Objava tjedna Tehnika Vijesti

Porsche Wet Mode


Još više sigurnosti u novoj Jedanaestici i visoka stabilnost vožnje i po kišnom vremenu

Osma generacija Porschea 911 nije samo snažnija od svog prethodnika nego i udobnija i sigurnija. Sportsko vozilo uz „Porsche Wet Mode“ ima još bolje ponašanje u vožnji na mokrim cestama – jedan svjetski novitet ekskluzivno za 911-icu. Inovativni sustav asistencije obuhvaća funkciju prepoznavanja mokrih uvjeta na cesti i s tim povezano podešavanje vozila za povećanje stabilnosti vožnje.

Kako funkcionira Porsche Wet Mode

„Wet Mode je razvijen kako bi vozaču konstantno pružao podršku prilikom mokrih uvjeta na cesti. Pritom ne ograničava ni maksimalnu snagu motora ni maksimalnu brzinu te se stoga ne bi trebao smatrati vrstom osiguranja od prebrze vožnje na jako mokrom kolniku, nego sustavom asistencije u pravom smislu riječi“, govori dugogodišnji voditelj serija August Achleitner. Porsche Wet Mode automatski može prepoznati mokar kolnik i upozoriti vozača na prijeteći vodeni klin zahvaljujući akustičnim senzorima u prednjim kućištima kotača koji detektiraju uskovitlalu prskajuću vodu. Time se sustav uvelike razlikuje od senzora za kišu koji služe aktiviranju brisača stakla i neovisno o stanju kolnika tek optički reagiraju na kapi vode na vjetrobranskom staklu. Jer iako je pljusak kiše već prošao, svejedno na kolniku mogu ostati lokve vode.

Ako sustav prepozna mokar kolnik, prethodno se kondicionira odziv sustava Porsche Stability Management (PSM) i Porsche Traction Management (PTM). Oba sustava sada ranije i senzibilnije reagiraju nego što je prije bio slučaj. K tome se javlja upozorenje na zaslonu desno pored tahometra koje obavještava vozača o prepoznatom mokrom kolniku i preporuča manualno prebacivanje u Wet Mode. Odgovarajuća funkcija može se aktivirati ili putem tipke smještene iznad središnje konzole ili kod opcionalnog Sport Chrono paketa putem prekidača za način vožnje koji je integriran u volan.

Kada se aktivira program vožnje „Wet“, između ostalog se prilagođavaju Porsche Stability Management (PSM), Porsche Traction Management (PTM), adaptivna aero- dinamika, opcionalni Porsche Torque Vectoring (PTV) Plus i odziv pogona kako bi se osigurala što veća stabilnost vožnje. Varijabilni stražnji spojler od 90 km/h prelazi u Performance poziciju, poklopci za rashladni zrak se otvaraju, odaziv na gas postaje uglađeniji, a funkcija PSM Off ili Sport modus više se ne mogu aktivirati. Okretni moment motora postaje uglađeniji, a strategija upravljanja novog PDK prijenosnika s osam stupnjeva se tome automatski prilagođava. Kod modela 911 Carrera 4S s pogonom na sve kotače načelno se prenosi veća pogonska snaga na prednju osovinu nego u normalnom modusu, a sve kako bi se ojačao stabilizacijski učinak. Elektronski kontrolirano reduciranje momenta blokade stražnjeg diferencijala također predstavlja dio konfiguracije 911-ice za mokre uvjete na kolniku.

Jasno se primjećuje pozitivni učinak za vozača: nova 911-ica omogućuje sigurnije upravljanje, dok se međusobno precizno usklađene mjere aktiviraju posebice kod naglih promjena smjerova, spontanog zahtjeva snage kao i na promjenjivim površinama kolnika s različitim koeficijentima trenja. Elektronički kopilot nije od koristi samo prilikom mokrih uvjeta na cesti. I kod reduciranih koeficijenata trenja na snježnim cestama se program vožnje Wet može manualno aktivirati kako bi povećao stabilnost vožnje.

Osma generacija nove Jedanaestice predstavljena je krajem studenog 2018. godine u Los Angelesu. Turbopunjeni šestocilindrični bokser motor modela 911 Carrera S i 911 Carrera 4S sada postiže 331 kW (450 KS). To odgovara povećanju od 22 kW (30 KS) u odnosu na prethodni model. Prilikom ubrzanja s nule na 100 km/h oba modela 911-ice uspijevaju ostati ispod granice od četiri sekunde: 3,7 sekundi potrebno je Coupéu sa stražnjim pogonom, a modelu 911 Carrera 4S s pogonom na sve kotače samo 3,6 sekundi. Time su oba automobila brža za 0,4 sekunde od svojih prethodnika.

Početna cijena za model 911 Carrera S u Njemačkoj iznosi 120.125 eura, za 911 Carrera 4S 127.979 eura; Cabriolet varijante dostupne su od 134.405 eura odnosno 142.259 eura – uvijek uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju. Porsche Wet Mode dio je serijske opreme kod svih modela.