Predstavljamo Vijesti

Predstavljen novi Touareg

Novi Touareg svoju europsku vice premijeru i prvo službeno pojavljivanja na hrvatskom tržištu imao je na ovogodišnjem Zagreb Auto Showu, gdje je odnio i laskavu titulu zvijezde salona – Super Star. Službena prodaja krenula je ovih dana što je obilježeno njegovim predstavljanjem pred brojnim predstavnicima medija, partnera i pred prijateljima marke Volkswagen. Goste je osim zabave dočekala ergela novih Touarega, spremnih da pokažu svoju dominantnost na zagrebačkim prometnicama. Brojni su gosti iskoristili priliku i razgledali noćni Zagreb iz perspektive novog Touarega, a na samom mjestu događanja imali su prilike upoznati njegove inovativne tehnologije poput termalne kamere, head-up displaya i Innovision cockpita na interaktivnim punktovima.

Ovaj najnoviji SUV marke Volkswagen opremljen je sustavima povezivosti novog vijeka te revolucionarnom fuzijom sustava potpore, komfornih sustava, sustava svjetala i infotainment sustava te predvodi put u budućnost. Njegov se dizajn eksterijera odlikuje posebnom dinamikom, a njegova digitalizirana unutrašnjost korak je u novo doba. Impresivan Innovision kokpit spaja zaslon digitalnih instrumenata i zaslon infotainment sustava Discover Premium te pruža vozaču mogućnost potpune personalizacije novog Touarega. Unutrašnjost Touarega postaje digitalnom jedinicom za rukovanje, informiranje, komunikaciju i zabavu.

Touareg je tehnički i vizualno najprogresivniji Volkswagen svog vremena a u prodaju je krenuo s dizelskim motorom od 286 KS po cijeni od 529.900 kn. Uskoro se očekuje dolazak još jednog dizelskog motora sa 231 KS dok benzinska izvedba ovog modela 3.0 V6 TFSI sa 340 KS stiže iduće godine.

„Leading the way“ – novi Touareg: progresivni SUV na hrvatskom tržištu

– fuzija tehnologija: sustavi potpore, komforni sustavi i sustavi dinamike vožnje omogućuju novu razinu sigurnosti i performansi

– digitalizirani kokpit: zasloni instrumenata i infotainment sustava stopljeni u novi „Innovision Cockpit“

– noć pretvaraju u dan: „Night Vision“ i nova „IQ.Light – LED Matrix glavna svjetla“ pobrinut će se za veću sigurnost u mraku

– lakša i veća: aluminijsko-čelična karoserija novog Touarega lakša je za 106 kilograma te nudi prtljažnik s dodatnih 113 litara

Pregled važnih činjenica – novi Touareg:

– Leading the way – novi Touareg: s trećom generacijom Touarega Volkswagen predstavlja svoju novu vrhunsku perjanicu.

– The digital way – digitalizacija: sa sustavom „Innovision Cockpit“ u modelu Touareg Volkswagen donosi budućnost u unutrašnjost.

– The dynamic way – dinamika vožnje: upravljanje svim kotačima i aktivna stabilizacija njihanja omogućuju novu razinu performansi SUV modela.

– The intuitive way – sustavi potpore: vozač intuitivno koristi potencijal novih sustava kao što su „Night Vision“ i potpora za križanja.

– The easy way – udobnost i svakodnevna praktičnost: nova vrhunska masažna sjedala pretvorit će dugu dionicu u kratku; zahvaljujući

sustavu „Trailer Assist“ manevriranje prikolicom postat će prava dječja igra.

– The individual way – dizajn i individualizacija: unutrašnjost karizmatičnog Touarega postat će ekskluzivna zona udobnosti zahvaljujući novim linijama opreme „Atmosphere“ i „Elegance“.

Volkswagen je uveo svoju novu perjanicu na hrvatsko tržište: Touareg treće generacije. Ovo svestrano vozilo koje je opremljeno sustavom povezivosti novoga vijeka i revolucionarnom fuzijom sustava potpore, komfornih sustava, sustava svjetala i infotainment sustava pokazuje put u budućnost. Dizajn se k tomu odlikuje posebnom dinamikom. S progresivno koncipiranim Touaregom Volkswagen nudi model čiji „Innovision Cockpit“ već danas nudi nacrt za digitalnu unutrašnjost budućnosti. Umreženje sustava potpore istovremeno omogućuje novu razinu sigurnosti i udobnosti – zahtjevne situacije poput prolaska uskim dionicama zbog radova na autocesti po želji će se ublažiti pomoću automatiziranih funkcija vožnje. Novi sustavi voznog postroja poput dinamične stabilizacije njihanja s elektromehanički namjestivim stabilizatorima i aktivnog upravljanja svim kotačima istovremeno će se pobrinuti za agilnost koja postavlja mjerila u segmentu Touarega. Kao jedan od tehnički i vizualno najprogresivnijih SUV modela svojega vremena novi Volkswagen tako ima potencijal da oduševi vozače svih modela viših klasa koji su skloni tehnologiji i dizajnu te da dopre do novih ciljnih skupina.

Digitalizirani kokpit.„Innovision Cockpit“ predstavlja jednu od brojnih tehničkih inovacija nove Touareg generacije. Pritom se 12,3“ zaslon digitalnih instrumenata i 15“ TFT dodirni zaslon vrhunskog infotainment sustava „Discover Premium“ spajaju u novu, digitalnu jedinicu za rukovanje, informiranje, komunikaciju i zabavu koja je uvijek dostupna, kojom se može intuitivno upravljati i koja se može maksimalno individualizirati. Sustavu „Innovision Cockpit“ gotovo uopće nisu potrebne klasične tipke, prekidači i regulatori. Međutim, on ih koristi tamo gdje je to potrebno – primjerice za intuitivnu regulaciju jačine zvuka.

Čovjek u središtu pažnje.Preko sustava „Innovision Cockpit“ vozač također prilagođava sustave potpore, sustave dinamike vožnje i komforne sustave svom potpuno osobnom ukusu; vozač tako personalizira „svoj“ Touareg. Pritom se otvara svijet u kojem se vozač i putnici više ne prilagođavaju vozilu, već se vozilo prilagođava njima. Volkswagen je organiziran poput smartphonea i tako prilagođen osobnim potrebama. To omogućuje nova maksimalna razina umreženih sustava i programa kojima se upravlja preko digitalnih površina i višenamjenskog kola upravljača.

Fuzija novih sustava potpore, sustava dinamike vožnje i komfornih sustava.

Touareg kreće s najvećim spektrom sustava potpore, sustava dinamike vožnje i komfornih sustava koji je dosad integriran u neki Volkswagen model. U to se ubrajaju tehnologije poput potpore svjetala za noćnu vožnju „Night Vision“ (prepoznavanje osoba i životinja u mraku pomoću toplinske kamere), potpore kod prometnog zastoja i radova na cesti (djelomično automatizirano upravljanje i održavanje pravca te dodavanje gasa i kočenje pri brzini do 60 km/h), potpore za križanja (reagiranje na vozila koja sijeku putanju vlastitog vozila), aktivnog upravljanja svim kotačima (s njim Touareg postaje spretan poput kompaktnog vozila), nove stabilizacije njihanja s elektromehanički reguliranim stabilizatorima, „IQ.Light – LED Matrix glavnih svjetala“ (interaktivna regulacija kratkih i dugih svjetala pomoću kamere) i Head-up zaslona koji se izravno projicira na vjetrobransko staklo (Windshield Head-up-Display). Vozač doživljava ove sustave u novom Touaregu poput cjeline. Oni su jednostavno tu – umreženi preko novog, središnjeg upravljačkog uređaja – kako bi neprimjetno radili u pozadini i učinili putovanje sigurnijim, udobnijim i intuitivnijim no ikada.

Nove dimenzije i smanjena težina.Treća generacija Touarega postala je umjereno šira i duža u odnosu na prethodni model. Nove dimenzije pozitivno se odražavaju i na proporcije i na ponudu prostora. Povećanje vanjske dužine rezultira primjerice značajnim povećanjem volumena prtljažnika, i to sa 697 na 810 litara (s podignutom stražnjom klupom). Pokrivka utovarnog prostora koja se po želji može električno uvlačiti i izvlačiti štiti prtljagu od znatiželjnih pogleda. Unatoč većoj dužini i širini karoserija izrađena od kombinacije aluminija (48 posto) i vrhunskih čelika (52 posto) postala je lakša za 106 kg u odnosu na prethodni model.

Start s V6 motorima.Prodaja novog Touarega prvo kreće s učinkovitim i suverenim V6 turbomotorima (obujam od 3,0 litre). U Hrvatskoj će u 2018. Godini biti dostupne dvije V6 dizelske izvedbe: sa 170 kW / 231 KS i 210 kW/286 KS (oba s normom EU6 AG) te od sljedeće godine V6 benzinski motor s 250 kW/340 KS (EU6 AJ). Ovaj spektar motora omogućuje velika opterećenja prikolice. Koliko su motori novog Touarega učinkoviti pokazuje primjer V6 TDI motora s 286 KS: njegova potrošnja prema WLTP-u iznosi 6,6 l/100 km. Štedljivi Touareg V6 TDI SCR 4MOTION pritom je konstruiran za opterećenja prikolice od maksimalno 3,5 tona.

Oduvijek nositelj tehnologija.Već je i prvi Touareg koji je predstavljen i na tržište uveden 2002. godine bio nositelj tehnologija. Uvođenjem ovog novog vrhunskog modela Volkswagen se razvio u jednog od globalno vodećih proizvođača širokog spektra vozila. Analogno društvenim trendovima posljednjih petnaestak godina promijenilo se pozicioniranje Touarega koji je do sada prodan u gotovo milijun primjeraka: ekspresivni dizajn bio je i ostaje u istoj mjeri dominantan kod svih triju generacija. Dok je za prvu generaciju mjerodavna bila optimalna sinteza komfornih i offroad karakteristika, ovi su se parametri s predstavljanjem druge generacije (2010. godine) pomaknuli u smjeru maksimalne razine udobnosti. Ova se maksimalna razina udobnosti u 2018. godini ubraja u karakteristike Touarega koje se podrazumijevaju; u usporedbi s prethodnim modelom komforne su karakteristike dodatno poboljšane inovativnim značajkama poput potpuno novorazvijenih masažnih sjedala. Na putu prema budućnosti treća generacija definira nove fokuse putem digitaliziranog svijeta sustava „Innovision Cockpit“, maksimalne povezivosti te fuzije hardvera i softvera najrazličitijih sustava koji sve više omogućuju djelomično automatizirane funkcije vožnje i koji – bez ustupaka u pogledu udobnosti – značajno povećavaju dinamiku.

Vučno vozilo za aktivne ljude.Gotovo 60 posto svih vlasnika Touarega u Njemačkoj i 40 posto svih vlasnika Touarega u Europi koristi Volkswagen i kao vučno vozilo – impresivno velike vrijednosti. SUV općenito često voze i sportski aktivni ljudi kojima su važne maksimalna sigurnost, najbolja razina udobnosti sjedala i mogućnost intuitivnog rukovanja. Vlasnici su k tomu fokusirani na optimalnu povezivost i vrhunski infotainment. Činjenica je da je na svim glavnim tržištima Touarega – u Kini, zapadnoj Europi i Rusiji – zastupljeno natprosječno puno vozača koji imaju vlastite tvrtke ili su samostalni i koji pokazuju izraziti afinitet prema tehnici. Međutim, ipak postoje demoskopske razlike: vlasnici Touarega u Kini prosječno imaju 41 godinu, u Rusiji 43 godine, a u zapadnoj Europi 55 godina. Tako je i udio vozača Touarega s mlađom djecom u Kini (65 posto) i Rusiji (47 posto) veći nego u Europi (31 posto).

Volkswagenova ofenziva SUV modela.Touareg iz 2018. godine predstavlja još jednu prekretnicu najveće ofenzive proizvoda u povijesti marke Volkswagen. Pritom se sveobuhvatno povećava i spektar SUV modela: on se trenutačno sastoji od novog T-Roca, Tiguana, novog Tiguana Allspace (Europa) odnosno Tiguana L (Kina), novog Atlasa (SAD) i srodnog modela Teramonta (Kina) te Touarega kao vrhunskog SUV modela marke Volkswagen koji je sada potpuno iznova koncipiran. Na drugom kraju spektra SUV modela – ispod modela T-Roc – Volkswagen će također proširiti svoj program: malim T-Crossom čija je svjetska premijera zakazana za kraj listopada. Model u okviru ofenzive SUV koji nudi lokalnu vožnju bez emisija također je riješena stvar: I.D. CROZZ – prvi potpuno električni SUV marke Volkswagen koji na tržište dolazi 2020. godine.