Vijesti

Porsche povećava promet

U prvih šest mjeseci 2018. godine tvrtka Porsche AG nastavila je s povećanjem svog operativnog rezultata, prometa, isporuka i broja zaposlenih. Operativni rezultat blago je porastao za jedan posto na 2,2 milijarde eura, dok je promet povećan za četiri posto na 12,3 milijarde. Marža dobiti iznosila je 17,5 posto. Isporuke su u prvom polugodištu 2018. godine ojačale za tri posto na 130.598 vozila; ukupan broj zaposlenih porastao je za pet posto na 30.785 zaposlenika.

„U prvom polugodištu postavili smo dobar temelj za uspješnu poslovnu 2018. godinu“,govori predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG, Oliver Blume. „U našoj godini obljetnice ‚70 godina Porsche sportskih vozila‘ posebno nas raduje što vlada tolika potražnja za našom ikonom 911-icom. Istovremeno nastavljamo s ulaganjem u budućnost naše marke: Elektrifikacija, digitalizacija i povezivost predstavljaju velike iza- zove koje mi koristimo kao prilike za nas. Sljedeće godine na tržište stiže Taycan, prvi Porsche na čisto električni pogon. Njime će se postaviti mjerilo za mobilnost budućnosti“, tako Blume.

Prema riječima predstojnika uprave za financije, Lutzu Meschkeu, porastu rezultata posebno su doprinijeli pozitivni efekti miješanja i razvoj područja pored samog trgovanja vozilima – kao što su postprodaja i savjetodavne usluge MHP-a i Porsche Consultinga. Kao opterećenje su se iskazale visoke investicije u teme budućnosti, primjerice, elektrifikacija i razvoj novih segmenata poslovanja.

„U drugoj polovici godine morat ćemo se suočiti s nekoliko izazova“,govori Meschke. Tvrtka se mora pripremiti na nesigurnu političku i gospodarsku situaciju i pripremiti svoju paletu modela na nove norme ispušnih plinova u Europi. „Naš strateški cilj operativne marže dobiti od najmanje 15 posto i dalje ostaje postojan“, tako Meschke.

Kada je riječ o isporukama, Panamera je u prvom polugodištu zabilježio najveći porast: Do kraja lipnja Porsche je 20.500 primjeraka sportskog vozila s četvora vrata predao u ruke kupaca – što je gotovo dvostruko više u usporedbi s razdobljem u prethodnoj godini. Dvoznamenkastu stopu rasta zabilježila je i 911-ica s plusom od 28 posto na 21.400 vozila. Serije s najvećim volumenom isporuke i dalje su Macan s 46.600 isporučenih jedinica i Cayenne s 28.700 vozila. Na domaćem tržištu u Njemačkoj Porsche je u prvom polugodištu 2018. povećao rezultat za jedanaest posto; u Europi sveukupno za devet posto. Najjače pojedinačno tržište Porschea ostaje Kina s 33.363 vozila ispred SAD-a (29.421 vozilo).