Tehnika

Quickclear – Fordova tehnologija brzog odmrzavanja stakla

Fordove kupce ne uznemirava pomisao na jutarnji mraz zahvaljujući tehnologiji odmrzavanja vjetrobranskog stakla Quickclear. Quickclear koristi mrežicu vrlo tankih grijanih žica između dva sloja vjetrobranskog stakla kako bi se postiglo brzo odmrzavanje i odmagljivanje i postigla optimalna vidljivost za svega nekoliko sekundi. Patentirani sustav debitirao je na modelu Ford Scorpio prije 26 godina, a još uvijek je jako popularan u cijeloj Fordovoj gami.

         Nema ništa gore od istrčavanja iz kuće u zadnjem trenutku da biste se suočili sa smrznutim vjetrobranskim staklom. S tehnologijom Quickclear, jednostavnim pritiskom tipke promatrate nekoliko sekundi kako se brzo otapaju snijeg i led uslijed grijača u vjetrobranskom staklu. S obzirom da zagrijava staklo, sustav ujedno odmrzava i brisače produžujući njihov vijek trajanja i smanjujući opterećenje na motoru brisača. Naravno, Quickclear također pomaže u odmagljivanju tijekom vožnje. Vožnja sa zaleđenim vjetrobranskim staklom nije samo opasna nego i kažnjiva.

Jeste li znali?

         Anketa koju je prošle godine proveo Autoglass pokazala je da oko 38% ispitanih sudionika u prometu golim rukama uzaludno pokušava očistiti led s vjetrobranskog stakla. Gotovo polovica (45%) rekla je da su koristili i kreditnu karticu kako bi skinuli led, a 41% priznalo je da koristi samo rukavicu kako bi uklonili ledeni sloj. Alarmantnija je činjenica da daljnjih 13 posto ispitanika polijeva vruću vodu preko svojih vjetrobranskih stakala riskirajući ozbiljna ošećenja stakla, da ne spominjemo lokve vode na tlu koje su mogu smrznuti i stvoriti neposrednu opasnost.