Galerija Objava tjedna Predstavljamo

Prinova modelima Boxster i Cayman

Novi Porsche 718 T – reduciran na maksimalan užitak u vožnji

Uz novi 718 T Porsche je uspio prenijeti puristički koncept modela 911 T iz 1968. godine na svoju seriju sportskih vozila s dva sjedišta. Nova varijanta modela za Boxster i Cayman objedinjuje 220 kW (300 KS) snažni četverocilindrični turbo bokser motor s posebno emocionalnim iskustvom vožnje Porschea. Brojni elementi opreme stavljaju naglasak na karakter performansi T modela. Tu spadaju 20 inča veliki lako- metalni kotači, prvi puta u kombinaciji s 2,0-litrenim turbo motorom ponuđeno PASM sportsko vozno postolje spušteno za 20 milimetara, skraćena poluga mjenjača s crve- nom shemom stupnjeva prijenosa ili Sport Chrono paket. Ova oprema dostupna je samo u kombinaciji s osnovnim motorom u modelu 718 T. Porsche ga nudi u Boxster i Cayman varijanti s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i Porsche Torque Vectoring (PTV) uključujući mehaničku stražnju diferencijalnu bravu. Opcionalno je dostupan i Porscheov automatski PDK mjenjač.

Slovo „T“ kod Porschea tradicionalno stoji za Touring što je sinonim za užitak u vožnji u svom najčišćem obliku. Domena modela 718 T su zavojite izvangradske ceste s glavnim ciljem pružanja užitka u dinamičnoj vožnji. Toj se filozofiji ovo vozilo s dva sjedišta priklanja reduciranom opremom: Tu se ubrajaju crne omče za otvaranje ugrađene u vrata kao i sportska sjedišta s električnim dvosmjernim podešavanjem i crni središnji dijelovi od Sport-Texa s izvezenim natpisom „718“ na naslonima za glavu. K tome jedan veliki pretinac za pohranu zamjenjuje Porsche Communication Management modul (PCM). Oni koji se ne žele odreći sustava za zabavu, mogu ga zasebno naručiti bez naknade. Sagledano u cjelini, ove su mjere pomogle izbalansirati dodatnu težinu koju je stvorila ugradnja benzinskog filtra čestica.

U interijeru su prisutni dodatni sportski akcenti koji još jednom naglašavaju karakter modela 718 T. GT sportski volan s prekidačem za način rada i promjerom od 360 milimetara jako dobro leži u ruci, posebice zbog bogato podstavljenog kožnog obruča volana. Natpisi „Boxster T“ ili „Cayman T“ u bijeloj boji ukrašavaju crne brojčanike instrumenata. Ukrasne letvice upravljačke ploče i središnje konzole lakirane su u crnoj boji s visokim sjajem. I pragovi vrata obogaćeni su natpisom „Boxster T“ ili „Cayman T“.

Eksterijer Porschea 718 T odiše snažnim nastupom: Optički zahvaljujući 20 inča velikim lakometalnim kotačima lakiranima u titan sivoj boji s visokim sjajem u kombinaciji s 20 milimetara spuštenom konstrukcijom jednostavno izgleda nevjerojatno dobro na cesti. Bočno gledajući tu su vanjske strane bočnih retrovizora u ahat sivoj boji te natpisi „718 Boxster T“ ili „718 Cayman T“ koji upućuju na to o kojoj se varijanti modela radi. U stražnjem se dijelu može prepoznati po sportskom ispušnom sustavu s crno kromiranim, središnje postavljenim dvostrukim završnim cijevima. Kao boje eksterijera na izboru su crna, indijsko crvena, racing žuta i bijela te metalik boje carrara bijela, duboka crna i GT srebrna. Porsche također nudi lava narančastu i miami plavu kao posebne boje eksterijera. Podešavanjem opreme kupci modela 718 T mogu uživati cjenovnu prednost od pet do deset posto u odnosu na slično opremljeni osnovni model.

S 220 kW (300 KS) turbo punjeni bokser motor snažno ubrzava Porsche 718 T i postiže do 7.500 okretaja. Već pri 2.150/min ovaj 2,0-litreni četverocilindrični turbo motor postiže svoj maksimalni okretni moment od 380 Nm naspram čemu stoji vlastita težina od 1.350 (PDK: 1.380) kilograma. Zahvaljujući omjeru snage i težine od 4,5 (4,6) kg/KS

mjesta na 100 km/h. Maksimalna brzina kreće se oko 275 km/h.

Serijski Sport Chrono paket modela 718 T nudi načine vožnje Normalno, Sport, Sport Plus i Individualno koji se mogu odabirati putem dugmeta za način rada koji je integriran u volan. Sport i Sport Plus aktiviraju naglašenu sportsku karakteristiku upravljačkog sustava motora i akceleratora, dok automatska funkcija međugasa pomaže prilikom prelaska u niže stupnjeve prijenosa kod ručnog mjenjača. Sport Plus još jednom zaoštrava ponašanje modela 718 T tako što na dodatan sportski način podešava Porsche Active Stability Management (PASM), adaptivno pozicioniranje karoserije Porsche Active Drivetrain Mounts (PADM) i opcionalni Porscheov automatski mjenjač s dvije spojke. U kombinaciji s PDK-om dostupni su Launch Control funkcija i Sport Response dugme u sredini dugmeta za način rada.

Jedna posebnost ovog modela su njegovi dinamični ležajevi prijenosnika – takozvani PADM sustav. Njime se smanjuju vibracije u predjelu motora/prijenosnika i kretnje koje zbog sveukupne mase pogonskog sklopa utječu na dinamiku vožnje. PADM sustavom spajaju se prednosti tvrdog i mekog ležišta prijenosnika: Kod promjena u teretu i u brzim zavojima ponašanje u vožnji postaje primjetno preciznije i stabilnije. Neravne staze neće imati utjecaj na udobnost vožnje.

Početna cijena za Porsche 718 Cayman T u Njemačkoj iznosi 63.047 eura, za 718 Boxster T 65.070 eura uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju. Novi modeli od sada su dostupni za narudžbu unutar EU28 i drugim tržištima koja primjenjuju jednake standarde.