Izdvojeno Vijesti

Renaultov izložbeni prostor i Zoe dobili nagradu „Red Dot“

Renault je na svečanoj dodjeli nagrada Red Dot primio priznanja te organizacije. Žiri je izgledu Renaultovog izložbenog prostora „The Bump“, koji je prvi put vinđen na menđunarodnom salonu automobila u Parizu ujesen 2012., a otad je oduševio posjetitelje i drugih automobilskih izložbi, dodijelio nagradu „Product Design 2013“. Električnom modelu Renault ZOE dodijeljena je nagrada „Red Dot Product Design Award 2013″. Nakon Méganea II (2003.) i Twizyja (2012.), ZOE je već treći Renaultov model kojem je dodijeljena nagrada Red Dot.

         Priznanja Red Dot menđu najcjenjenijim su stručnim priznanjima za postignuća u dizajnu na svijetu. U ovogodišnjem je izboru žiri sastavljen od 37 menđunarodnih stručnjaka ocijenio 4.662 prijavljena rada u 19 kategorija. Ovogodišnja svečana dodjela održana je 1. srpnja u glasovitoj operi Aalto u njemačkom Essenu. „Renaultov novi izložbeni prostor dojmom velike prostranosti i animacijom izložbe stvara živahan prostor koji okružuje posjetitelje i odašilje glavne vrijednosti marke – kretanje i promjenu,“ riječi su kojima je dodjelu nagrade u kategoriji „izložbeni prostori na poslovnim sajmovima.“ obrazložio žiri Red Dota. Dizajn izložbenog prostora odražava vrijednost koja je zajednička svim izloženim automobilima: kretanje. Cilj dizajnera bio je da na izložbenom prostoru stvore prepoznatljiv osjećaj kretanja. Stoga su automobili koncentrično rasporeñeni oko dvaju humaka na čijim se vrhovima okreću platforme s konceptnim ili novim modelima. Tako su automobili posjetiteljima vidljivi sa svih strana. Osjećaj kretanja koji stvara taj trodimenzionalni raspored dodatno pojačavaju podna i stropna svjetla, pogotovo svjetleće kugle koje elegantno mijenjaju boju. Novi Renaultov izložbeni prostor namijenjen je velikim menđunarodnim automobilskim izložbama poput onih u Ženevi, Šangaju i Frankfurtu. Profesor Peter Zec, osnivač i glavni direktor organizacije Red Dot, izjavio je da je poslovni uspjeh danas usko vezan uz dizajn i oblikovanje: „Dobitnici, odnosno primatelji nagrade Red Dot – Product Design 2013 predstavnici su vrlo razvijene kulture oblikovanja i stvaranja industrijskih proizvoda. Danas je sve teže među dobro oblikovanim proizvodima postići prepoznatljivost. Posebna obilježja često su vidljiva tek u detaljima. Menđutim, kreacije koje pronđu kritičku provjeru meñunarodnog žirija Red Dot neće se izgubiti u mnoštvu i lako će se suočiti sa svjetskom konkurencijom“.

Dodjela nagrada Red Dot Design Awards prvi je put održana 1995. godine. Otada su na menđunarodnoj pozornici postale jedno od najvažnijih priznanja za vrstan dizajn. Riječ je o jednom od najcjenjenijih natjecanja te vrste u svijetu, a organizira ga Dizajnerski centar Sjeverne Rajne-Vestfalije (Design Zentrum Nordrhein-Westfalen). Nagrada Red Dot u cijelom je svijetu priznata kao jedno od najpoželjnijih priznanja za izvrsnost na području dizajna. Muzej dizajna Red Dot od 2. do 28. srpnja domaćin je tradicionalnoj izložbi nagranđenih proizvoda. Ljubitelji dizajna mogu izbliza pogledati najnovije trendove u posebnom dijelu “Design on Stage – Red Dot Product Design 2013 Award Winners”. U jedinstvenom okružju muzeja Red Dot posjetitelje se čak potiče da izložbene primjerke uzmu u ruke ili ih opipaju.