paletu hibridnih modela: Novi Cayenne E-Hybrid povezuje najbolju dinamiku vožnje svoje klase s maksimalnom učinkovitošću. Trolitreni V6 motor (250 kW/340 KS) i električni motor (100 kW/136 KS) zajedno generiraju snagu sustava od 340 KW (462 KS). Već malo iznad praznohodne brzine vrtnje na raspolaganju je maksimalan okretni moment od 850 Nm; boost strategija potječe od supersportskog vozila 918 Spyder. Plug-in hibridni pogon kojim je opremljen Cayenne postiže ubrzanje od nula do 100 km/h u 5,0 sekundi te maksimalnu brzinu od 253 km/h. S čisto električnim pogonom novi Cayenne E-Hybrid može prijeći do 441) kilometara s brzinom do 135 km/h. Prosječna potrošnja prema Novom europskom ciklusu vožnje (NEDC) ovisno od upotrijebljenog seta guma iznosi 3,4 – 3,2 l/100 km goriva i 20,9 – 20,6 kWh/100 km električne energije. Istovremeno s uvođenjem Cayenne E-Hybrida Porsche proširuje svoju ponudu sustava komfora i asistencije za cjelokupnu seriju modela Cayenne dodatnim opcijama kao što su novi head-up zaslon, masažna sjedala i 22“ lakometalni kotači.

Snaga sustava od 462 KS s boost konceptom iz 918 Spydera

Sljedeći odlučan korak Porschea na putu k elektromobilnosti nosi naziv Cayenne E- Hybrid. Dok je snaga motora s unutarnjim izgaranjem u odnosu na prethodni model umjereno povećana za pet kilovati (sedam KS) na 250 kW (340 KS), električni motor sada sa 100 kW (136 KS) postiže preko 43 posto veću snagu. Obje stavke zajedno rezultiraju ukupnom snagom sustava od 340 kW (462 KS). Novost predstavlja boost strategija koja potječe od supersportskog vozila 918 Spyder. Ona osigurava da se električni motor u svim modusima vožnje serijskog Sport Chrono paketa može iskoristiti za dodatne performanse. Na taj način od trenutka pritiskanja papučice gasa na raspolaganju stoji maksimalni okretni moment sustava. Ovisno o situaciji vožnje i vozačevim zahtjevima za performansama boost moment se može kontinuirano primijeniti kod svih brzina. To rezultira agilnijim i suverenijim iskustvom vožnje. Koliko će boost tehnologija doći do izražaja i u kojoj će se mjeri ponovno napuniti baterija tijekom vožnje ovisi o pojedinačnom modusu vožnje. U modusima Sport i Sport Plus koji su usmjereni na performanse cjelokupni energijski sadržaj baterije se može koristiti za boostanje. U modusu Sport baterija se puni do one razine koja je dovoljna za ponovno boostanje. U modusu Sport Plus baterija će se na najbrži mogući način napuniti do kraja. U ostalim se modusima podržava što učinkovitija vožnja.

Punjenje uz aplikaciju Porsche Connect i Porsche Charging Service

Kod Cayenne E-Hybrida znatno su se poboljšali kapacitet akumulatora, a time i električni doseg te boost rezerve: Naspram prethodnom modelu porastao je kapacitet s 10,8 kWh na 14,1 kWh. To odgovara povećanju od oko 30 posto. Tekućinom hlađena baterija koja je ugrađena ispod prtljažnika u stražnjem dijelu vozila sastoji se od osam staničnih modula s po 13 prizmatičnih litij-ionskih stanica. Visokonaponska baterija se putem priključka od 230 volta s osiguračem od deset ampera unutar 7,8 sati u potpunosti napuni. Koristi li se alternativno umjesto serijskog 3,6 kW snažnog punjača opcionalna varijanta 7,2 kW snažnog on-board punjača i priključak od 230 volta s 32 am- pera, baterija će se napuniti već za 2,3 sata. Postupak punjenja može se upravljati, odnosno nadzirati putem sustava Porsche Communication Management (PCM) kao i iz daljine putem aplikacije Porsche Connect. Uz pomoć pametnog telefona se osim toga može podešavati serijski neovisni klimatizacijski sustav, dakle, grijanje i hlađenje vozila kod ugašenog motora. Preko Porsche Connecta se mogu pretraživati i sortirati priključci za punjenje koji se zatim mogu preuzeti kao direktni navigacijski cilj. Porsche Charging Service nadalje omogućava pristup javnim priključcima za punjenje neovisno o ponuđaču – bez dodatne prijave kod svakog ponuđača. Obračun se odvija direktno preko Porsche ID računa.

Novi hibridni modul i brzo mijenjajući Tiptronic S

Porsche je redizajnirao pogonski sklop Cayenne E-Hybrida. Hibridni modul čini visokointegrirani sklop električnog motora i odvajajuće spojke. Za razliku od dosadašnjeg električno-hidrauličnog sustava s vretenastim aktuatorom se odvajajuća spojka aktivira elektromehaničkim putem, što osigurava još brže vrijeme reakcije. Zadatak prijenosa snage preuzima Tiptronic S s osam stupnjeva prijenosa koji je razvijen za cjelokupnu seriju modela Cayenne. Automatski mjenjač osim još udobnijeg i nezastajkujućeg polaska nudi i znatno brža vremena prijenosa. Prekidanje vučne sile tijekom prijenosa stupnjeva također se uspjelo smanjiti.

Aktivni hang-on pogon na sve kotače i 3,5 tone vučene mase

Cayenne E-Hybrid zahvaljujući Porsche Traction Managementu (PTM) raspolaže aktivnim hang-on pogonom na sva četiri kotača s elektronički reguliranom, dijagramom kontroliranom lamelnom spojkom. Sustav svojim širokim rasponom raspodjele momenta pruža znatne prednosti u pogledu na dinamiku vožnje, agilnost, upravljanje vučom i offroad sposobnosti. Cayenne E-Hybrid posjeduje kompletno novo razvijeno vozno postolje zahvaljujući kojemu raspolaže istom dinamikom vožnje sportskog vozila kao i svi modeli nove generacije Cayennea. Porsche Active Suspension Management (PASM) dio je serijske opreme. Opcionalno dostupni su električni sustav stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) i priključak za prikolice s teretom do 3,5 tone.

Nove opcije: head-up zaslon i 22“ lakometalni kotači

Porsche uvođenjem Cayenne E-Hybrida proširuje svoju ponudu sustava asistencije i opremljenosti za cjelokupnu seriju modela čitavim nizom inovacija. Tako je po prvi puta dostupan head-up zaslon za jedno vozilo Porschea. S prikazom u boji projicira sve relevantne podatke o vožnji direktno u vidno polje vozača. Osim toga, sada su u Cayenneu dostupni pametni digitalni kopilot Porsche InnoDrive s tempomatom za održavanje razmaka, masažna sjedišta, grijanje vjetrobranskog stakla, neovisni klimatizacijski sustav s daljinskim upravljačem i 22“ veliki lakometalni kotači.

Plasiranje na tržište i cijena

Novi Cayenne E-Hybrid od sada se može naručiti, a cijena u Njemačkoj uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju počinje od 89.822 eura. Plasiranje na tržište u Europi uslijedit će krajem svibnja 2018. godine.