Objava tjedna Vijesti

Porscheu udio u Rimcu

Tvrtka Porsche AG investirala je u tvrtku za tehnologiju i sportska vozila Rimac Automobili preuzimanjem deset posto udjela u tvrtki. U ovom se hrvatskom poduzeću razvijaju i proizvode komponente za elektromobilnost te se sami bave proizvodnjom električnih supersportskih vozila. Porsche ispred pozadine svoje električne ofenzive cilja na razvojno partnerstvo s Rimcem.

Osnivač Mate Rimac (30) u svojoj je garaži 2009. godine počeo raditi na svojoj viziji brzog sportskog vozila na električni pogon. Rimac je nedavno predstavio najnoviju verziju svog električnog superautomobila „C Two“ na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2018. godine. Ovaj automobil s dva sjedišta u sebi krije 2.000 KS i postiže maksimalnu brzinu od 412 kilometara po satu. Posjeduje doseg od 650 kilometara (NEDC), a uz 250 kW snažnu stanicu za brzo punjenje moguće je za pola sata napuniti bateriju na 80 posto kapaciteta. Osim toga tvrtka se bavi razvojem i proizvodnjom električnih pogonskih i baterijskih sustava visokih performansi.

„Razvojem čisto električnih supersportskih vozila s dva sjedišta kao što su ‚Concept One‘ i ‚C Two‘ te inovativnih komponenata za vozilo, Rimac je uvjerljivo dokazao svoje kompetencije na području elektromobilnosti“,govori Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i predstojnik uprave za financije i IT tvrtke Porsche AG: „Smatramo ideje i pristupe ovog mladog poduzeća vrlo obećavajućima i stoga se odlučujemo na usku suradnju s tvrtkom Rimac u obliku razvojnog partnerstva.“

Ova brzorastuća tvrtka sa sjedištem u Zagrebu zapošljava sveukupno gotovo 400 djelatnika. Težište tvrtke Rimac leži u baterijskoj tehnologiji u visokonaponskom području, električnom pogonu i razvoju digitalnih sučelja između čovjeka i stroja (HMI). Pored toga, Rimac je aktivan na području razvoja i proizvodnje električnih bicikala. Taj dio poslovanja pokrenut je 2013. godine u okviru tvrtke kćeri Greyp Bikes.

„Partnerstvo s tvrtkom Porsche predstavlja vrlo važan korak za tvrtku Rimac. Naš cilj je postati dobavljačem modula i sustava za proizvođače automobila u područjima elektrifikacije, povezivosti i sustava za pomoć pri vožnji“,objašnjava direktor tvrtke Mate Rimac.