Vijesti

Porsche nakon devet mjeseci značajno u plusu

Pozitivan razvoj u tijeku godine: Porsche AG je povećala broj svojih isporuka u prvih devet mjeseci 2018. godine za šest posto na 196.562 vozila. Proizvođač sportskih vozila posebno je u Europi ostvario dobar rezultat: Ovdje je porast iznosio devet posto na 66.551 jedinica. Samo u Njemačkoj su se isporuke povećale za 13 posto na 24.709 vozila. Ali i na najvećem pojedinačnom tržištu, u Kini, zabilježen je rast od četiri posto na 56.254 vozila. S obzirom na serije, Panamera procentualno pokazuje najsnažnije povećanje: Do kraja rujna isporuke ovog sportskog vozila s četvora vrata porasle su za 60 posto. S dvoznamenkastim plusom od 19 posto pridružio se i 911. Serije s najvećim volumenom isporuke nepromijenjeno su Macan s 68.050 isporučenih vozila i Cayenne s 49.715 jedinica.

„U Njemačkoj i Europi ukupno smo gledajući s našim atraktivnim portfeljom proizvoda u prvih devet mjeseci uspjeli jako dobro odgovoriti na veliku potražnju za našim sport- skim vozilima“,govori Detlev von Platen, predstojnik uprave za prodaju i marketing. „Ali iznimno smo zadovoljni i s našim stopama rasta u SAD-u i Kini.“

„U četvrtom nas kvartalu očekuju veliki izazovi prema kojima ćemo se aktivno postaviti. Tu spadaju prijelaz na novi ispitni ciklus WLTP i na benzinski filtar čestica te konačni pozdrav s dizelom“,navodi von Platen. Novi propisi o ispušnim plinovima u Europi se primjenjuju od 1. rujna. Nakon tih promjena novi će se modeli postupno uvoditi. Početak kod Porschea će napraviti modeli sportskih vozila s dvoja vrata, 911 i 718, te novi Macan koji je posljednjih tjedana predstavljen na Salonu automobila u Parizu.

Porsche je još od sredine veljače 2018. godine povukao iz ponude dizelske modele. Krajem rujna uprava je zaključno dogovorila da ni u budućnosti neće u ponudi imati pogonske sustave na dizel. Istovremeno Porsche kod svojih kupaca primjećuje snažan porast zanimanja za hibridnim modelima. Tako je unutar serije Panamera u Europi isporučeno više od 60 posto vozila s plug-in hibridnim pogonom.

Unatoč izazovima Detlev von Platen, član uprave za prodaju, predviđa da će Porsche na razini cjelokupne godine kod broja isporuka ponovo dosegnuti rekordnu vrijednost iz prošle godine; tada je isporučeno 246.375 vozilo u ruke kupaca.