Izdvojeno Tehnika

Premijera novih Opelovih vrhunskih sjedala u Astri OPC

Nova Astra OPC, najsnažnija Astra svih vremena, dolazit će s vrhunskim sportskim sjedalom. Novo sjedalo spremno je za svjetsku premijeru tog kompaktnog sportskog kupea 6. ožujka na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Oba prednja sjedala povećavaju sportsku i dinamičnu komponentu iskustva vožnje time što su napravljena od ultramodernog materijala male mase, nude spuštenu poziciju za sjedenje i poboljšanu bočnu potporu. OPC (Opel Performance Center) inženjeri koristili su novu podlogu u školjci sjedala, čime je dobivena 45% manja masa u odnosu na uobičajenu školjku. Podloga je punjena kompozitnim materijalom sastavljenim od poliamida i fiberglasa. Taj novi materijal istovremeno je prilagodljiv i snažan pa zbog toga može biti jako tanak, svega jedan do dva milimetra. Sjedala su sada spuštena 17 milimetara u odnosu na ona u Astri GTC kupe te čak 40 mm u odnosu na uobičajenu Astru, pa vozač i suvozač sada mogu uživati u još sportskijem osjećaju.

Nova sjedala dolaze s 18 različitih postavki:

  • Čitavo sjedalo naprijed i natrag (2)
  • Čitavo sjedalo gore i dolje (2)
  • Naslon za leđa naprijed i natrag (2)
  • Namještanje kuta sjednog dijela (2)
  • Produženje sjednog dijela (2)
  • Četverosmjerno namještanje potpore za donji dio leđa (4)
  • Prilagodljiva bočna potpora u naslonu za leđa (2)
  • Prilagodljiva bočna potpora u sjednom dijelu (2)

Novo sjedalo dolazi s najvećim rasponom postavki u segmentu kompaktnih sportskih kupea pa vozač i suvozač mogu zaista uživati u visokoj razini prilagodljivosti. Pneumatski jastuci dolaze i na bočnim djelovima sjedala i mogu se prilagoditi svakoj tjelesnoj građi. Bočni jastuci će biti predstavljeni s novom generacijom Astre OPC, a moći će se naručiti u tri različite kombinacije kože, tkanine i boje.

Opel je prvi proizvođač automobila sa sjedalima koja je certificirala nezavisna udruga stručnjaka za zdrava leđa AGR (Aktion Gesunder Rücken). AGR certificira samo sjedala čija kvaliteta odgovara njihovim visokim ergonomskim standardima, a da bi dobilo AGR-ovo jamstvo kvalitete, sjedalo mora ispuniti svaki na popisu deset uvjeta među kojima su četverosmjerna potpora za donji dio leđa te uvjet da se linija naslona sjedala mora točno prilagođavati prirodnoj zakrivljenosti kralješnice. Nova Astra OPC nastavlja ovu tradiciju i u segment kompaktnih sportskih kupea dovodi jedino sjedalo s AGR-ovim certifikatom.

Najsnažnija Astra svih vremena

Kao najsnažnija Astra svih vremena, Astra OPC sa svojim 2.0-litarskim motorom s izravnim ubrizgavanjem nudi 280 KS i 400 Nm okretnog momenta. Dostiže najveću brzinu od 250 km/h pa je i najbrža Astra dosad. Automobil je opremljen vrhunskim podvozjem, diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i Brembo kočnicama. Kako bi ispunila Opelove sigurnosne i visokoperformansne kriterije, sva OPC tehnologija podvrgava se testnom programu pri velikim brzinama u dužini 10.000 kilometara na sjevernom čvoru Nürburgringa, takozvanom “Nordschleifeu”. Tih 10.000 kilometara prijeđenih velikom brzinom na Nordschleifeu stavljaju čak osamnaesterostruki stres-faktor na automobil i „prevode“ se u oko 180.000 prijeđenih kilometara u normalnim uvjetima vožnje.