Sport Vijesti

Porsche se fokusira na GT sport

Porsche je u okviru svoje moto sport gala večeri „Night of Champions“ u Weissachu odao priznanje svjetskim uspjesima timova i vozača u sezoni 2017. Istovremeno, najavljeno je značajno proširenje svjetskih GT programa.

Najveća tvornička GT misija svih vremena u Le Mansu

Na 86. izdanju 24-satne utrke u Le Mansu Porsche planira nastup s četiri testna automobila. Svaki od oba Porsche GT tima iz FIA utrke izdržljivosti i natjecanja IMSA Weathertech zadužen je za dva cca 510 KS snažna trkaća vozila iz Weissacha. Kokpit sa startnim brojem 91 dijele Gianmaria Bruni, Richard Lietz i Frédéric Makowiecki. Pod brojem 92 nastupaju Kévin Estre, Michael Christensen i Laurens Vanthoor. S brojem 93 na startnu poziciju idu Patrick Pilet, Nick Tandy i Earl Bamber. Nastup 911 RSR-a sa startnim brojem 94 planiran je s vozačima Timom Bernhardom, Romainom Dumasom i Svenom Müllerom. S Bamberom, Bernhardom, Dumasom i Tandyjem natječu se četiri ukupni pobjednici Le Mansa kao dio Porscheovog testnog tima.

Porsche se u 2018. ponovno bori za svjetsko prvenstvo

U sezoni 2018./2019. Porsche s tvorničkim Porsche GT timom ponovo nastupa u FIA utrci izdržljivosti u GTE-Pro klasi. U 911 RSR-u sa startnim brojem 91 za svjetsko prvenstvo se bore Gianmaria Bruni i Richard Lietz, a sa startnim brojem 92 vozači Michael Christensen i Kévin Estre. U GTE-Am klasi prijavio se niz timova kupaca za startno mjesto s 911 RSR-om (modelska godina) 2017. Sveukupno, Porsche je kupcima prodao se- dam primjeraka 911 RSR-a za utrku izdržljivosti, 24 sata Le Mansa i European Le Mans Series.

Snažan angažman u SAD-u

Jedan od najuspješnijih vozačkih tandema natjecanja IMSA Weathertech u 2018. g. ponovno se ujedinio: Nick Tandy i Patrick Pilet, kao i u svojoj pobjedničkoj godini 2015., dijele kokpit 911 RSR-a sa startnim brojem 911. U sestrinskom automobilu s brojem 912 dvostruki ukupni pobjednik Le Mansa, Earl Bamber, i pobjednik natjecanja Intercontinental GT Challenge i Blancpain Series, Laurens Vanthoor, tvore prvoklasni duo za volanom.

911 GT3 R kao trkaći automobil kupaca dobiva nadogradnju

Uspješni trkaći model kupaca, 911 GT3 R, dobiva nadogradnju za GT3 sezonu 2018. Paket dijelova kojim se mogu nadograditi sva vozila modelskih godina 2016. i 2017., sadrže, između ostalog, novi prednji poklopac za optimiranje termo menadžment i bočne otvore za poboljšanje aerobalansa.

Jasno opredjeljenje za GT3 sport

Na natjecanju Intercontinental GT Challenge Porsche kod svih utrka podupire najmanje jedan lokalni tim kod nastupa 911 GT3 R-a u Pro klasi. Trio test vozača koji čine Dirk Werner, Romain Dumas i Frédéric Makowiecki natjecat će se na svim utrkama te će se boriti za osvajanje prvenstva vozača. I na utrci Blancpain GT Series Endurance Cup ovaj će trio dijeliti kokpit jednog 911 GT3 R-a. Ovaj model koristi se u svim utrkama njemačkog moto sport tima Manthey Racing. Na mnogim međunarodnim i nacionalnim GT serijama kao, primjerice, natjecanju European Le Mans Series, utrkama Pirelli World Challenge, japanskoj Super GT seriji ili prvenstvu u utrkama izdržljivosti na Nürburgringu, Porsche timove kupaca podupire inženjerima i vozačima.

Svjetski prvak Timo Bernhard natječe se u seriji ADAC GT Masters

Aktualni svjetski prvak FIA utrka izdržljivosti i pobjednik Le Mansa najavljuje za sezonu 2018. svoj povratak u GT sport. Udruženim snagama s Kévinom Estreom ovaj vlasnik trkaćeg tima nastupa u vlastitom Timu 75 Bernhard u seriji ADAC GT Masters.

Devet Porschea 911 GT3 R na 24-satnoj utrci na Nürburgringu

Na ADAC-ovoj 24-satnoj utrci na Nürburgringu na startnoj liniji će se poredati najvjerojatnije ukupno devet Porschea 911 GT3 R. U pet vozila nastupat će timovi kupaca u Pro klasi, dok će ostala četiri biti primijenjena u amaterskoj klasi. Manthey Racing na start dovodi odmah dva vozila s posadom test vozača: U 911 GT3 R-u sa startnim brojem 911 izmjenjuju se Earl Bamber, Laurens Vanthoor, Kévin Estre i Patrick Pilet. S brojem 912 utrci pristupaju Romain Dumas, Richard Lietz, Frédéric Makowiecki i Nick Tandy. Sveukupno gledajući, 13 će Porsche test vozača i četiri Young Professionals zauzeti startnu poziciju 12./13. svibnja na maratonu na Eifelu.

Porsche nastavlja širiti svoj program poticanja mladih naraštaja

U sezoni 2018. ukupno će četvero mladih vrhunskih pilota ići na start kao Porsche Young Professionals iz cijelog svijeta. Nakon uspjeha u osvojenim peharima marki Porsche, Dennis Olsen i Matt Campbell uspeli su se na sljedeću stepenicu njihovih karijera. Matteo Cairoli i Mathieu Jaminet također su bili uvjerljivi u svojoj prvoj sezoni kao mladi profesionalci u GT sportu te će ih se u 2018. g. nastaviti poticati. Sustav poticanja, koji se pokazao izvrsnim u praksi, u narednoj će se godini po prvi puta nadopuniti kategorijom Porsche Selected Drivers. Piloti ove kategorije također će primati edukacije kroz Porsche i sudjelovat će, na primjer, na testovima fizičke spreme. Za sada tu je Christina Nielsen iz Danske kao prva izabrana vozačica. I pobjednik Njemačkog e-karting prvenstva (DEKM), koje će se prvi puta održati u 2018. godini, dobit će priliku iskusiti nekoliko pro- grama edukacija koji su razvijeni unutar Porscheovog programa poticanja mladih naraštaja. Porsche Motorsport od prve je utrke partner inovativnog i iznimno isplativog DEKM- a. Karting vozila koja postižu do 130 km/h centralno će se koristiti kako bi se povećala jednakost šansi i spriječila eksplozija troškova.

911 GT3 Cup postavlja novi rekord

Novi 911 GT3 Cup koji je u sezoni 2017. slavio svoju premijeru u Porsche Mobil 1 Super- cup, Carrera Cup Njemačka te u Sjevernoj Americi, nastupit će 2018. g. u većini natjecanja za 21 pehar marki diljem svijeta. Ukupno 339 primjeraka 485 KS snažnog trkaćeg vozila za pehare marki do proljeća 2018. g. napustit će proizvodnu traku u sjedištu Porschea u Stuttgartu-Zuffenhausenu. Nikad prije nije proizvedeno toliko trkaćih vozila jednog tipa za jednu sezonu. Time Porsche 911 GT3 Cup ostaje najprodavaniji trkaći automobil na svijetu.

919 Hybrid odlazi na oproštajnu turneju diljem svijeta

U 2018. g. Porsche LMP tim će se koncentrirati na svoju novu zadaću – uspješan ulazak u Formulu E. Pristupanje će se odviti u šestoj sezoni koja počinje krajem 2019. g. Do tog trenutka, tim će koncipirati, razviti i testirati kompletni pogonski sklop. Prvi koraci u tom smjeru uslijedili su već u 2017. g., a iduće godine na redu je provođenje koncepta u djelo. Prve testne vožnje s kompletnim trkaćim automobilom za Formulu E zabilježene su za početak 2019. g. Drugi veliki zadatak bit će operativna provedba oproštajne turneje za trostruki pobjednički automobil Le Mansa, Porsche 919 Hybrid. Izvan događanja na FIA svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti, a time i izvan regulacija iskoristivih količina energije, inovativni trkaći automobil pojavljivat će se na pojedinačnim događanjima tijekom cijele godine. Detaljan program bit će objavljen početkom 2018. godine. Krajem 2018. godine uistinu će se okončati era oko 900 KS snažnog prototipa Hybrida. Zatim 919 odlazi na svoju posljednju vožnju u Porsche muzej.

Porsche Cup: Christian Ried najuspješniji je privatni vozač 2017. godine

Porsche Cup, trofej za najuspješnijeg Porsche privatnog vozača u svijetu, ove godine ide u ruke Christiana Rieda (38). Vozač i vlasnik tima Dempsey Proton Racing imao je čast preuzeti tradicionalni pehar iz ruku Dr. Wolfganga Porschea, predsjednika nadzornog od- bora tvrtke Porsche AG. Uz ovu nagradu Ried je osvojio Porschea u vrijednosti od 120.000 eura. Svojim uspjesima na FIA utrci izdržljivosti i European Le Mans Series prikupio je za volanom Porschea 911 RSR u protekloj sezoni 8.700 bodova. Drugoplasirani Robert Renauer, koji je u ovoj klasi odnio pobjedu u prethodnoj godini, bit će nagrađen s premijom od 30.000 eura. Švicarac Daniel Allemann koji se našao na trećem mjestu osvojio je 25.000 eura. Porsche Cup dodjeljuje se od 1970. godine i počiva na ideji Ferryja Porschea.