Vijesti

Porsche testira autonomnu vožnju u radionici

Korištenjem tableta do podizne platforme: Porsche testira korištenje autonomne vožnje u vlastitim radionicama poduzeća. Ovaj pokusni projekt dio je kooperacije u okviru inovacijske platforme Startup Autobahn te se njegov završetak predviđa za sredinu 2019. godine.

Porsche pritom u suradnji sa startupom „Kopernikus Automotive“ instalira pokusni teren na lokaciji poduzeća u Ludwigsburgu. Ovo mlado poduzeće stiže iz Berlina te je specijalizirano za tehnologiju za automobile koji samostalno voze. Cilj ovoga zajedničkog projekta jest postići da se vozila potpuno autonomno s parkirnog mjesta odvezu do podizne platforme i opet natrag. Djelatnici bi putem tableta trebali moći automatski i s uštedom vremena navoditi sportska vozila do pravog mjesta u radionici.

„Autonomna vožnja će za samo nekoliko godina revolucionirati naš cestovni promet. No, već danas se možemo koristiti tehnološkim mogućnostima kako bismo radne procese učinili još učinkovitijima“,govori Alexander Haas, voditelj projekta Automatizirana vožnja u radionici kod Porschea. Projekt će unutar 100 dana realizirati stručnjaci s područja visoko automatizirane i potpomognute vožnje te tehnologije postprodaje zajedno s Kopernikus Automotive; tim će svoje rezultate predstaviti 21. veljače na do- gađanju Startup Autobahn „Expo Day“ u Wagenhallen u Stuttgartu.

Virtualna pokusna vožnja s oko milijun simuliranih testnih kilometara

Prije nego se vozila zaista autonomno voze u radionicu, prvi je korak stvaranje virtualnog prikaza pokusnog terena s okruženjem radionice. Taj će se prikaz koristiti za treniranje umjetne neuralne mreže. Ona će odvoziti milijun virtualnih testnih kilometara te će samostalno učiti na temelju realnih okvirnih podataka. Zatim će se slučaj primjene testirati u stvarnim uvjetima. „Naša će ekipa doživjeti primjenu autonomne vožnje u radionici u pokusnom radu i želimo izvući poučne zaključke iz povratne informacije koju ćemo dobiti“,govori Thomas Eckert, voditelj utjecaja na proizvode u postprodaji.

Namjera je da se tehnologija umjetne inteligencije (UI) ne koristi samo za orijentaciju vozila, nego da ona može i samostalno prepoznati i lokalizirati objekte te planirati putanje. Opsežnim mjerama, kao što je ograničenje brzine na 7 kilometara po satu i dodatna primjena ljudskog vozača, će se zajamčiti sigurnost pokusne izvedbe u praktičnoj realizaciji.

O Startupu Autobahn:

Porsche je od 2017. godine partner najveće inovacijske platforme u Europi, Startup Autobahn. Cilj je okupiti inovativne startupove iz čitavog svijeta s njihovim idejama u Stuttgartu. U tu je se svrhu udružilo nekoliko poduzeća, a uz Porsche tu su, između ostalog, Daimler, Sveučilište Stuttgart, Arena 2036, Hewlett Packard Enterprise, DXC Technology, ZF Friedrichshafen i BASF. Pod zajedničkim krovom Startup Autobahn surađuju sa startupovima na konkretnim pilot projektima koji su postavljeni u trajanju od 100 dana. Porsche je u protekle dvije godine ostvario oko 50 projekata u okviru Startup Autobahn. Gotovo trećina rezultata odlazi u serijsku proizvodnju.