Tehnika Vijesti

PSA autonomni automobil

Nakon svog pionirskog pothvata u Francuskoj kada je 2. listopada prešao put od Pariza do Bordeauxa, prototipni automobil grupe PSA Peugeot Citroën prešao je granice Francuske odvaživši se na putovanje od 3.000 km od Pariza do Madrida preko Viga.

Toplu dobrodošlicu zaželjela mu je i potpredsjednica i glasnogovornica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría, koja je tom prigodom izjavila: „Danas nije potrebno razmišljati o budućnosti jer je ona već tu. Prije nego što to možemo i zamisliti, ovo vozilo bit će normalan način putovanja na cestama sutrašnjice.”

Na povratku je automobil prošao kroz Perpignan, Marseille i Lyon i vratio se u tehnički centar Grupe koji se nalazi u Vélizyju, u okolici Pariza.

Tijekom cijelog putovanja upotrebljavao se autonomni način rada bez uplitanja vozača na dozvoljenim cestovnim dionicama. Automobil je sam prilagođavao svoju brzinu i mijenjao prometne trake uzimajući u obzir ostala vozila, ograničenja brzine i infrastrukturu.

U srpnju 2015. Grupa je postala prvi proizvođač automobila koji je dobio ovlasti potrebne za provođenje probnih vožnji na otvorenoj cesti u Francuskoj za svoja četiri prototipa autonomnih vozila, koji su dosad već prešli više od 10.000 kilometara probnih vožnji. U 2016. grupa PSA imat će petnaestak takvih prototipova. Proširenjem ovlasti i na španjolske ceste timovima za istraživanje i razvoj omogućuje se da razviju funkcije autonomnog vozila i izvan francuske cestovne mreže.

Povodom ovog putovanja Gilles Le Borgne, direktor odjela za istraživanje i razvoj Grupe PSA Peugeot Citroën, rekao je: „Ponosan sam što autonomno vozilo koje su razvili naši timovi u tehničkim centrima u pariškoj regiji prelazi granice u Europi. Ovaj izlet u Španjolsku rezultat je bliske suradnje između naše Grupe i Centra za automobilsku tehnologiju u Galiciji (CTAG), osobito u izazovnom području sučelja čovjeka i računala u automatiziranoj vožnji. Ovaj tehnološki podvig ključan je korak naprijed u oblikovanju mobilnosti u budućnosti.

Véhicule autonome frontVéhicule autonome nightPSA Peugeot Citroën - 3000km en mode autonome