Vijesti

Porsche znatno povećao isporuke u prvom kvartalu

U prva tri mjeseca 2021. godine Porsche je diljem svijeta predao 71.986 vozila u ruke kupaca. Broj isporuka time je znatno porastao u odnosu na prethodnu godinu za 36 posto. Proizvođač sportskih vozila u svim je prodajnim regijama ostvario dvoznamenkasti porast. „Jako se radujemo neprestano rastućoj zajednici kupaca Porschea diljem svijeta“, govori Detlev von Platen, član uprave za prodaju i marketing tvrtke Porsche AG. „Etablirani modeli jednako su podržali ovaj fantastičan rezultat kao i najmlađi članovi naše palete proizvoda, prije svega nove varijante modela potpuno električnog Taycana. Zahvaljujući snažnoj privlačnosti naše marke i dosljednoj strategiji održivosti možemo s početkom godine izvesti vrlo pozitivan zaključak.“

Macan i Cayenne posebno traženi

Među modelima je Macan s 22.458 isporučenih primjeraka u prvom kvartalu bio najtraženiji. Na drugom mjestu ga slijedi Cayenne s 19.533 vozila. Ikona sportskih vozila, 911-ica, otišla je 9.133 puta u ruke kupaca. Sličnu popularnost je doživilo prvo potpuno električno sportsko vozilo Porschea: U prva tri mjeseca ove godine je isporučeno 9.072 Taycana. Sportska vozila sa središnje postavljenim motorom također bilježe dobru rezonancu: Od modela 718 Boxster i 718 Cayman je isporučeno 6.190 vozila. Panamera je u 5.600 primjeraka otišla kupcima.

Povećana potražnja u svim prodajnim regijama

Kina ostaje najveće pojedinačno tržište Porschea. U prvom kvartalu 2021. godine proizvođač sportskih vozila je tamo isporučio 21.991 vozilo što je 56 posto više u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini. Sveukupno se pozitivan razvoj nastavio i u regijama Azija-Pacifik, Afrika i Bliski istok – s 32.129 isporuka i plusom od 46 posto. Porsche je i u SAD-u značajno povećao broj vozila predanih u ruke kupaca: 17.368 isporučenih sportskih vozila odgovara porastu od 45 posto. U Europi taj je broj iznosio 19.389 – plus od 16 posto. Domaće tržište u Njemačkoj doprinijelo je s 5.957 vozila predanih kupcima plusu od 14 posto. Potražnja u prvom tromjesečju potvrđuje proizvođaču sportskih vozila njegov optimističan pogled na sveukupnu 2021. godinu. „Narudžbe koje nam pristižu se i dalje vrlo dobro razvijaju. U nadolazećim ćemo mjesecima još mnogim drugim kupcima svojim sportskim vozilima ispuniti njihove snove“, govori Detlev von Platen.