Vijesti

PSA proizveo 200.000 PureTech motora

Dvjesto tisućiti trocilindarski benzinski turbomotor PureTech izašao je iz tvornice Française de Mécanique, u subotu 7. studenoga 2015. Ovaj primjerak proizveli su djelatnici tima koji je osnovan u listopadu 2015. i koji radi vikendom kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za navedenim motorom. Isporučit će ga u tvornicu u Madridu gdje će se ugraditi u Citroën C4 Cactus od kojih je oko 20% proizvedenih automobila opremljeno navedenim trocilindarskim benzinskim turbomotorom.

Njegova proizvodnja pokrenuta je u ožujku 2014. u tvornici Française de Mécanique (Douvrin, Pas de Calais), a dnevno se proizvede 1.150 jedinica u 4 ekipe te stopa proizvodnje samo raste. Ovaj trocilindarski, prilagodljiv i učinkovit motor nalazimo u automobilima Peugeot 208, 308, 2008 i 3008, Citroën C3, C4, C4 Cactus i C4 Picasso te DS 3 i DS 4. Zahvaljujući vrlo preciznoj tehnologiji izravnog ubrizgavanja ovaj motor donosi prosječno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 od 18% u usporedbi s atmosferskim izvedbama motora EP „Prince” s 4 cilindra, koji su već jedni od najboljih na tržištu. Smanjenih dimenzija i težine benzinski turbomotor PureTech pruža neviđenu razinu užitka u vožnji i performansi na ovoj razini obujma motora. U lipnju 2015. ovaj motor dobio je nagradu „Motor godine” koju dodjeljuje žiri za „International Engine of the Year Awards” u kategoriji motora obujma od 1 l do 1,4 l.

Povodom ove objave, Patrice Le Guyader, direktor proizvodne jedinice u sjevernoj regiji, izjavio je: „Ova brojka od 200 000 motora EB Turbo PureTech proizvedenih u tvornici Française de Mécanique simbol je uspjeha ovog motora na tržištu. Njime je potvrđena priznata stručnost grupe PSA u području benzinskih motora kojima su opremljeni ključni modeli naše game. ”

Trocilindarski benzinski turbomotor PureTech

Obitelj trocilindarskih motora EB PureTech, iznimno učinkovita, s prosječnim smanjenjem potrošnje goriva i emisije CO2 od 18% u odnosu na motore koje je zamijenila, obuhvaća atmosferske izvedbe obujma od 1 i 1,2 litre koje se od 2012. proizvode u Trémeryju (Moselle) u 640.000 primjeraka motora godišnje i izvedbe s turbopunjačem obujma od 1,2 litre koje se od ožujka 2014. proizvode u tvornici Française de Mécanique u 320.000 primjeraka godišnje te u tvornici Xiangyang u Kini u 200.000 primjeraka godišnje.

Proizvodna jedinica u sjevernoj regiji

Kako bi se ojačala konkurentnost proizvodne baze grupe PSA u Europi (osobito u Francuskoj) i poboljšao rad njezinih tvornica, PSA Peugeot Citroën grupirao je od 1. siječnja 2015. tvornice Française de Mécanique (Douvrin), Valenciennes i Sevelnord (Hordain) pod regionalnu proizvodnu jedinicu. Svrha te jedinice jest iskoristiti snažnu prisutnost grupe PSA Peugeot Citroën u regiji Nord Pas-de-Calais razvijajući sinergije između triju tvornica i usklađujući njihove načine rada.

Française de Mécanique

Ova tvornica smještena u Douvrinu (Pas-de-Calais) podružnica je grupe PSA Peugeot Citroën. Osnovana je 1969., a u njoj se proizvode četiri glavne obitelji benzinskih motora (tri za PSA Peugeot Citroën i jedna za Renault) te obrađuju njihovi glavni dijelovi: kućišta cilindra, klipnjače, koljenasta vratila i glave cilindra. U njoj radi 2.860 zaposlenika, a svakodnevno se proizvede 2.200 motora.