Vijesti

Puma X-Cat Disc by BMW

Godine 2008. godine BMW grupa je svijetu predstavila BMW GINA Light Visionary Model: konceptno vozilo s jednodijelnom, fleksibilnom vanjskom ‘karoserijom’ od tkanine presvučene preko pomične osnovne strukture, čije su funkcije bile omogućene samo kada su bile zaista potrebne. Ta je interpretacija poznatih funkcionalnih i strukturalnih koncepatnih automobila smiono preispitala filozofiju dizajna vozila.

Sada se GINA našla u ulozi izvora inspiracije iza kreativne suradnje između BMW-ovog Designworks tima i Pume. Krajnji rezultat je X-CAT DISC, najnoviji dodatak Puminom asortimanu obuće DISC. Designworks, podružnica BMW grupe, bila je glavna poveznica između dvaju partnera sa zadaćom predvođenja procesa dizajniranja tijekom razvoja ove vizionarske tenisice. „Naš pristup se sastojao u tome da preispitamo svaki aspekt proizvodnje tenisice te da ga pokušamo iznova osmisliti. Oslobađanje od ograničenja onoga što postoji ovdje i sad može biti jedno zaista ugodno i zahvalno iskustvo. U pravilu, to također i ubrzava promjene”, izjavio je Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik Dizajna BMW grupe.

DISC tehnologija i GINA materijal.

Početne točke ovog inovativnog projekta bile su fleksibilan, ergonomski i lagan GINA materijal, kao i Pumina inovativna, lagana i brža DISC tehnologija. Umjesto korištenja vezica, ovaj sustav funkcionira pomoću rotirajućeg diska koji poteže unutarnje žice, čime se tenisica otvara i zatvara. Koristeći samo jedan tanak sloj fleksibilnog i izrazito laganog GINA materijala, tenisica se obavija oko stopala kao vlastita koža. Više nema potrebe za dodatnim šavovima, a dinamični pokreti čine se izrazito prirodnima. S obzirom na to da novi materijal omogućuje ne samo nove oblike, već i posve nov način razmišljanja o kretanju, Designworks tim se odlučio za sasvim nov pristup pokretu. „S X-CAT projektom, naš cilj je bio da iskoristimo veliku snagu inovacije BMW-a i PUMA-e. Transformirali smo samu bit prilagodljivog GINA automobila i stvorili jednostavnu i elegantnu tenisicu“, rekao je Torsten Hochstetter, globalni kreativni direktor za Pumu.

X-CAT dizajn: tenisice koje se obavijaju oko noge u pokretu

Sama bit X-CAT DISC tenisica je esencijalni karakter, lagani dizajn, prilagodljivost i performanse. U duhu GINA konceptnog vozila, dizajneri su pristupili stopalu kao svojevrsnoj šasiji. Iznova su osmislili izvorni materijal za automobil kako bi se pobrinuli da bude prozračan i dovoljno izdržljiv da ispuni potrebe tenisice koja se omata oko stopala u jednom komadu tkanine. Spojivši ljepotu i performanse, stvorili su laganu tenisicu s vrlo jednostavnom dizajnerskom gestom. Promišljanje automobilskog dizajna već se na prvi pogled očituje u proporcijama koje ističu kvalitetu materijala – te u jednostavnosti koja ga ne tjera da se natječe s velikim brojem drugih dizajnerskih detalja. Precizne, laserske perforacije protežu se duž prednjeg dijela X-CAT tenisice, naglašavajući dojam pokreta te istovremeno osiguravajući prozračivanje.

Još jedna dizajnerska ideja posuđena od izvornog GINA koncepta je i funkcionalna estetika koja leži u razotkrivanju strukture koja se krije ispod površine čim se tenisica zategne. Dizajneri su također na novi način pristupili dizajnu đona, primijenivši BMW-ova inženjerska rješenja za veću preciznost. Prilikom rada, na taban su gledali kao na motor stopala, odnosno kao na pokretač kretanja. Zahvaljujući tome, nastao je jedinstven dizajn inspiriran međusobno povezanim brzinama koji u sebe integrira u jednakoj mjeri osmišljenu fleksibilnost i povezanu stabilnost.

BMW X-CAT DISC tenisica dostupna je u biranim Puma trgovinama diljem svijeta od 1. srpnja 2016.

P90225046-highRes P90225047-highRes P90225048-highRes P90225049-highRes P90225050-highRes P90225051-highRes P90225052-highRes P90225053-highRes P90225054-highRes P90225056-highRes P90225057-highRes P90225058-highRes P90225059-highRes P90225060-highRes