Vijesti

Porsche ulaže u izraelski startup Anagog

Porsche Digital GmbH stekla je manjinski dionički udio u izraelskom startup poduzeću Anagog i time strateški proširila vlastiti digitalni inovacijski portfelj. 2010. godine osnovani startup sa sjedištem u Tel Avivu trenutno zapošljava oko 30 stručnjaka te je specijaliziran za razvoj umjetne inteligencije (UI) u kontekstu mobilnosti. Softver koji je programirao i patentirao Anagog omogućuje bolje razumijevanje i predviđanje ponašanja kupaca u određenim situacijama. Na taj način mogu se, primjerice, ponuditi inteligentne opcije parkiranja. Porsche ovom investicijom nastavlja poticati digitalnu transformaciju te će time moći dalje razvijati i ponuditi kontekstno utemeljene i personalizirane usluge.

„Veselimo se činjenici što ćemo udjelom u Anagogu moći proširiti naše kompetencije i mogućnosti glede umjetne inteligencije u području mobilnosti. U tehnološkom sektoru izraelske startup scene skriva se ogroman know-how potencijal. Želimo i ubuduće zajedno s novoosnovanim tvrtkama razvijati nove digitalne ponude te ih brzo plasirati na tržište kako bi kupci od njih mogli profitirati“,govori Thilo Koslowski, direktor tvrtke Porsche Digital.

Tehnologija koju je razvila Anagog integrira se u aplikacije pametnog telefona i trenutno se primjenjuje u više od 100 različitih aplikacija diljem svijeta. Analiza podataka odvija se direktno na krajnjem mobilnom uređaju i time nije potreban prijenos korisničkih podataka u cloud ili na eksterni poslužitelj. Na taj se način osigurava da korisnici zadržavaju potpunu kontrolu nad svojim podacima, a istovremeno profitiraju od kontekstualnih usluga.

„Želimo zajedno s Porscheom razviti nove i inovativne ideje kako bismo kupcima mogli ponuditi najbolja moguća rješenja mobilnosti. Digitalna iskustva postaju sve važnija te se posebno u kontekstu novih usluga mobilnosti mogu primijeniti na koristan način“,govori Ofer Tziperman, izvršni direktor Anagoga.

Porsche Digital GmbH je stopostotna tvrtka kćer Porsche AG-a i predstavlja kompetencijski centar za digitalizaciju. Tvrtka definira i realizira nove modele za stvaranje novih vrijednosti i ponudu inovativnih digitalnih proizvoda u uskoj suradnji sa svim resorima Porsche AG-a. Porsche Digital identificira i ocjenjuje trendove, ulaže u startupove te time osigurava pristup relevantnim tehnologijama. Kćer proizvođača sportskih vozila iz Stuttgarta predstavlja sučelje između Porschea i inovatora širom svijeta. Podružnice su smještene u Ludwigsburgu, Berlinu te Santa Clari u Silicijskoj dolini. U planu su daljnji uredi, primjerice na području Azije.