Galerija Izdvojeno Objava tjedna Vozili smo

Porsche Istra Driving Tour

Porsche već tradicionalno, jednom godišnje, organizira tour sa svojom cjelokupnom gamom na raznim destinacijama u Hrvatskoj. Ove je godine svježa paleta Porschea prodefilirala Istrom.

Porsche Inter Auto, distributer Porsche vozila za Republiku Hrvatsku u suradnji s principalom Porsche Central and Eastern Europe ove je godine odabrao kombinaciju istarskih prometnica za predstavljanje svoje cjelokupne game modela. Tijekom sedam dana mnogi su ljubitelji marke, poznavatelji, vlasnici, gosti, novinari te ostali uzvanici imali prilike u organiziranim, kontroliranim, uvjetima isprobati vrlo bogatu gamu modela pripremljenih za Porsche Istra Driving Tour.

Pomno odabrana aktualna gama Porsche vozila sastojala se od najmanjih modela 718 Cayman i Boxster uključujući i izvedbe S i GTS. Iako predstavljaju sam početak ponude Porschea na tržištu modeli su izuzetno atraktivni te u vožnji pružaju svu draž koju nudi ovaj prestižni njemački proizvođač automobila. Uz idealne vremenske uvjete kakvi su nas pratili tijekom cjelodnevnog druženja najviše nam se ‘pod kožu uvukao’ model Boxster S kojim smo sa skinutim krovom krstarili istarskim prometnicama. Snaga od 350 KS i 4,6 sekundi do 100 km/h uz pregršt opreme kombinacija su koja će vas teško ostaviti ravnodušnim. Više nego dovoljna snaga i stražnji pogon uz otvoren krov garancija su nemjerljivog užitka u vožnji ili da skratim: to je to! Model 718 Cayman identična je priča sa zatvorenim krovom, većom akustičnom udobnosti i pravim sportskim izgledom.

Za one avanturističkog duha koji vole skrenuti van uređenih prometnica, a ne žele se odreći udobnosti i sportskog ugođaja Porsche također ima rješenje i to ne jedno, već dva! Zovu se Macan i Cayenne. Oba ova modela impresioniraju svojim karakteristikama na svim vrstama podloga na kojima ih vozite. Zbog manjih dimenzija i manje mase Macan djeluje nešto življe ali pri pogledu na uređaje poput brzinomjera ili sata shvatite koliko je Cayenne brz unatoč svojim pozamašnim dimenzijama masi. Nakon više od 20 godina iskustva do sada nisam susreo vozilo poput Cayenna (Turbo) koji ima impresivne terenske osobine, a na uređenim prometnicama pretvara se istinski Porsche naglašenog sportskog karaktera i pruža užitak u vožnji kakav je teško pronaći.

Kupci koji vole limuzine sportskog karaktera svoje su zadovoljstvo pronašli u Panameri, modelu koji nudi vrhunski luksuz i sportske karakteristike za četvero kojima je užitak u vožnji zajamčen. Iz nove generacije Panamere ipak treba izdvojiti model Turbo S E-Hybrid koji u kombinaciji s električnim i benzinskim motorom razvija čak 680 KS, a impresivan je i okretni moment od 850 Nm.

Pri spominjanju imena Porsche prvo se pred očima pojavi slika modela 911 i to je bio sinonim ovog proizvođača, trenutno je i zauvijek će ostati. Kraljica Porschea, 911-ica trenutno je u ponudi u osam osnovnih izvedbi (Carrera, Carrera T, Targa 4, Turbo, Turbo S, GTS, GT3, GT2 RS) te mnoštva podizvedbi. Za vožnju kombiniranim prometnicama Istre odabrali smo dva modela 911-ice i to 911 Carrera 4 GTS u kabrio izvedbi sa 450 KS, te perjanicu u ponudi model 911 Turbo S koji razvija 580 KS, a privlači i posebnom narančastom bojom tako da ne može proći nezamijećeno.

Vožnja bilo kojeg automobila s Porsche logotipom garancija je užitka u vožnji. Nabrojane tehničke karakteristike, snaga i performanse daju do znanja da se mogućnosti ovih sportskih vozila rijetko gdje mogu iskoristiti, a to svakako nisu prometnice na kojima se odvija svakodnevni promet. Organizatori ovog cjelodnevnog eventa, Porsche Inter Auto, toga su svakako bili svjesni te su za finale dana ostavili jurnjavu kartinzima gdje smo mogli ‘ostaviti’ sav nakupljen adrenalin tijekom dana te mirni i opušteni krenuti svojim domovima, nažalost bez Porschea ali u vjeri da će godina dana brzo proći i da nas opet čeka slično druženje s ovim vrhunskim proizvodima automobilske industrije.