Vijesti

Porsche prvi uvodi blockchain u automobil

Proizvođač sportskih vozila iz Zuffenhausena zajedno s berlinskim startupom XAIN testira blockchain aplikacije direktno u vozilu. Time je Porsche kao prvi proizvođač automobila implementirao i uspješno testirao blockchain u automobilu. Transakcije koje se temelje na toj tehnologiji sigurne su i istovremeno se mogu znatno brže odviti nego prije. Ispitani slučajevi primjene sežu od zaključavanja i otključavanja vozila putem aplikacije preko vremenski ograničene dozvole pristupa sve do novih poslovnih modela kroz šifrirano bilježenje podataka. To se, primjerice, može dalje razvijati u svrhu poboljšanja autonomnih funkcija vožnje.

Blockchain je decentraliziran protokol za transakciju podataka između poslovnih partnera, a koji se nalazi i u podlozi poznatih kriptovaluta Bitcoin i Ethereum. Svaka promjena tamo je zabilježena u podatkovnim blokovima koji kronološki slijede jedan iza drugoga – na transparentan način i sigurno od krivotvorenja. Tu se prema Oliveru Döringu, financijskom strategu u Porscheu, krije ogroman potencijal: „Time možemo podatke brže i sigurnije prenositi te našim kupcima u budućnosti pružiti još veći komfor, bilo da je riječ o punjenju, parkiranju ili kako bi se trećima, primjerice dostavljaču paketa, omogućio privremeni pristup vozilu. Mi pretvaramo inovativne tehnologije u direktnu korist kod kupaca.“

Razvijene usluge na osnovi blockchaina brze su i jako sigurne. Automobil postaje dijelom blockchaina tako da je omogućena direktna povezanost offline, dakle, nisu potrebni okolni putevi putem servera. Postupak otključavanja i zaključavanja automobila putem aplikacije tako je uz 1,6 sekundi do šest puta brži nego do sada. Nadalje, učinkovito se odvija i kriptografsko šifriranje. Ovaj postupak služi tome da se sve aktivnosti nepromjenjivo pohrane u blockchainu te se zatim mogu vidjeti putem aplikacije. Na taj se način dozvole pristupa mogu i digitalno sigurno dodijeliti te ih vlasnik vozila u svakom trenutku može pratiti. Pristup funkcionira i na daljinu, dakle, na remote način.

Novi poslovni modeli na temelju blockchaina u vozilu

Ova tehnologija osim toga omogućava dodjeljivanje vremenski ograničenih dozvola pristupa vozilu – na siguran i učinkovit način. Blockchainom se može uspostaviti zaštićena veza prema podacima i funkcionalnostima vozila. Istovremeno osigurava svu komunikaciju među sudionicima. Treći pružatelji mogu se bez dodatnih hardvera uključiti jednostavno putem takozvanih „pametnih ugovora“. Pametni ugovori automatizirani su ugovori koji pokreću transakcije kada nastupe prethodno definirani preduvjeti. To znači da se pridržavanje ugovora tehnički osigurava. „Ovom modernom tehnologijom podupiremo i našu ofenzivu ka elektromobilnosti: počevši od brže, jednostavnije i sigurnije provjere autentičnosti kod priključaka za punjenje pa sve do postupka plaćanja“, kaže Uwe Michael, voditelj Odjela za razvoj električnih/elektroničkih sustava u Porscheu.

Proizvođač sportskih vozila uz to radi na novim poslovnim modelima na osnovi blockchaina: Putem bilježenja podataka koje je moguće auditirati, lokalno se u distribuiranom blockchainu šifriraju podaci koje treba obraditi. Kontrola nad podacima u rukama je korisnika, on odlučuje o njihovoj primjeni u određenim situacijama. Sve aktivnosti pohranjuju se u blockchainu, a postupci brisanja time postaju transparentni. Na toj osnovi u budućnosti će se moći ponuditi autonomna vožnja s poboljšanim funkcijama: Uz pomoć lokalnih podataka mogu se postići regionalni učinci učenja te se isti na siguran način dijeliti s drugim vozilima. Kupac može koristiti podatke pohranjene u oblaku koji su istovremeno zaštićeni.

Startup tvrtka XAIN prošle je godine na ljeto osvojila prvi „Porsche Innovation Contest“ na temu blockchaina te se probila među više od 100 drugih natjecatelja. U nastavku su interdisciplinarni timovi iz Porschea u suradnji sa XAIN-om u vremenskom razdoblju od tri mjeseca razvili i testirali slučajeve primjene. XAIN je uspio uvesti blockchain u Porsche Panamera energijski učinkovitim postupkom rudarenja. Porsche, nadalje, trenutno radi i na drugim slučajevima primjene ove tehnologije, primjerice u području punjenja i parkiranja.

XAIN nudi različita rješenja u području blockchaina i umjetne inteligencije, a poseban je fokus na pametnim industrijskim aplikacijama. Osnivači Leif-Nissen Lundbæk i Felix Hahmann posebno su aktivni u automobilskoj industriji gdje su obojica započeli svoje karijere. XAIN je proteklih godina zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Oxfordu te Imperial College London razvio blockchain sustav koji znatno smanjuje potrošnju energije pri takozvanom rudarenju. Tako se rješenje koje je ponudio XAIN može primijeniti i kod mobilnih uređaja i vozila.