Ekologija Vijesti

Renaultov ambasador Romeo Ibrišević dobio nagradu „Velebitska degenija”

U povodu Dana planeta zemlja, Hrvatsko novinarsko društvo, Zbor novinara za okoliš te članica HEP grupe tvrtka APO d.o.o. dodijelili su novinaru i fotografu Romeu Ibriševiću, dugogodišnjem ambasadoru marke Renault, nagradu „Velebitska degenija“ za najbolji rad u kategoriji tisak, Internet portal i agencija, za rad „Pazite da vas ne zatrpaju bale smeća“ objavljen u časopisu Meridijani u siječnju ove godine.

Novinar i fotograf Romeo Ibrišević, osnivač udruge „Zelene stope“, godinama se već bavi temama očuvanja okoliša, ponajprije vađenjem automobilskih olupina iz prirode, u čemu mu je već 11 godina partner tvrtka Renault Nissan Hrvatska koja mu iz godine u godinu omogućuje da nekim Renaultovim modelom, najčešće Renault Scenicom, obilazi prirodne ljepote Hrvatske i u njima nalazi olupine te organizira njihovo uklanjanje. U toj je akciji, nazvanoj „Očistimo Hrvatsku od olupina“ do sada pronašao, fotografirao i izvadio oko 15 tisuća olupina, a prošle je godine područje rada proširio na otkrivanje i pisanje o ostalim vrstama onečišćenja prirode.

Upravo je za takav jedan tekst i fotografije o 120 tisuća tona baliranog smeća ispred Varaždina, objavljen u siječanjskom broju časopisa Meridijani, dobio nagradu „Velebitska degenija“ koju su mu po drugi puta u karijeri dodijelili 20. travnja 2015. Zbor novinara za okoliš i Hrvatsko novinarsko društvo. U obrazloženju nagrade stoji: „Apokaliptična je to priča o 120 tisuća tona baliranog smeća ispred samog Varaždina, grada koji se diči kulturnom baštinom, baroknim večerima i želi biti europska prijestolnica kulture. „Tko je tu lud“, pita se Ibrišević te, osim duhovitim tekstom koji počinje pričom o zeki i potočiću te o onoj pjesmi o Varaždincu koju zatim analizira kroz bale smeća, sve dočarava izuzetnim fotografijama. Ibrišević je prije svega fotograf koji misli da jedna fotografija može kazati više od tisuću riječi, no ovog puta upustio se u serijal priča pod zajedničkim nazivom „Lijepo naše smeće“ u kojima otkriva crne ekološke točke u Hrvatskoj… „Sve je to“, kaže, „zbog senzibiliziranja javnosti i pokretanja aktivnosti sanacije“.

Čestitamo Romeu, izražavajući ponos i zadovoljstvo što surađujemo kao i obećanje daljnje podrške radu.

Nagrada Velebitska degenija