Vijesti

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors jačaju suradnju

Predstavljena je Alijansa 2022., šestogodišnji plan kojem je cilj udvostručenje godišnje sinergije na 10 milijardi eura do završetka plana. Carlos Ghosn, predsjednik i glavni direktor Alijanse, izjavio je: „Današnji dan nova je prekretnica za društva koja su dio naše Alijanse. Do završetka našeg strateškog plana, Alijansa 2022., želimo udvostručiti godišnju sinergiju na 10 milijardi eura. Kako bismo tu želju ostvarili, Renault, Nissan i Mitsubishi Motors ubrzat će suradnju na zajedničkim platformama, pogonskim sklopovima te tehnologijama sljedeće generacije: električnim i povezanim, kao i tehnologijama autonomne vožnje. Isto tako, sinergija će se povezati i zahvaljujući rastu našeg opsega. Predviđamo da će naša godišnja prodaja prijeći brojku od 14 milijuna jedinica, ostvarujući pritom očekivanu dobit od 240 milijardi eura do završetka plana.”
U okviru Alijanse 2022. društva članovi povećat će primjenu zajedničkih platformi, pri čemu će se devet milijuna jedinica temeljiti na četirima zajedničkim platformama. Planom se predviđa i povećanje upotrebe zajedničkih pogonskih sklopova na 75% ukupne prodaje.
Alijansa 2022. uključuje i planiranje širenja zajedničkih tehnologija električnih vozila, uz razvoj i pokretanje naprednih sustava za autonomnu vožnju, povezivanje vozila i nove usluge mobilnosti.
Do 2022. bit će predstavljeno 12 novih električnih vozila bez emisija koja će upotrebljavati nove zajedničke platforme električnih vozila i dijelove namijenjene za više segmenata. U istom razdoblju bit će predstavljeno i 40 vozila s različitim razinama autonomnosti, sve do onih sa sposobnošću posve autonomne vožnje. Velik dio nove strategije usluga mobilnosti čini i pokretanje djelatnosti pružanja usluga javnog prijevoza robotiziranim vozilima. Alijansa je otkrila i novi logotip i internetsku prisutnost koji simboliziraju povezivanje i suradnju društava članova.
G. Ghosn je zaključio: „Ovaj će plan potaknuti rast i profitabilnost naših društva. Namjera nam je ostvariti rast sinergije, pri čemu tri samostalna društva djeluju učinkovito kao jedno. Alijansa je od 1999. rasla i ostvarivala uspjeh s dva društva. Alijansa 2022. pokazat će da možemo rasti i biti uspješni i s tri društva ili čak i više.”