Ekologija Vijesti

Renault na Zelenom festivalu u Zagrebu

Od 6. do 8. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se “Zeleni festival” na kojem Renault, kao marka kojoj je zaštita okoliša i recikliranje jedan od prioriteta u proizvodnji automobila, sudjeluje na više razina.
„Zeleni festival“ je događanje kojem je cilj promocija i popularizacija održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija. Dio je projekta “Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku” koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenula 2016. g. sa svrhom edukacije korisnika, ali i šire javnosti, njihova osvještavanja i popularizacije tema vezanih uz očuvanje okoliša i ekologije općenito. Zamišljen je u 3 dimenzije: izložbenoj, izlagačkoj i virtualnoj, jer će izlagači moći izložiti svoje ekološke proizvode, stručnjaci održati predavanja, a sve će biti popraćeno projekcijama filmova na temu ekologije.
Renault je ispred knjižnice izložio svoja dva nedavno lansirana električna modela, Renault Twizy i Renault Zoe, a njihov konzultant za e-mobilnost, g. Željko Purgar, održat će u četvrtak 7.9. u 15h30 predavanje na temu Električna mobilnost – odgovor na brojne izazove Hrvatske.
Povrh toga, Renault promovira i svoj dugogodišnji sponzorski projekt “Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault” koji provodi u suradnji s udrugom Zelene stope i njezinim osnivačem, fotografom Romeom Ibriševićem. Projekt se predstavlja izlaganjem Romeova vozila Renault Kadjar, od milja zvanog Zelenko, kojim obilazi prirodne ljepote Hrvatske, u njima pronalazi automobilske olupine te organizira njihovo izvlačenje i recikliranje. Zelenko je parkiran u „šumi“ sačinjenoj od stabalaca u posudama koja je za tu prigodu ljubazno ustupila tvrtka Hrvatske šume, a sama akcija i njezini rezultati prikazani su na velikim fotografijama nekolicine ključnih trenutaka u pronalaženju i izvlačenju olupina iz prirode.