Vijesti

Proglašeni North American Car of the Year

Pedeset i tri automobilskih novinara iz Kanade i SAD-a proglasili su Hondu Civic kao 2016 North American Car of the Year, a Volvo XC90 kao 2016 North American Truck/Utility godine (SUV ili terenac godine). Zanimljiv je podatak da su oba vozila bila i prethodni dobitnici iste nagrade: Civic 2006., a XC90  2003. godine.

Ova se titula dodjeljuje 23. godinu, a jedinstvena je jer ju dodjeljuju neovisni novinari iz SAD-a i Kanade koji predstavljaju časopise, televiziju, radio, novine i web stranice.

Finalisti među automobilima su bili: Chevrolet Malibu, Honda Civic i Mazda MX-5 Miata. Civic je imao 203 bodova, Malibu 181 i MX-5 Miata 146. U kategoriji Truck/Utility godine finalisti su bili Honda Pilot, Nissan Titan XD i Volvo XC90. Volvo je imao 310 bodova, Honda Pilot je imala 111, a Nissan Titan imao je 109 bodova.

U posljednje 23 godine “domaći” proizvođači su osvojili titulu North American Car of the Year 12 puta, a strani proizvođači jedanaest puta. Japanski proizvođači imaju četiri pobjede, europski proizvođači automobila imaju pet pobjeda, a korejski (Hyundai) imaju dvije pobjede.

U kategoriji Truck/Utility godine domaćini su dominirali 15 puta, a od osam pobjeda stranih proizvođača četiri titule pripale su japanskim proizvođačima, a četiri europskim proizvođačima.

Prošle je godine u automobil godine bio Volkswagen Golf, a Truck/Utility godine bio je Ford F-150.

North American Car of the Year 2016_Honda Civic