Vijesti

Qashqai u rekordnom roku prodan u 500.000 primjeraka

Nissan obilježava rekord jer s proizvodne linije u engleskom Sunderlandu silazi petstotisućiti Qashqai. Kako je taj broj dostignut za samo 21 mjesec, Nissanov pionirski crossover postao je prvo vozilo proizvedeno u Velikoj Britaniji koje je za tako kratko vrijeme proizvedeno u 500.000 primjeraka.

Od početka proizvodnje u siječnju 2014., po jedan novi Qashqai s proizvodne linije br. 1 u Sunderlandu silazi svake 62 sekunde, od čega ih je gotovo 100.000 (20%) prodano u Velikoj Britaniji. Ovim je rezultatom Qashqai također srušio rekord prve generacije Forda Cortine kojoj su za pola milijuna primjeraka bila potrebna 34 mjeseca, odnosno Austina/Morrisa 1100/1300, koji je isti broj dostignuo za 29 mjeseci.

Zahvaljujući kombinacija kvalitete, elegancije i najbolje tehnologije u klasi zaslužni su Qashqai je postao najbolje prodavani crossover u Europi, pri čemu su Francuska (68.044), Italija (45.464) i Španjolska (42.306) zaslužne za gotovo trećinu (31%) ukupnog broja prodanih primjeraka na svijetu. Iako izvorno osmišljen za europsko tržište, Qashqai je omiljen i u drugim dijelovima svijeta – prodaje se u 84 države, među ostalim i u Ugandi, Zambiji i Sv. Kristoforu i Nevisu.

Nissan Qashqai stalno obara rekorde”, rekao je Paul Willcox, predsjednik Nissana Europa. „Pola milijuna Qashqaija prodanih za samo 21 mjesec nevjerojatno je postignuće i dokaz da je Qashqai pogodio ukus kupaca. S pionirskom prvom generacijom sad u Europi cestama ukupno vozi više od 2,5 milijuna Qashqaija, što Nissan čini neospornim predvodnikom segmenta crossovera.”

Do danas je proizvedeno više od 2,5 milijuna Qashqaija. Od kraja jeseni 2015. novi će se Qashqai za domaće rusko tržište proizvoditi u Sankt Peterburgu.